SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

ZONGULDAK İÇİN BERABER HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ

ZONGULDAK İÇİN BERABER HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ
Bu haber 20 Eylül 2021 - 18:55 'de eklendi ve 65 views kez görüntülendi.

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı bir toplantı düzenlemek istediklerini belirterek, Zonguldak’ın sorunlarını gündeme taşımak ve çözüm bulmak amacı ile siyasi partiler, bürokratlar, Ankara, İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde önemli görevlerde bulunan Zonguldaklıların dahil olacağı güçlü bir Zonguldak lobisi oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda norm kadronun altında işçi çalıştığını hatırlatan Yeşil

Toplu sözleşmenin tamamlanıp, şimdi de kuruma işçi alınması konusunda girişimlerde bulunacaklarını belirterek,  kurumdan en son bin 823 işçinin emekli olduğunu söyledi.

TTK’daki işçi açığı, norm kadro ve Zonguldak lobisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil şunları ifade etti.

“NORM KADROMUZUN ŞU AN HEMEN HEMEN YARISINDAYIZ”

“5 Haziran 2018 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Zonguldak’ta yaptığı mitingde Türkiye Taşkömürü Kurumuna Bin 500 işçi alımı sözünü vermişti. O tarihten bu tarihe kadar Bin 813 arkadaşımız kurumdan emekli oldu Bin 500 arkadaşımız işe başladı. Türkiye Taşkömürleri Kurumu’na işçi lazım. Yeraltındaki cevherin yerüstüne çıkartılıp ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Bu cevherin çıkartılması içinde kuruma yeni yatırımların yapılması ve yeni işçilerin alınması gerekiyor. Çünkü Bin 823 arkadaşımız şu an itibariyle emekli oldu ve işçi açıklarımız devam etmekte. Üç arkadaşın yaptığı işi artık 1 kişinin yapmak zorunda olduğu, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği anlamında büyük risklerin taşıdığı dönem içindeyiz.

Toplu Sözleşme döneminde kurumun işçi açığı konusunu da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’mız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’mıza izah etmiştik. Bu süreçten sonra işçi alımının biran önce gerçekleşmesi için yaptığımız çalışmalar var. İşçi açığı konusunu kurum ve bizim yapacağımız çalışmalarla dosya haline getirip tekrar bakanlarımıza gidip konuyu izah edeceğiz. Sonuç itibariyle kuruma işçi alınması için mücadelemize devam ediyoruz.

Bizim norm kadromuz var ve bu norm kadromuzun şu an hemen hemen yarısındayız. 14 bin 500 norm kadromuzun olduğu yerde 7 bin 200’lerdeyiz. Bizim norm kadronun şekillenmesi ve norm kadronun sabit kalması konusunda ısrarcı bir tavrımız var. Çünkü yeraltı madenciliği zor bir meslek ve arkadaşlarımız günlerini doldurduktan sonra emekli oluyorlar. Yeni arkadaşlarımızın işe başlayıp yeraltındaki çalışma şartlarına uyum sağlaması, işe motive olması, işçi sağlığı ve iş güvenliğine uyması zaman alıyor. Tecrübeli arkadaşların emekli olup yerine yeni arkadaşlarımızın gelmesi ve aradaki süreç kömür üretimindeki yükselişi engelliyor. Şu an için son işe alınan Bin 500 arkadaşımız işe adapte oldu, çalışıyorlar ama Bin 813 arkadaşımızda emekli oldu. İşçi alımlarındaki sürelerin fazla tutulmaması norm kadroların sabitlenmesi ve her yılın sonunda emekli olan işçi arkadaşımız sayısı kadar norm kadronun sabit tutulması konusunda taleplerimiz var. Bu şekilde işçinin alındığını ve alınan işçinin de üretime katkı sağladığını bu şekilde gösterebiliriz. Çünkü işçi alınıyor aradan 3-5 sene geçiyor sonra yeni işçiler alınıyor ama arada alınan işçi sayısında çok emekli olan oluyor ve bunlarda kalifiye işi bilen arkadaşlarımız oluyor.”

“GÜÇLÜ ZONGULDAK LOBİSİNİ OLUŞTURMALIYIZ”

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın öncülüğünde, Zonguldak’ın sorunlarını gündeme taşımak, bu sorunlara çözüm aramak amacı ile siyasi partiler, bürokratlar, Ankara, İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde etkin görevlerde bulunan Zonguldaklıların dahil olacağı güçlü bir “Zonguldak lobisi” oluşturulması amacı ile önümüzdeki günlerde geniş kapsamlı bir toplantı düzenlemek istediklerini de kaydeden Hakan Yeşil, “Israrla söylüyoruz Zonguldak’ta artık Zonguldak için ne yapılacaksa iktidar, muhalefet ve sivil toplum örgütleri bir olmak zorunda. Güçlü Zonguldak lobisini oluşturmalıyız. Bunu da sadece bizler değil bütün sivil toplum örgütlerinin, kamu kuruluşlarının, siyasetin ve gazetecilerinde dahil olduğu Zonguldak lobisinin içine girmek zorundayız. Biz bunun çok önemli bir örneğini toplu sözleşme döneminde Zonguldak’ımızın iktidar ve muhalefet milletvekilleriyle beraber bakanlıklarda yaptığımız görüşmelerle gördük ve bazı zorlukları hep beraber aştık. Bu birlikteliği yaymak ve Zonguldak için beraber hareket etmek zorundayız. Zonguldak için ne yapılacaksa beraber yapmak zorundayız. Çünkü başka Zonguldak yok. Bizlerin gideceği başka yerlerde yok. Yıllardır göç veriyoruz artık göç veren bir il değil eskisi gibi göç alan bir il olmak istiyoruz. Bunun içinde beraber çalışmak zorundayız. Ben Zonguldak lobisinin sağlam bir şekilde yan yana durması için çalışmalarıma devam edeceğim. İnanıyorum ki Zonguldak lobisi güçlenecek ve şehrimiz tekrar ayağa kalkacak.” dedi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER