SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR’

‘BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR’
Bu haber 21 Mayıs 2019 - 17:10 'de eklendi ve 282 views kez görüntülendi.

CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, 23 Ocak tarihinde TBMM’ye verdiği, “Zonguldak’taki işsizlik sorunu ve maden iş kolundaki istihdam durumu” konuları ile ilgili TBMM Araştırma komisyonu kurulması önergesinin bekletilmesini sert dille eleştirdi.

Yavuzyılmaz, işsizlik sebebiyle gençlerin ruhsatsız maden ocaklarında çalışmak zorunda kaldıklarına ya da iş bulma umuduyla memleketlerinden binlerce kilometre uzağa gittiklerine dikkat çekerken, Zonguldak’ta son yıllarda ruhsatsız maden ocaklarında gerçekleşen iş cinayetlerine vurgu yaptı. Milletvekili Yavuzyılmaz’ın 23 Ocak 2019 tarihli araştırma önergesine CHP’li 20 Milletvekili imzalarıyla destek vermişti.

BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR!

CHP’li Yavuzyılmaz yaptığı açıklamada TTK’nın norm kadro altında çalıştırılmasının sürdüğüne dikkat çekerken, bu sebeple pek çok madencinin ve işsizin kaçak ocaklara yöneldiğini vurguladı. Yavuzyılmaz açıklamasında; “TTK’da 7500 işçi açığı olduğu halde, Zonguldak’ta madencilik kültürüyle yetişen gençlerimizi işe almayıpta onları ruhsatsız maden ocaklarında (kaçak) çalışmaya veya evlerinden binlerce km uzaktaki şehirlerde karın tokluğuna çalışmaya mahkum eden,

Zonguldak’taki işsizlik sorununa çözüm üretip uygulanmasını sağlamak için TBMM’ye sunduğum Meclis Araştırma Önergesi 23 Ocak tarihinden bugüne kadar hala Genel Kurul gündeminde bekletilmektedir.

Bekletildiğimiz bu süreçte maalesef Kilimli’nin Gelik Beldesi’ndeki ruhsatsız bir maden ocağında gerçekleşen göçükte19 yaşındaki kardeşimiz Taner Nasuhoğlu, Ardahan’daki bir taş ocağı patlamasında kardeşlerimiz Selçuk Yazgan ve Murat Çetin’i kaybetmiş bulunuyoruz.

Maden şehitlerimize bir kez daha Allahtan rahmet, ailelerine sabırlar diliyorum.

Bir an önce Araştırma Önergemiz doğrultusunda Zonguldak’taki işsizlik sorunlarıyla ilgili TBMM’de Meclis Araştırma Komisyonu kurulmalıdır!

Bıçak kemiğe dayanmıştır! Zaman kaybetmek, daha fazla can kaybetmektir…” ifadelerini kullandı.

YAVUZYILMAZ’IN TBMM’YE SUNDUĞU ARAŞTIRMA ÖNERGESİ’NDE DİKKAT ÇEKEN TESPİTLER

2014 Yılında 76, 2015 Yılında 85, 2016 Yılında 68 Kaçak ocak mühürlenerek, ocak işletmecilerine dava açıldı.

1992-2016 yılları arasında rödevanslı sahalarda137, kaçak ocaklarda 119 işçi maden şehidi oldu.

2016 Sayıştay Raporu’nda göre kaçak ocakların büyük çoğunluğu rödevanslı sahaların içinde yer alıyor. Üretim bittikten sonra şikayetçi olunuyor ve kaçak ocakların incelenmesinde 1,5 x 1,5 ebatlarında açılmış ocaklara denk geliniyor.

İş güvencesi olmayan kaçak ocaklarda üretilen kömür yılda 100 bin ton kaynağı belirsiz kömür satışına sebep oluyor.

Sayıştay’a göre kaçak ocaklarda üretim yapılmasına rödevansçılar göz yumuyor ve tüketici daha ucuz olması sebebiyle kaçak ocaklarda üretilen kömürü satın alıp kullanıyor.

Kaçak ocaklarda yaklaşık 1000 işçi çalışıyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER