SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

ŞİRİN: ENGELSİZ BİR DÜNYADA YAŞAMAK İSTİYORUZ

ŞİRİN: ENGELSİZ BİR DÜNYADA YAŞAMAK İSTİYORUZ
Bu haber 10 Mayıs 2022 - 16:50 'de eklendi ve 127 views kez görüntülendi.

Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası Zonguldak’ta da çeşitli etkinliklerle başladı.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğüyle ortaklaşa düzenlenen etkinlik Madenci Anıtı’nda başlayıp, Valilik binası önünde son buldu.

Etkinliğe; Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Veli Köktürk, Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Anadolu Engelliler Birliği Derneği Şube Başkanı Fehmi Dinç, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile engelli dernek üyeleri katıldı.

Madenci Anıtı’nda başlayan yürüyüş, Valilik binası önünde Atatürk Anıtı’na çelenk sunulup, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından yapılan konuşmalarla devam etti.

ATİK: 10-16 MAYIS BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TARAFINDAN KABUL EDİLMİŞ ÖZEL BİR HAFTADIR

Törende ilk konuşmayı Anadolu Engelliler Birliği Derneği Şube yönetimi adına Nesrin Atik yaptı.

Atik konuşmasında, “Engelliler adına her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve 10-16 Mayıs Engelliler haftası olarak kutlamalar yapılmaktadır.  İçinde bulunduğumuz Engelliler Haftası nedeniyle bu kutlamaların hafta olma sebebi; ilimizdeki yetkili kurumlarla, engelli gruplarını bir gün görme engelliler, bir gün ortopedik engelliler, bir gün otistikler, bir gün işitme engelliler gruplarının, her gün bir grup olmak şartıyla ilimizdeki idari amirlerle söyleşi yapmaları, dertlerini anlatmaları, kaynaşmaları ve çözüm üretilmesi konusunda bilgi aktarımı yapılması için kutulanan bir haftadır. Her engelli kardeşimizin bir travması vardır. Özellikle doğuştan engelli olan kardeşlerimizde çocukluklarından beri, normal çocuklarla oynayamadıkları için sosyal ilişkiler konusunda zayıftırlar. Bunu aşabilmek için özellikle bu hükümetin, engellilere karşı sosyal bir devlet olması açısından çok büyük yatırımları vardır. Gerek engellilerin eğitimi, gerekse engellilerin istihdamı, gerekse engellilerin sosyal aktivitelerini yapabilmeleri için hükümetimiz tarafından büyük yatırımlar yapılmıştır.

Devletimiz tarafından engelli vatandaşlarımızın daha rahat yaşayabilmeleri için yapılan tüm çalışmalar ve çıkartılan kararnameler yerel bazda daha dikkatli şekilde kontrol edilmesi, engelli ve mağdurlar için yapılan çalışmaların zamanla düzelir anlayışıyla değil, tamamen kararnameye uygun bir şekilde komisyonlar tarafından yapılması sağlanmalıdır.

Engellilik, bazı hastalıklar ya da geçirilen kazalar sonucunda fiziksel veya zihinsel bazı hareketlerin ve duyguların işlevlerinin kısıtlanmasıdır. 10-16 Mayıs Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş özel bir haftadır.

Engellilerde yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmak zorundadırlar. Engellilere acımak yerine onlara saygı göstermek gerekir. Yasalarımız her 100 işçi çalıştıran iş yerine 3 tane engelli işçi çalıştırma zorunluluğu getirmiştir. Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de engellilerin hakları korunur. Örneğin; çalışan engelliler gelir vergisini indirimli öderler. Erken emekli olabilirler. Belli toplu taşıma araçlarına ücretsiz inip binebilirler. Bu ve bunun gibi avantajlardan yararlanabilirler.

Engellilerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalar yapılmaktadır. Toplu taşıma araçları engellilerin rahat inip, binebileceği gibi düzenlenmelidir. Park, bahçe, iş yeri vb yerlerde onlara uygun yürüme yerleri ve tuvaletler yapılmalıdır. Parklarda normal çocukların olduğu gibi engelli çocuklarımız da uygun oyun alanları düzenlenmelidir. Araçlarını park ettikleri yerler diğer vatandaşlarımız tarafından işgal edilmemelidir. Unutmayalım ki her normal insan bir engelli adayıdır.

Bu haftayla ilgili ilimizde yapılan çeşitli programlar vardır. Bu programlara katkılarından dolayı Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Sayın İl Emniyet Müdürümüze, Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 10-16 Mayıs Engelliler haftamızı tekrar kutluyor, derneğim ve kendi adıma saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diye konuştu.

ŞİRİN: BAĞIŞÇILARIMIZA VE BELEDİYE BAŞKANIMIZ ÖMER SELİM ALAN’A ENGELLİ CAMİASI OLARAK TEŞEKKÜR EDİYORUZ

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin törende  yaptığı konuşmada; “Bilindiği gibi 10-16 Mayıs Birleşmiş Milletlerin dünyada yaşayan engellilerin yaşadıkları sorunların dile getirilmesi ve yetkililere duyurulması amacıyla Engelliler Haftası olarak ilan edilmiştir.

Ülkemizde TÜİK verilerine göre nüfusumuzun yüzde 12,29’u engellidir. Bu orana göre ülkemizde ortalama olarak 10.000.000 Engelli yaşamaktadır. Şu gerçeği hiçbir zaman unutmamalıyız. Son 20 yılda ülkemizde engelliler için başta 2005 yılında çıkarılan Engelliler yasası olmak kaydıyla gerçekten çok önem taşıyan kanun ve yasalar yürürlüğe sokulmuştur. Bunlara örnek ülkemizde ağır engelliler için Evde bakım ücreti, istihdam açısından kamuya yapılan engelli atamaları, yurt genelinde faaliyete geçen engelli bakım merkezleri, yapılan çok değerli çalışmalardır.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi Başkanı ve Başkan yardımcısı olarak görev aldığımız Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ülke genelinde hayata geçirdiği Erişebilirlik İzleme ve Denetleme komisyonlarının  çalışmalarında engelliler için hayati önem taşımaktadır. Engellilerin yaşadıkları İl, İlçe ve beldelerde rahat hareket etmeleri ve hiçbir engelle karşılaşmadan istedikleri yerlere erişebilmeleri çok büyük önem taşımaktadır. Bizler de bu konuda ilimizde büyük önem taşıyan Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonunda 6 yıldır görev yapıyoruz TSD Zonguldak şubesi olarak Sayın Belediye başkanımızın yer tahsisi sayesinde bağışçılarımızın destekleriyle yaptığımız yeni binamızda faaliyetlerimiz daha etkin bir şekilde devam ediyor. Bağışçılarımıza ve Belediye Başkanımız Ömer Selim Alan’a engelli camiası olarak teşekkür ediyoruz.

“HERKES GİBİ EŞİT İNSANLAR OLARAK YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Sonuç olarak bugün itibari ile ivedilikle çözülmesi gereken ana sorunlar şunlardır. Yapılan her yeni düzenlemeyle rapor sistemi engelliler aleyhine, hak kaybı yaratacak, telafi edilmeyecek hasarlar yaratarak biçimlendiriliyor ve giderek keyfiyete dönüldüğü için birçok engelli, kağıt üzerinde engelsiz görünüyor. Birçok engelli bozulan rapor sistemi nedeniyle sağlık desteği, engelli aylığı, bakım yardımı alamıyor ve hatta emeklilik haklarını yitirip, kendilerine borç çıkarılıyor. Engellilerin, süreğen hastaların yaşamının sağlıklı ve güvenli sürdürebilmeleri için gerekli, hayati öneme sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb. araç ve malzemeler için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor. Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakım yardımlarıyla, bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil. Sürekli ertelenen yasa düzenlemeleriyle binaların, yolların, ulaşım araçlarının dönüşümü yapılmıyor. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi, mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulanmalıdır. Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda erteleme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli. İstihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, engelliler olarak ayrıcalıklar değil,  eşitlik istiyoruz. Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz” dedi. 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER