SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

VATANDAŞ ZAMLARDAN BIKTI!

VATANDAŞ ZAMLARDAN BIKTI!
Bu haber 30 Mart 2021 - 15:24 'de eklendi ve 82 views kez görüntülendi.

Vatandaşlar, bir taraftan Türkiye’de 11 Mart 2020’den bu yana devam eden Koronavirüs salgını ile mücadele ederken, bir taraftan da büyük ve küçük marketlerin sürekli yaptıkları zamlardan artık bıkar hale geldi.

Pandemi’yi fırsat bilen büyük zincir marketler ile yerel marketler adeta birbirleri ile zam yarışına giriyor, olan yine dar gelirli vatandaşa oluyor.

Piyasadaki marketler özellikle temizlik maddeleri, gıda ve çeşitli ürünlere bu Pandemi sürecinde olanca hızla zam yarışına girmiş durumda.

İşçi, Memur, emekli, asgari ücretli aldıkları maaşlarla, yapılan bu zamlar karşısında bir ayı bile dolduramazken,  gıda ve çeşitli ürünlere yapılan zamlar karşısında ne yapacaklarını bilemez bir hale geldi.

Elektrik, doğalgaz, su ve çeşitli giderlerin yanında, bir de gıda ürünlerine yapılan zamlar vatandaşın cüzdanını iyice boşaltırken, birçok marketlerde fiyatların değişken olması da dikkat çekiyor.

Pandemi başladığından bu tarafa en fazla zam gören ürün ise Ayçiçek yağı oldu.

Pandemi ilk başladığında 5 kiloluk bir Ayçiçek yağı 35-40 TL iken, bugün 75 ile 80 TL arasında satılıyor.  Bazı marketler Ayçiçek yağının bu kadar zamlanmasına gerekçe olarak ayçiçeğin Arjantin’den ithal edildiği gösterilirken, bazı marketlerde ayanı marka 5 kiloluk bir Ayçiçek yağının74.90, bazılarında 79.90 olarak etiketlendirilirken, bazı marketlerde aynı marka 4 buçuk kilosu 71,50 TL’den satılıyor.

Sadece Ayçiçek yağı değil elbet. Vatandaşın sabah kahvaltı masasına koyduğu kaşar, beyaz peynir, zeytin gibi ürünler de yaklaşık yüzde 50 dolayında zam gördü.

Bu dönemde en fazla zam gören tavuk ve yumurta. Bir-iki ay önce 25 TL’ye aldığımız hazırlanmış tavuk bugün 45-50 TL civarında, yumurta da bu zamlardan nasibini alan ürünler arasında olurken, tavuk fiyatları yüzde 80 dolayında zam gördüğü belirtiliyor.

Özellikle bu Pandemi sürecinde büyük zincir marketler ile yerel marketler arasında adeta yarış devam ediyor.

FİYATLAR MARKETLERDE NEDEN DEĞİŞKEN!

Zincir marketler ile yerel marketler arasında da rekabet olduğu gözleniyor. Bazı marketler, bazı ürünlerde kampanya yaparken, yerel marketler ile zincir marketler arasındaki fiyat dengesizliği de gözlenirken, yerel ve zincir marketlerdeki değişken fiyatların nereden kaynaklandığı konusunda vatandaşlar fiyat denetiminin yapılıp, yapılmadığını soruyor.

DÖVİZ ARTIYOR, ANINDA ETİKETLER DEĞİŞİYOR

Özellikle son aylarda Dolar ve Euro’nun yükselişi ürünlere anında yansıtılıyor. Dövizde devam eden yükseliş özellikle Ayçiçek yağı, temel gıda ürünleri ve çeşitli ürünlerin etiketlerinin sürekli değişmesine neden olurken, olan yine dar gelirli vatandaşa oluyor. İşçi, memur, emekli, asgari ücretli yılbaşında aldığı zamlar, elektrik, doğalgaz, su ve çeşitli ürünlere yapılan zamlar karşısında eridi ve eksi duruma geçti bile. 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER