SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

DİNÇ: EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM, ERİŞİLEBİLİRLİK VE İSTİHDAM

DİNÇ: EN BÜYÜK SORUN EĞİTİM, ERİŞİLEBİLİRLİK VE İSTİHDAM
Bu haber 02 Aralık 2021 - 17:26 'de eklendi ve 226 views kez görüntülendi.

Zonguldak Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği Başkanı Fehim Dinç, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısı ile basın açıklaması yaptı.

“Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği olarak; 3 Aralık gününü engellilerin sorunlarını, engelli haklarını, erişilebilirliği, engellinin yaşamını kolaylaştırmak için bir değerlendirme günü olarak düşünmekteyiz” diyen Fehim dinç açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

“Uluslararası Engelliler Günü 1992 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 47/3 sayılı kararı ile ilan edilmiştir. 3 Aralık Günü bilinenin aksine bir kutlama günü değildir. Bu gün; toplumun her alanında engelli bireylerin haklarını, politik, sosyal, ekonomik ve kültürel yönden yaşamda farkındalık arttırmayı amaçlamaktadır. Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği olarak; 3 Aralık gününü engellilerin sorunlarını, engelli haklarını, erişilebilirliği, engellinin yaşamını kolaylaştırmak için bir değerlendirme günü olarak düşünmekteyiz.

Bizler için bu güne kadar elbette bir takım mücadelelerin verildiğinin ve yolların kat edildiğinin farkındayız. Ancak ne yazık ki eksikliklerin ve sorunların sürdüğünü de gözlemliyoruz. Bunların en başında; hâlâ engellinin bir birey olarak değil, başka birinin himayesindeki kişi olarak görülmesinin yattığını gözlemliyoruz.

Örneğin “engelli aylığı” olarak bilinen 2022 aylığının bireye bağlanmasında, kişiye ait başka bir gelirin olup olmadığının ölçü olarak alınmadığı, evde yaşayan tüm kişilerin geliriyle bağdaştırıldığı görülmekte olup, engelli kişi bizzat devlet tarafından birey olarak görülmemektedir.

Yıllardır engellilik alanındaki en büyük sorunların eğitim, erişilebilirlik ve istihdam olduğu bilinmekte ve söylenmektedir.

Günümüzde hâlâ eğitim- öğretim başlamasına rağmen, görme engelli öğretmen ve öğrencilerin Braille kitaplarının aylar sonra gönderildiği, 5378 sayılı yasada belirtilen kamusal alanların ve toplu taşıma araçlarının erişilebilirliği konusunun 16 yıldır ötelendiği, İstihdamın arttığı ancak işle ilgili engelliye özgü gerekli eğitim verilmediğinden niteliğin arttırılamadığı, hâlâ engelli yönetici sayısının bir elin parmak sayısını geçemediği gibi sorunların süregeldiği gözlemlenmektedir.

Bu sorunların temelinde; yukarıda da belirttiğimiz gibi engellinin birey olarak kabul edilmediği ve bir başkasının himayesindeki kişi olarak görülmesi yatmaktadır.

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği olarak; yukarıda da belirttiğimiz ve yıllardır süregelen sorunların mücadelecisi ve takipçisi olacağımızı, 3 Aralığın, devlet eliyle toplum nezdinde engellilik bilincinin arttırılması, yaşamda erişilebilirliğin sağlanması ve tüm vatandaşlar olarak Anayasamızda belirtildiği üzere eşit bir yaşam sürdürülebilmesini gereklilik olarak görmekteyiz. Kamuoyuna saygıyla sunarız.”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER