10:41 - EMNİYET’E 16 YENİ ARAÇ
10:39 - AK PARTİ BELEDİYE BAŞKANLARINI TOPLADI
10:37 - SAMURAY, KOKARCAYA KARŞI…
14:27 - “ADİ İFTİRALARIN KARŞISIDAYIZ”
14:15 - YANGIN OLUR, BİZ YANGINA GİDERİZ!
10:29 - AK PARTİ’DE TEMAYÜL YOKLAMALARI
10:27 - ZAFER, TURHAN İLE DEVAM DEDİ
10:25 - KADINA ŞİDDETE KARŞI PEDAL ÇEVİRDİLER!
10:22 - DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR
10:21 - CHPLİLER KAHVALTIDA BULUŞTU!
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Zonguldak Temsilcisi Turhan Demirtaş MAKZON’un yer seçiminin yanlış olduğunu belirterek, “Kent için değil de, kendilerine çıkar sağlamaya çalışanların ve yemledikleri yaygaracılarının, son günlerde halkımızı yönlendirmek için kurumumuzu ve meslektaşlarımızı haksız karalamalarına devam ettiklerini görüyoruz.” dedi.
“Bu alan 5 yıl kadar önce tümüyle Kültür Vadisi olarak planlanmış ve O günün Valisi, o amaçla TTK Genel Müdürlüğünden, alanını Milli Emlak Müdürlüğüne devredilmesini istemişti. Ve TTK da o amaçla Milli Emlak Müdürlüğüne devretti.” diyen Demirtaş yaptığı açıklamada şunları söyledi.
“Şunun bilinmesini istiyoruz; Mimarlar olarak, MAKZON denilen Küçük Sanayi Sitesine ve yapacak olanlara karşı değiliz. Ancak, yapılacak yer seçiminin çok yanlış olduğunu, o nedenle karşı olduğumuzu tekrar ifade ediyoruz.
Mimarlar Odası Zonguldak Temsilciliği; Zonguldak’ın tarihini, kömürün serüvenini anlatan endüstri yapılarının korunarak nesillere aktarılmasının, bacasız sanayi denilen endüstri turizminin geliştirilmesinin Zonguldak’ın geleceği için önemli olduğu görüşündedir.
Küçük sanayi sitesi, her yerde yapılır. Ama bu alan, üzerinde Zonguldak’ta kömürün bulunuşundan başlayıp, imalatı, işlenmesi ve günümüze gelişine kadarki serüvenini anlatan yapıların bulunduğu çok özel bir alan. Üzerinde, nesillerin emaneti endüstri mirasları yapılarla birlikte tescilli, koruma altındaki yapıların da bulunduğu bir alan.
Bu alan 5 yıl kadar önce tümüyle Kültür Vadisi olarak planlanmış ve O günün Valisi, o amaçla TTK Genel Müdürlüğünden, alanını Milli Emlak Müdürlüğüne devredilmesini istemişti. Ve TTK da o amaçla Milli Emlak Müdürlüğüne devretti.
İçinde, kültür sarayı, şiir müzesi, şairler sokağı, kömür kafe, restoranlar, butik oteller v.s. gibi kültürel ve sosyal amaçlı yapıların olacağı, mevcut yeşil alanların da korunacağı, böylece yerel halkın ihtiyaçları karşılanırken, bir taraftan da turizm potansiyelinin geliştirilmiş olacağı, yerli ve yabancı turistlere hitap etme olanağının sağlanacağı bu alan, Zonguldak’ın endüstriyel turizminin kalkındırılması için de çok önemli özelliklere sahip bir alan.
Böylesine özelliklere sahip Kültür Vadisi sınırları içinde ve bitişiğinde, bırakın sanayinin olmasını, bunu düşünmek bile abestir.
MAKZON denilen maden makineleri küçük sanayi sitesi Zonguldak’ta başka yerlerde de yapılır. Ama endüstri mirası olan bu yapıları ve bu özellikleri taşıyan bir alan başka hiçbir yerde yok.
Zonguldak’a kötülük, hatta ihanet olarak değerlendirdiğimiz bu planlamaya işte bu nedenlerle karşı çıkıyoruz. Mimarları olarak, Zonguldaklıların geleceğini karatmayacak, tarihini, kültürünü yok etmeyecek, halka sağlıklı yaşam sunacak yatırımlara karşı değiliz.
Zonguldaklılara bir kez daha sesleniyoruz;
Çıkarlarının peşinde koşanların ve yaygaracılarının haksız karalamalarına kanmayalım, KENTİN SEYİRCİ SAKİNİ DEĞİL, SAHİBİ OLALIM.”