SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

KAPKAÇ: BİZ YARGININ OLMAZSA OLMAZIYIZ

KAPKAÇ: BİZ YARGININ OLMAZSA OLMAZIYIZ
Bu haber 05 Nisan 2022 - 16:29 'de eklendi ve 120 views kez görüntülendi.

5 Nisan Avukatlar Günü Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da etkinliklerle kutlandı.

Avukatlar Günü dolayısı ile Zonguldak Baro Başkanı Türker Kapkaç ve avukatlar Valilik binası önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ve ardından İstiklal marşımızı okuyup, saygı duruşunda bulundular. 

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Baro Başkanı Av. Türker Kapkaç, “Avukatların mesleki sorunlarına duyarsız kalınması, artık ekonomik sorunların ötesine gelmiştir. Bu nedenle, bir an önce özellikle genç avukatların ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.” diyerek şunları söyledi.

“BİZ AVUKATIZ… BİZ YARGININ “OLSA DA OLUR”U DEĞİL, “OLMAZSA OLMAZI”YIZ”

“Bugün 5 Nisan 2022 21. yüzyılın ilk çeyreğini bitirmemize 3 yıl,  Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlamamıza sadece 1 yıl kalan bir gündeyiz.  Getirildiğimiz noktada, şenliklerle kutlayacak hiç bir şey göremesek de; korunacak çok fazla değer, savunulacak çok fazla hak,  sahip çıkılacak çok fazla yurttaş ve yapmamız gereken çok daha fazla görev olduğunu bir kez daha bildiğimiz ve haykırdığımız gündür 5 Nisan.

Biz Avukatız… Biz yargının “olsa da olur”u değil, “olmazsa olmazı”yız.

Biz Avukatız… İnsanlarımızın masumiyet karinesinin, yurttaşlarımızın lekelenmeme hakkının, bütün haklarının savunması bizden sorulur.

Biz Avukatız… Susamayız biz.  Susmak, mesleğimizin doğasına aykırı olduğu kadar, hukuksuzluğa ortak olmaktır aynı zamanda.

Biz Avukatız… Biz davanın tarafı değil, hakkını arayan, adalete ulaşmak isteyen yurttaşların vekiliyiz.

Biz Avukatız… Biz hukukun üstünlüğünden yanayız, biz halkın güvencesiyiz.

Biz Avukatız…

Biz çocuğa, kadına, canlılara yapılan şiddetin karşısındayız,

Biz doğa katliamlarına karşı mücadele ederiz.

Ama biz Avukatlar; hiçbir yerden hiçbir şekilde desteklenmemekteyiz. Örneğin bir grup memura ek gösterge getirilirken, beyaz eşyada otomobilde ÖTV ve KDV oranları düşürülürken yine iş adamlarına yatırım teşviki, girişimcilere kredi desteği, kobilere, çiftçilere geri ödemesiz kredi desteği vergi indirimi SSK prim muafiyeti uygulanırken, maalesef biz avukatlar kaderimize terkedilmiş durumdayız.

Umutsuzluk ve ekonomik bunalım nedeniyle genç meslektaşlarımızdan maalesef intihar edenler dahi olmuştur.

“YAŞANAN ZORLUKLAR, MESLEĞİ SÜRDÜRÜLEMEZ BİR BOYUTA TAŞIMIŞTIR”

Avukatların mesleki sorunlarına duyarsız kalınması, artık ekonomik sorunların ötesine gelmiştir. Bu nedenle, bir an önce özellikle genç avukatların ekonomik şartlarının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atılmalıdır.

Ayrıca tüm avukatlara yönelik olarak; KDV oranları indirilmeli, CMK ücretleri harcanan emekle orantılı olarak iyileştirilmeli, CMK kapsamında alınan dosyalardan beraat kararları ile ilgili vekalet ücretlerinin ödenmesi geciktirilmemeli, hatta beraat vekalet ücretlerinin faturalandırılmasında sistemsel yuvarlamadan kaynaklı virgülden sonra gelen 01 kuruş nedeniyle ödemeler engellenmemeli, SGK prim ve vergi mükellefiyetleri hafifletilmelidir. Avukatlık asgari ücret tarifemizin enflasyonun altında kalmaması için yeniden değerlemelerin yapılması gerekmektedir. Daralan meslek faaliyet alanları, ağırlaşan vergi, SGK borçlarının yanı sıra, günlük ofis giderlerinin dahi karşılanmasında yaşanan zorluklar, mesleği sürdürülemez bir boyuta taşımıştır.

Diğer taraftan,  bağlı çalışan avukat olarak emek veren meslektaşlarımızın sorunları ne yazık ki artarak çoğalmaktadır. Siyaset yargıya karışacaksa sadece bu gibi ekonomik ve sosyal haklardaki mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmalıdır.

Avukatların sosyal güvenceleri de zayıflatılmaktadır. Huzur içinde hukukun üstünlüğünü savunmak zorunda olan avukatların sosyal güvencelerinin ve yaşam standartlarının her geçen gün artacağı yerde yerinde sayması hatta geri gitmesi üzücüdür.

CMK görevlendirmelerinde de son derece düşük ücretlerle görev yapmaya zorlandıkları bir gerçektir. Özellikle mesleğimizin insan profilinin neredeyse yarısını teşkil eden genç meslektaşlarımızın bu görevlendirmelerle hayatlarını idame ettirmeye çalıştıkları da gözetildiğinde asgari ücretin çok altındaki tutarlarla avukatın savunma görevi yapmaya zorlanması kabul edilemez.

Bu bağlamda gerekli düzenlemelerin yapılması ve savunmanın angarya olmaktan çıkarılması en büyük arzumuzdur. Aksi durumda savunma hizmetinden yararlanan kamunun zarara uğrayacağı, günümüze kadar fedakârca görev yapan meslektaşlarımızın sabrının bir gün tükeneceği bilinmelidir.

Zonguldak barosu tarihi boyunca, her daim Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin, hukuk devleti ve insan haklarının, kadın ve çocuk haklarının, çevre ve hayvan haklarının yılmaz savunucusu olmuştur. Bu duruş ve ilkelerimizden ödün vermeksizin hak ve haklının yanında olmaya devam edeceğimizin sözünü bir kez daha meslektaşlarımız ve kamuoyu ile paylaşıyoruz. 

Zonguldak barosu olarak Atatürk ilke ve devrimlerine sadakatten, hukukun üstünlüğü ve insan haklarını, hukukun evrensel ilke ve kurallarını savunmaktan ödün vermeyeceğimizi bir kez daha tekrarlıyor, avukatlar günümüzü kutluyor saygılar sunuyorum.” dedi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER