13:13 - ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
11:47 - MÜCADELE ARALIKSIZ SÜRÜYOR
11:16 - ZAFER PARTİSİ DAĞILDI!
11:11 - 43 AMASRA MADEN ŞEHİDİ DUALARLA ANILDI
20:39 - KAPKAÇ YENİDEN
15:01 - CENAZE PROGRAMI BELLİ OLDU
10:39 - ZONGULDAK’TA HİSSEDİLDİ: 4.8 DEPREM
10:40 - 517 PROJEYE 59,4 MİLYAR TL ÖDENEK
10:38 - ERDEM, DİREKSİYONA GEÇTİ!
10:35 - SAHİLLER TEMİZLENİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filyos bölgesinde denizden karaya çıkartılacak doğalgaz için “Karadeniz gazı denize ilk boru indirme ve kaynak töreni” ne katıldı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Hollanda’dan getirdiği Castoro 10 boru döşeme platform gemisinin 176’ncı km. boru döşeme işleminin ilk kaynağını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci de törene katılırken; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Bartın Valisi Nurtaç Aslan, Karabük Valisi Fuat Gürel, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, İl Jandarma Komutanı Albay Cezmi Yalınkılıç, Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, çok sayıda bürokrat ve sivil toplum kuruluşu başkanları ve vatandaşlar katıldı.
DÖNMEZ: FİLYOS’TA DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜHENDİSLİK İŞLERİNDEN BİRİ YÜKSELİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez törende yaptığı konuşmada; “Bugüne kadar her bir detayı büyük bir titizlikle takip eden başta Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği ile bu günlere geldik. Tarihe geçecek 2 bin 200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla burada dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemini inşa ediyoruz. Elbette bu son olmayacak. Bugüne kadar Karadeniz’de 26 bin 400 kilometrekarelik bir alanda sismik veri topladık. Başka bir ifadeyle Trakya bölgemizin tamamından daha fazla bir alanı taramış oldu. Buralardan elde ettiğimiz verilerle yeni arama kuyuları açmayı planlıyoruz.
Yavuz Sondaj Gemimiz tarafından deniz tabanına indirildi. Karadeniz’de açtığımız 10 kuyunun üretime hazırlanması için ilk adım olan Kuyubaşı Vanaları ikisini deniz tabanına da yerleştirdik. 3. kuyubaşı bandımızı Türkali 5 Kuyusu’na önümüzdeki haftalarda yerleştireceğiz. Geriye kalan işlemini yapacak gemi geçtiğimiz hafta Filyos Limanı’na ulaştı. Deniz tabanına sereceğimiz 35 bin borunun üretimi tamamlandı ve yüzde 95 sevkiyatı da bitmiş oldu. Filyos’ta dünyanın en büyük mühendislik işlerinden biri yükseliyor. Bugüne kadar sahaya 5 bin 500 adet fora kazık ve 29 bin 100 adet drenaj kolunu yerleştirdik. Bu tam 61 kamyonun alana taş taşıması anlamına geliyor. Toplamda 1600 km uzunluğunda bir zemin çalışması yürütüyoruz ki bu rakam İzmir ile Kars arasındaki kuş uçuşu mesafeye denk geliyor. Ayrıca karada gazın ulusal üretim şebekesine aktarılması için çalışmalarımızı da iki etapta sürdürüyoruz. Batı Karadeniz doğalgaz boru hattı az bir kısmını inşa ediyoruz. Ölçüm istasyonunu İnşallah kasım ayı içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Böylece karaya çıkan doğalgazı bir gaz ölçüm istasyonu ve 211 kilometrelik boru hattıyla ulusal eğitim şebekesine aktaracağız yapılan çalışmalarla Sakarya Gaz Sahası’ndan ilk etapta günlük 10 milyon metreküp, 2 etapta günlük 40 milyon metreküp doğalgazı ulaşacağız. Sakarya gaz sahası Türkiye’nin geleceği o zaman bir yerde köprüsü olacak. Büyük ve güçlü Türkiye hedefimizin üzerinde yükseleceği sağlam bir temeli hep birlikte inşa edeceğiz. Bu temel gece gündüz demeden büyük bir aşkla, büyük bir fedakarlıkta ter döken bütün çalışanlarımız sayesinde olacak.” dedi.
“BATI KARADENİZ DOĞALGAZ BORU HATTI FAZ BİRİ İNŞA EDİYORUZ”
Yerli gazın 2023’te milletin hizmetine sunulacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
“Aradan geçen zaman zarfında gerçekten yoğun bir mesai ürün Fatih’in keşfinin ardından Yavuz ve Kanuni Sondaj gemilerimizde Karadeniz’e intikal etti. Bu gemilerimiz Fatih’in açtığı sondaj kuyuların alt ve üst tamamlama operasyonlarını gerçekleştirdiler. Deniz tabanı etüt çalışmalarını bitirirken teslimatı uzun sürecek ekipmanların siparişlerini de verdik. Teslimatları almaya başladı. Geçen yıl temelini attığımız doğalgaz işleme teslimimizin inşası süratle devam ediyor. Yavuz Sondaj Gemimiz, açılan kuyulardaki gaz akışını ölçecek. Kuyubaşı vanalarını ve kuyu içi akıllı, para sistemlerini yerleştiriyor. Geçtiğimiz hafta sığ deniz kısmına doğru serimi ve montajını yapacak gemi Türkiye’ye ulaştı. Bugün bismillah diyerek ilk konuları size indiriyor. Ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Deniz tarafında da inşallah ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız. Derin denizde inşa edeceğimiz boru hattıyla eş zamanlı olarak doğalgazı milli iletim şebekemize taşıyacak. Karadaki 211 kilometrelik boru hattının yapımına da başlıyoruz. Gaz karaya gelince işlenecek. Ayrıştırma işlemleri yapıldıktan sonra belirli bir basınçla milli doğalgaz iletim sistemimize aktarılacak. Bu projenin ilk etabında doğalgaz işleme tesisine gelen gazın ölçümlenmesi için Batı Karadeniz gaz ölçüm istasyonunu ve 36 kilometrelik Batı Karadeniz doğalgaz boru hattı faz biri inşa ediyoruz. İnşallah buradaki çalışmalarımızı Kasım ayının ilk haftalarında tamamlıyoruz.”
“ÇOK BÜYÜK BİR EMEK, SABIR VE GAYRET VARDIR”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye’nin son 20 yılda elde ettiği her kazanımın gerisinde tıpkı burada olduğu gibi çok büyük bir emek, sabır ve gayret vardır. Kimi zaman bürokratik oligarşiyle, kimi zaman vesayet odaklarıyla, kimi zaman ‘istemezük’çü muhalefet anlayışıyla mücadele ettik ama her seferinde ya bir yol bularak ya da bir yol açarak milletimizi eserlere kavuşturduk. Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak bu alanda dışa bağımlılıktan kurtulma niyetimizi ilk açıkladığımızda birileri bundan rahatsız oldu. Yurt dışındaki malum odaklardan önce en büyük tepkiyi maalesef içimizdeki muhalefet partileri gösterdi. Bizi maceraperest olmakla suçladılar. Sismik arama ve sondaj faaliyetlerimize Rumların tezleriyle karşı çıktılar.”
“TÜRKİYE’NİN KARADENİZ’DE YAPTIĞI BU KEŞFİN STRATEJİK ÖNEMİNİ DAHA DA ARTTIRMIŞTIR”
“İşte bugün o dirayetçi duruşumuzun ve sabrımızın meyvelerini topluyoruz. Bölgemizde yaşanan son gelişmeler Türkiye’nin Karadeniz’de yaptığı bu keşfin stratejik önemini daha da arttırmıştır. Rusya ile Ukrayna arasında başlayan sıcak çatışmalarla birlikte tüm dünyada petrol ve gaz fiyatları tarihi zirvelerine ulaştı. Sadece gaz ithal eden ülkeler değil bu fahiş fiyat artışlarında hidrokarbon üreticisi ülkelerde olumsuz etkilendi. Mesela dünyanın en büyük petrol üreticilerinden olan Amerika’da fiyatlar kimi eyaletlerde üç katına varan oranlarda yükseldi. Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyona da yansıdı. Gelişmiş ülkelerde enflasyon oranları son 40 yılın en yüksek seviyelerine çıkmıştır. Şu an küresel ekonominin temel sorunu sürdürülebilir ve güvenilir bir şekilde enflasyonu dizginlemektedir. Biz de ülke olarak fiyatların küresel ölçekte bu denli arttığı bir dönemde vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık. Halen de belirli bir oranda sübvansiyona devam ediyoruz. Ayrıca küresel riskleri minimalize etmek için yoğun çaba harcıyoruz. Enerjisi de bir taraftan tedarik kaynaklarımızı çeşitlendirirken diğer taraftan da ülkemizin potansiyelini tam manasıyla ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.”
“KENDİ SONDAJ FİLOSUNA SAHİP, DÜNYANIN SAYILI ÜLKELERİNDEN BİRİ HALİNE GELDİK”
Devlet olarak kendi imkanları ile yürütme kararı aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu amaçla şimdiye kadar 3 adet sondaj gemisiyle 2 adet sismik araştırma gemimizi envanterimize kattık ve sondaj gemilerimizi son dönemde attığımız bir adımla dörde çıkardı. Kendi sondaj filosuna sahip, dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline geldik. Bu bölgede Sultan Abdülhamit yapmış olduğu çalışmalarla özellikle sismik araştırma, sondaj çalışmalarıyla bir döneme aslında ismini vermiş. Dedik ki bu geminin adını Abdülhamit Han olarak belirlediğimizi açıklayalım. İnşallah bu gemimizin de göreve başlamasıyla çalışmaları çok daha hızlı şekilde gerçekleştireceğiz. Biz enerjiyi bir gerilim ve çatışma alanı değil, bölgesel işbirliğinin anahtarı olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde yürüttüğümüz temasların müspet neticelerini hep birlikte görmeye başlayacağız. Türkiye’yi, enerji arz güvenliği sorununu tamamen çözmüş bir ülke yapıncaya dek mücadelemize çok yönlü şekilde devam edeceğiz. Karadeniz’deki keşifle birlikte milletimiz 1. Dünya Savaşı’nın sebep olduğu büyük bir travmadan kurtulmuştur. 2023’ün ilk çeyreğinden itibaren doğal gazın hanelerde kullanılmaya başlanmasıyla önemli bir psikolojik eşik daha aşılmış olacaktır.” diye konuştu.