SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

RO-RO TAŞIMACILIĞI DURDU!

RO-RO TAŞIMACILIĞI DURDU!
Bu haber 01 Mart 2022 - 17:06 'de eklendi ve 199 views kez görüntülendi.

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırı tüm Avrupa ülkelerini olduğu gibi Türkiye’nin de ekonomik yönden olumsuz etkilendiği biliniyor.

Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşların büyük bir bölümü tahliye edilirken, Türkiye ile Ukrayna arasındaki tüm ticari işlemler ve ürün sevkiyatları durduruldu.

ZONGULDAK’TAN RO-RO TAŞIMACILIĞI DURDU

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sonrası bu bölgeye yapılan uluslararası Ro-Ro taşımacılık seferleri durdurulurken, Türkiye’nin değişik bölgelerinden Ukrayna’ya kütük demir, narenciye ve çeşitli ürün sevkiyatının da durması Türkiye’deki üreticileri de olumsuz etkiledi.

Hatay, Mersin, Adana ve Türkiye’nin değişik bölgelerinden Zonguldak limanına getirilen narenciye, sebze, meyve ve değişik ürünleri taşıyan Tır’ların, Ro-Ro gemileriyle Ukrayna’nın çeşitli vilayetlerine gidecek Tır’lara da izin verilmemesi üzerine zararın büyük olduğu öğrenilirken, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın bir an önce bitip ticari ilişkilerin devam etmesi bekleniyor.

Zonguldak, limanından yılda yaklaşın 20 binin üzerinde Tır’ın Ro-Ro gemileriyle Ukrayna ve Rusya’ya çeşitli ürün sevkiyatı yaptığı öğrenildi.

Zonguldak, Karasu ve Türkiye’nin değişik bölgelerindeki liman ve Ro-Ro taşımacılığı hizmetlerinin durması sonrasında, Zonguldak limanından Cenk Denizcilik firmasına ait geminin de birkaç gündür seferlerini iptal etmesi dolayısıyla Zonguldak ekonomisine de büyük bir darbe vurmuş oldu.

SANTRALLERE KÖMÜR GELMİYOR

Ukrayna Donetsk’ten Zonguldak limanına gelen ithal kömür gelemeyince ÇATES, Eren Enerji ve Kardemir’in büyük bir sıkıntı yaşayacağı belirtilirken, yaklaşık bir haftadır iki ülke arasında gemilerin çalışmaması nedeniyle de ÇATES, Eren Enerji ve Kardemir’in kömür stoklarının büyük ölçüde eridiği, kömür tedariği konusunda sıkıntı yaşanmasına neden olacağı söyleniyor.

Öte yandan, Ukrayna’dan kütük demirin Zonguldak limanına getirilerek buradan Kardemir’e gittiği ve işlenmiş demirin tekrar Ukrayna’ya ihraç edildiğini belirten yetkililer Ro-Ro ve diğer gemi seferlerinin savaş nedeniyle iptal edilmesi, Zonguldak ekonomisinin ciddi oranda etkileneceğini ifade ediyorlar.

ZONGULDAK’A DA ZARARI BÜYÜK!

Öğrenildiğine göre; Ukrayna, Rusya ve değişik ülkelerden yıllık 18 milyon ton kömür ithal edildiği, yaklaşık 1 milyon 200 bin ton civarında da kütük demirin Kardemir’e gelip, Kardemir’de işlendikten sonra yine gemilerle bu ülkeye gönderildiği öğrenilirken,  diğer narenciye ve çeşitli ürün ihracatının durması sonrasında hem Türkiye’nin büyük bir kaybı olacağı belirtiliyor.

TIRCILAR SAVAŞIN BİTMESİNİ BEKLİYOR

Türkiye ile Ukrayna arasındaki limanların kapalı olmasından dolayı Zonguldak ve Karasu limanlarında onlarca Ukraynalı Tır’cı beklerken, Zonguldak limanında ise 15 Ukraynalı Tır’cının beklediği, Ukrayna’da da Türk Tır’cıların limanlarda beklediği öğrenildi.  

UKRAYNALI TIRCILARA HAYIRSEVER YARDIMI

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ülkelerine gidemeyen Ukrayna’lı Tır şoförleri Zonguldak limanında bekleyişlerini sürdürürken,  Zonguldaklı hayırsever vatandaşlar ile Tır parkındaki lokanta sahibi Tırcıların yemek ihtiyacı ücretsiz karşılanıyor. Diğer taraftan, Ukrayna’da mahsur kalan Türk Tır sürücülerine de ayın şekilde Ukraynalı meslektaşları tarafından ihtiyaçlarının karşılandığı belirtiliyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER