SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

MUHTARLAR ‘GÜN’LERİNİ KUTLADI

MUHTARLAR ‘GÜN’LERİNİ KUTLADI
Bu haber 19 Ekim 2021 - 12:20 'de eklendi ve 127 views kez görüntülendi.

Her yıl 19 Ekim tarihinde kutlanan “Muhtarlar Günü” dolayısı ile Zonguldak’ta da çeşitli etkinlikler yapıldı.

Bu yıl 7’ncisi kutlanan Muhtarlar Günü dolayısı ile Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz Öğretmen Evi’nde muhtarlarla birlikte kahvaltı programı düzenledi.

Muhtarlar Günü etkinlikleri kapsamında; Zonguldak Valilik binası önünde tören düzenlendi. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulup, saygı duruşunda bulunuldu.

Valilik binası önündeki törene; Zonguldak Muhtarlar Derneği yönetimi, mahalle muhtarları, daire müdürleri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı Dursun Kılav okudu.

 “Muhtarlık müessesinin kuruluş gününün 19 Ekim 1829 tarihi olduğu 2. Mahmut’un fermanı olarak Osmanlı arşivinde belirtilmiştir. 19 Ekim 2015 tarihinde çıkartılan bir genelge ile de ‘Muhtarlar günü’ olarak kutlanılmasına karar verilmiştir.  Dolayısıyla bu yıl muhtarlar gününün 7. yılını kutluyoruz.” diyen Kılav konuşmasını şu şekilde sürdürdü.

“MUHTARLIK, OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E TAŞINAN, ÖNEMLİ BİR YEREL YÖNETİM BİRİMİDİR”

“Bu günün ‘Muhtarlar Günü’ ilan edilmesinde, başta Sayın Cumhurbaşkanı’mıza, Hükümetimize, Gazi meclisimize, İçişleri bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen, Türkiye Muhtarlar Federasyonu’muza şükranlarımızı sunuyoruz.

Yerel yönetimler, gerek demokratik hayatta oynadıkları roller, gerekse, kamu hizmetlerinin halka sunulmasında ve erişiminde yüklendikleri sorumluluklar sebebi ile yerel halkın yönetime katılmasının ilk aşamasıdır. Yerel yönetimlerin en küçük birimi köy ve mahalle yönetimleridir.

Muhtar kelime anlamı itibariyle, Türk toplumunun tarihsel ve geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır.  Başka bir deyişle, söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamları da taşımaktadır.

Muhtarlık müessesi 1829’dan günümüze 191 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinde köprü görevi üstlenen muhtarlık, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşınan, önemli bir yerel yönetim birimidir.  

“KOMİSYON KARARLARINDA DA OY KULLANMA HAKLARI OLMALIDIR”

Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmemektedir. O halde köy ve mahalle muhtarları kanunu, yeniden tanımlanmalıdır. Büyük şehirlerle ilgili, mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi konusu, gündemdeki yerini almıştır.

Mahalle muhtarları kendi mahalleleri ile ilgili belediyelerin stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonlarında ( imar ve bayındırlık, çevre ve sağlık, plan ve bütçe, eğitim, kültür, gençlik ve spor) gibi konuların görüşüldüğü meclis toplantılarında mahallelerine ilişkin görüş ve düşüncelerini iletebilmeleri sağlanmalı. Belediyelerin, mahalleleri ilgilendiren konularda, mahalle yönetimini muhatap alma zorunluluğu, yasal hale getirilmelidir. 5393 sayılı belediyeler kanununun 9. Maddesinin f bendi değiştirilerek, muğlak ifadelerin yerine daha net ve bağlayıcı ifadeler kullanılmalıdır. 5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununda değişiklik yapılarak (Adres kayıt sistemi) yeniden düzenlenmelidir.

 Muhtarların mahallelerini ilgilendiren konuların görüşüldüğü ihtisas komisyonlarına katılmaları sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında da oy kullanma hakları olmalıdır.

“KÖY VE MAHALLE KANUNU YENİLENMELİDİR”

 Muhtarlıkların sağlıklı, örgütlü bir yapıya kavuşmaları için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır. Muhtarlık, seçmene göre 24 saat kapısı çalınabilen, her çeşit sorunun iletilebildiği, çözüm yeri olarak görülmekte ise de bize göre dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan en önemli işlevi, genel ve yerel idare arasında iş yükünü azaltan bir köprü, Vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı bir kurum olarak sistemdeki yerini almış olmasıdır.

Köy ve mahalle kanunlarında çeşitli değişiklikler yapılarak yeniden güncellenmesi karar altına alınmıştır. Ayrıca bundan sonra mahalle ve köy muhtarlarının adaylık müracaatında bulunarak seçime girmeleri konusunda yüksek seçim kurulunun görüşü alınmış taslak hazırlanıp komisyona sunulmuştur.

Yukarıda belirttiğimiz sorunlarımızın çözülmesi ile ilgili İç İşleri Bakanımız, Muhtarlar Daire Başkanımız, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkan ve yardımcıları ile birlikte yaptıkları çalışma tamamlanmıştır.” dedi.  

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER