SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

GMİS: SOMA KARARI, İŞ CİNAYETLERİNİ MEŞRULAŞTIRABİLİR

GMİS: SOMA KARARI, İŞ CİNAYETLERİNİ MEŞRULAŞTIRABİLİR
Bu haber 13 Mayıs 2019 - 18:19 'de eklendi ve 103 views kez görüntülendi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu, 13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 301 maden şehidini saygı ve rahmetle andı. Açıklamada, facia sonrası açılan ve 5 yıl süren dava sonucunda sorumlular hakkında verilen yetersiz cezaların maden işletmelerinde iş cinayetlerini meşrulaştırması endişesine dikkat çekildi.

GMİS’ten Soma Faciası’nın yıldönümü nedeniyle yapılan açıklama şöyle;

“13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa/Soma’da özel şirketin işlettiği bir maden ocağında ülkemiz madencilik tarihinin en büyük faciasını yaşadık. 301 madenci kardeşimiz hayatını kaybetti.

Tüm maden şehitlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve madencilik camiamıza başsağlığı diliyoruz.

Genel Maden İşçileri Sendikası olarak kömür madenciliğinde özellikle yeraltı işletmeciliğinde kamunun varlığının küçültülerek taşeron şirketlere iş verilmesinin yanlışlığına, literatürde görülmemiş kazalara sebebiyet vereceğine dikkat çektik, uyarılarda bulunduk.

Yeraltı madenciliğinin uzmanlık gerektirdiğini, eğitim ve tecrübenin çok önemli olduğunu, her şirketin madencilik yapamayacağını ısrarla vurguladık.

Her şeye rağmen özellikle Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon ve Kozlu Müesseselerinde taşeron şirketin çalıştığı alanlarda yaşanan kazalar sonrasında her türlü eylem ve etkinlikle uyarılarımızı sürdürdük. Ancak uyarılarımız dikkate alınmadı. Daha sonrasında meydana gelen Soma Faciası’nı da bir iş cinayeti olarak tanımladık.

Soma Faciası sonrasında madencilik sektörümüzde yasal düzenlemeler yapılarak hem iş sağlığı ve güvenliği önlemleri arttırıldı hem de şehit madencilerin yakınlarına ve çalışmakta olan madencilere yeni sosyal haklar sağlandı.

Soma Maden Şehitlerimizin ailelerine sağlanan hakların, tarih sınırlaması olmaksızın tüm Zonguldak Havzası Maden Şehitlerinin ailelerine de sağlanması konusundaki taleplerimizi ve mücadelemizi sürdürüyoruz.

Biz bugün maden çalışanları olarak yeraltında çalışan arkadaşlarımız için en düşük ücretin iki asgari ücret olarak belirlenmesini ve çalışma süresinin 37.5 saate indirilerek hafta tatilinin 2 güne çıkartılmasını memnuniyetle karşıladık. Ancak bu kazanımların bedelinin Soma’daki arkadaşlarımızın hayatı olduğunu bilmek her zaman bizi büyük bir sorumluluk altında bırakmaktadır.

Faciada yaşamını yitiren 301 maden işçisinin 5 yıldır süren davası ise karara bağlandı ve facianın sorumlularına verilen yetersiz cezalar onandı. İşverenin madencilik yapma yasağı da kaldırıldı. Maden işletmelerinde iş cinayetlerini meşrulaştırması endişesini taşıdığımız bu davanın mutlaka gözden geçirilmesi ve faciaya sebep olanların hak ettikleri cezaları almaları gerektiği yönündeki çağrımızı tekrarlıyoruz.

Tüm maden şehitlerimiz gibi Soma’daki ve Ermenek’teki maden şehitlerimizi de unutmayacak, unutturmayacağız. Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz.”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER