13:13 - ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU
11:47 - MÜCADELE ARALIKSIZ SÜRÜYOR
11:16 - ZAFER PARTİSİ DAĞILDI!
11:11 - 43 AMASRA MADEN ŞEHİDİ DUALARLA ANILDI
20:39 - KAPKAÇ YENİDEN
15:01 - CENAZE PROGRAMI BELLİ OLDU
10:39 - ZONGULDAK’TA HİSSEDİLDİ: 4.8 DEPREM
10:40 - 517 PROJEYE 59,4 MİLYAR TL ÖDENEK
10:38 - ERDEM, DİREKSİYONA GEÇTİ!
10:35 - SAHİLLER TEMİZLENİYOR
Belediye İş Sendikası Zonguldak Şubesinin 12’inci olağan kongresinde mevcut Başkan Osman Karataş, yeniden güven tazeledi.
Kongreye; Belediye İş Sendikası Basın Yayın Genel Sekreteri Kemal Çavuşoğlu, Belediye-İş sendikası Kocaeli Şube Başkanı Ertuğrul Çınar, Karabük Şube Başkanı Tarık Düzyer, Bolu Şube başkanı İlhami Yurt, Belediye-İş Sendikası eski Genel Sekreteri Nihat Ayçiçek, Eski Şube Başkanı Cavit Zülfikar’ın yanı sıra delegeler ile bazı sendika başkan ve yöneticileri de katıldı.
Emirgan Otel’de gerçekleştirilen kongrenin Divan Başkanlığı’nı Belediye İş Sendikası Basın Yayın Genel Sekreteri Kemal Çavuşoğlu yaptı.
Saygı Duruşu ve İstiklal marşımızın okunmasının ardından gerçekleştirilen kongrede konuşan Belediye-İş Sendikası eski Genel Sekreteri Nihat Ayçiçek, uzun yıllar sendikada şube ve genel merkezde görev yaptığını ve örgütlenmenin en önemli kaynağının birlik ve beraberlik olduğunu vurguladı.
KARATAŞ; ÜLKEMİZDEKİ İŞSİZLİĞİ VE YOKSULLUĞU DAHA DA ARATIRDI
Tek liste ile gidilen kongrede yeniden başkanlığa seçilen Osman Karataş yaptığı konuşmada; “Gösterdiğiniz güvenden dolayı teşekkür ediyoruz. Listemizin içerisinde bulunan ve bizleri destekleyenlere teşekkür ediyoruz. Bundan sonraki süreçte aynı şevkle ve aynı duyarlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Yönetim Kurulumuza 1 emekli olan arkadaşımızın yerine Devrek Belediyesinde çalışan bir arkadaşımızı ekledik. Tek liste bir liste oluşturduk. Tüm seçilmiş olan bütün arkadaşlara başarılar diliyorum.
İçinden geçtiğimiz dönemde dünyada ve bölgemizde, çalışma hayatımızda ve işkolumuzda olumsuzluklar yaşadık. Cocid-19 salgını, ekonomik krizlerin getirdiği durgunluk, iktidarın yıllardır üretime değil betona inşaata ve tüketime dayalı politikaları sorunlarımızı daha da derinleştirirken ülkemizdeki işsizliği ve yoksulluğu daha da aratırdı. Salgın ve uygulanan yanlış politikalar nedeniyle gelir eşitsizliğini, toplumsal adaletsizliği ve yoksulluğu daha da derinleştirdi.
Milli paramız Türk lirası rekor değer kaybetti, hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon nedeniyle en büyük sorun geçim derdi ve işsizlik oldu. 2022’de iğneden ipliğe gelen zamlarda hayat pahalılığını daha da artırarak devam edeceğini bizlere gösterdi. Nitekim, TÜİK’in çakma enflasyonu bile Haziran’da yüzde 78,62’ye ulaştı.
Bu dönemde de iktidarın kıdem tazminatını fona devrederek sermayeye ucuz kaynak olarak verme çabası, emekçilerin kararlı duruyu sayesinde sonuçsuz kaldı. Bizler, emekçileri köleleştirmeyi hedefleyen düzenlemeleri, kıdem tazminatlarımızın yok edilmesi girişimlerini, dün de kabul etmedik yarın da kabul etmeyeceğiz.
Ülkemizi yönetenlerin yapması gereken, emekçileri güvencesiz çalışma koşullarına mahkum etmek, kıdem tazminatını yok etmek değil, iş güvencesini uluslararası standartlara uygun hale getirmek ve sosyal devlet anlayışını hayata geçirmek olmalıdır.” dedi.
“ÜLKEMİZ ÇALIŞANLARI, HALA ÖZGÜR İRADELERİ DIŞINDA İŞVERENLER TARAFINDAN SENDİKA DEĞİŞTİRMEYE ZORLANMAKTADIR”
Ülkemizdeki sendikal hak ve özgürlüklerde büyük eksikliklerin olduğunu vurgulayan Karataş; “Ülkemizde çalışma hayatı ve sendikal hareketin iç içe geçmiş bir çok sorunu var, ancak ben buruda önemli gördüğüm birkaç sorunun daha altını çizmek istiyorum.
Güçlü bir demokrasinin varlığı, güçlü sivil toplum örgütlerinin varlığı ile mümkündür. Ülkemizde temel hak ve özgürlükler alanında sendikal haklarda, grev ve toplu sözleşmeye ilişkin haklarda ne yazık ki büyük eksiklikler var. Ülkemiz çalışanları, hala özgür iradeleri dışında işverenler tarafından sendika değiştirmeye zorlanmaktadır. Ne yazık ki mevcut yasalar bu hukuk dışı uygulamalara engel olamamaktadır. Sendikal hakların tam olarak güvence altına alınmaması Türkiye’deki demokratikleşme sürecinin de tamamlanmadığının göstergesidir.
Sendikal örgütlenmenin güçlü olmadığı, toplu pazarlık haklarının kullanılmadığı her ülke, yoksulluk ve yolsuzluk ülkesi olmuştur.
“ÖZGÜR SÖZLEŞME ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALIDIR
Bugün ne yazık ki ülkemizde bir işçimizin sendikalı olabilmesi için sadece işçinin örgütlenme iradesi ve sendikanın çabası yeterli olmuyor. Bugün sendikal örgütlenmenin önündeki en büyük engellerden biri yandaş sendikalar eliyle yapılan baskılar, yalanlar ve daha birçok sebep sayabiliriz.
Bu kongre vesilesiyle buradan hükümet yetkililerine seslenmek istiyorum. İşçilere verilen sözlerin tutularak tüm personel şirketleri ve taşeron işçileri eşit haklara ayrımsız, şartsız kadrolu olmalı, özgür sözleşme önündeki engeller kaldırılmalıdır.
İhale adından dolayı yıllardır asıl işverenin işini yaptıkları halde yüzde 70 engeline takılarak kadro alamayanlar, çalışma yaşı dolduğu için en verimli döneminde resen emekli edilenler, belediyeler ve kamu idarelerini ayırarak devlet ikramiyesinden mahrum kalanlar ve senelerdir mevsimlik işçi adı altında yılın ancak yarısını çalışmasına izin verilenlerin (5 ay 29 gün çalıştırılanların) sorunlarının çözülmediği bu düzenlemelerin biri an önce gözden geçirilerek yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi iş kolumuzla ilgili en büyük talebimizdir ve bizler bu taleplerimizi her platformda dile getirmeye ve çözümü için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da mücadeleye devam edeceğimizi haykırıyoruz” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmanın ardından Belediye-İş Sendikası Zonguldak Şubesi’nde uzun yıllar görev yapan
Tuncay Uludağ ve Aytekin Müffetişoğlu’na plaket takdim edildi.
İŞTE BAŞKAN KARATAŞ’IN YÖNETİM KURULU;
Şube Başkanı: Osman Karataş
Başkan Yardımcısı: Hasan Aydın
Mali Sekreter: Recep Köksal, Yönetim kurulu üyeleri: İlyas Gazek ve Tuncay Ulupınar.
DENETLEME KURULU: Murat Kula, İsmet Bostancı, Serhat Kop
DİSİPLİN KURULU: Erkan Ateş, Erhan Kırkağaç, Haluk Boz
GENEL MERKEZ ÜST KURUL DELEGELERİ: Osman Karataş, Tuncay Uludağ, Recep Köksal, Tuncay Ulupınar, Aytekin Müfettişoğlu, Erkan Ateş Muhammed Çolakoğlu, Durmuş İris, Ümit Sivri, Tolga Bayrak, İlhan Köse, Rahşan Altıntaş, Eray Güngör, Emre İncekara, Derya Düzoğlu seçildi.