SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

LİMANIN GERÇEKLERİ!

LİMANIN GERÇEKLERİ!
Bu haber 03 Kasım 2020 - 16:25 'de eklendi ve 93 views kez görüntülendi.

Son zamanlarda Zonguldak’ın tüm sorunları bitti de sıra Zonguldak limanının şehre büyük zarar verdiği kamuoyuna lanse edilmeye başlandı.

Limanın bir an önce ya kapatılması, ya da yat limanına çevrilmesini isteyen bazı siyasetçiler her gün gerek bazı basın yolu ile gerekse bazı toplantılarda dile getiriyorlar.

Yetkililer, siyasiler Zonguldak limanının Zonguldak’a ve TTK’ya olan maddi getirilerini biliyorlar mı acaba!

Başta AK Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, limanın bir an önce yat limanı olması gerektiğini söylerken, acaba yat limanı Karadeniz’in hangi ilinde var. Zonguldak’a senede kaç yat gelir ve bu şehre kaç para getirisi olur? Oysa şu an Zonguldak limanına gelen Ro-Ro seferleri yapan gemi sayısı 10 ayda 100 sefer yapmış. TTK ve devlete bıraktığı para 7 milyona(trilyon) yakın.

Kuru yük, demir, sac ve kömür yüklü gemilerin 10 ayda 400 gemi gelmiş, bu 400 geminin devlete ve TTK’ya ödediği para yaklaşık  40 milyon TL’yi buluyor.

TTK’nın şu ana kadar tek kar eden birimi Zonguldak limanı. Ro-Ro gemilerinin Zonguldak’a gelip gitmesinden şehir esnafları ve devletin kurumlarını da sayarsak; Kıyı Emniyeti, Fener ücretleri, Sağlık, Tarım, Gümrük Müdürlüğü mesai ve vergiler. TTK ve özel sektör yükleme-boşaltma fırıncı, su, çamaşır, yıkamacı, market, bakım onarım için sanayici, tornacı, tesviyeci, bobinajcısı, hırdavatçısı, matbaacısı, kırtasiyecisi, marangozu, beyaz eşyacısı, gemi acenteleri, Gümrük müşavirleri, sigorta acenteleri ve Zonguldak’ın tüm esnafları faydalanırken, şehre giren para yıllık 10 milyon doları buluyor.

Artı özel sektörde çalışan yaklaşık 150 kişiye yakın insan Zonguldak limanından ekmek yiyor ve iş sahipleri bu çalışan 150 kişiye yakın insanın sigortalarını ödüyorlar.

Zonguldak limanı yat limanına çevrilse senede kaç yat bu limana gelir. Gelse bile bir sene de yatların limana ödeyeceği para bir Ro-Ro ve 10 tonluk bir geminin bir seferde ödeyeceği paraya eş değerdir.

Yetkililer önce Zonguldak esnafına bir sorsunlar şu anki limanın esnaflara, kurumlara, limanda iş yapan iş insanlarına Zonguldak limanını yat limanına çevrilsin mi, çevrilmesin mi? Ondan sonra limanla ilgili girişimlerde bulunsunlar.

Limanda bazı aksaklıklar olabilir. Kömür yükleme-boşaltma esnasında kömür tozu çıkabilir, onun önlemlerini de başta TTK ve Çevre Müdürlüğü almalıdır.

Eğer bir şeyler yapılacaksa Zonguldak limanı ile ilgili önce TTK yetkilileri ve limanda iş yapan iş insanları ve Zonguldak esnaflarının görüşlerini almalılar.

Sonuç olarak; limanlar şehirlerin aynasıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “ihracat ve ithalat” diye iş insanlarına seslenirken, limanların önemini belirtirken, ne hikmetse bazı insanlar hala limanı kapatmanın peşindeler.

Zonguldak’ta son aylar ihracat ve ithalatta büyük artış sağlanırken, devletin kasasına giren dövizler yeni yatırımlara yol açacaktır.

Gelin sizler bu sevdanızdan vazgeçin. Limanı daha güzel çalışması için bazı adımlar atın.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER