SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

VALİ TUTULMAZ: KÖMÜR ÜLKEMİZİN KALKINMASI AÇISINDAN ÇOK ÇOK ÖNEMLİ

VALİ TUTULMAZ: KÖMÜR ÜLKEMİZİN KALKINMASI AÇISINDAN ÇOK ÇOK ÖNEMLİ
Bu haber 29 Eylül 2022 - 16:15 'de eklendi ve 59 views kez görüntülendi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nin organizesi ile düzenlenen “22’nci Uluslararası Kömür Kongresi” Dedeman Otel’de başladı.

Kömür Kongresine;  Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Yüksel, TMOOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk’ün yanı sıra çok sayıda akademisyen ve STK temsilcileri katıldı.

Saygı Durusu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan 22’nci Uluslararası Kömür Kongresinde kömür üretimi ile ilgili bilimsel birçok konu anlatıldı.

TUTULMAZ: KÖMÜR VE MADENLERİMİZİ CİDDİ BİR ŞEKİLDE ÜLKEMİZİN KALKINMASINA SUNMAMIZ GEREKİYOR

22’nci Uluslararası Kömür kongresinde konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, “Kömür ve Zonguldak kavramları birbirinden ayrılmaz bir ikili oluşturmuş durumda. Kömür aynı zamanda ilimizde kutsallığı olan normal günlük hayata yansıyan çok önemli bir değer, kömürün dokunmadığı, kömürün hayatta yeri olmadığı neredeyse hiçbir aile kişi ve kuruluş yok. Kömür her yerde değerli ama bizim elimizde bu değer biraz daha fazla. Tabi kömür genel bir enerji kaynağı, yüzyıllardır devam eden toplumların enerji ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynak. Ancak son gelişmeler Pandemi, arkasından gelem savaş yeniden kömürün önemli bir değer olduğunu bize hatırlattı. Batılı ülkeler iklim sözleşmesini bahane ederek bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin bir şekilde önünü kesme amacıyla kömüre yönelik ciddi bir yaptırımlar uygulayacak. Gelinen noktada yeniden gördük ki en fazla kömüre yönelen yine kendileri oldular. Bu kömür ve madenlerimizi onun bunun dediğine bakmadan ciddi bir şekilde ülkemizin kalkınmasına sunmamız gerekiyor.

İşte bunu yapacak olan grupta burada olan sizlersiniz. Bu alanın uzmanlarısınız bu ülkemizin kalkınmasına daha fazla katkı sağlayabilecek şekilde politikaların oluşturulmasına vesile olacaksınız ve bunun da çalışmasına katkı sağlayacaksınız. Ülkemizin kalkınması açısından çok çok önemli, bugüne kadar ülkemizin enerjisini sağlayan Zonguldak’ımızın şimdi doğalgazla beraber yine farklı bir alanda ülkemizin enerjisini sağlayacak olması ilimiz adına önemli bir gelişmedir.

Tabii ki yılın ilk yarısında, ilk çeyreğinde doğalgazı da kullanıma sokularak ilimiz yeniden Türkiye’mizin önemli yerlerinden birisi olacak. Bunun bilinci içerisindeyiz, hep beraber İl olarak da buna hazırlıklı olmalıyız diye düşünüyorum.” dedi.

KIZGUT: ÜLKEMİZ DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNÜN BİLE TAŞKÖMÜRÜ İHTİYACINI KARŞILAMIŞTIR

22.Kömür Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sait Kızgut; “Kömür yanlış bir enerji kaynağı olmayıp cevhere dayalı üretim yapan demir çelik sektöründe üretimin başlıca görevlerinden biridir. Batı Karadeniz taşkömürü havzası bu anlamda uzun yıllar ülkemiz demir çelik sektörünün bile taşkömürü ihtiyacını karşılamıştır. Ancak mevcut durumda havzada yapılan üretim ülkemizde ihtiyaç duyulan taşkömürü talebinin ancak çok sınırlı bir kısmını karşılayabilir durumdadır.

Yenilenebilir eserlerinin tespiti ve işletmeye açılması çalışmaları oluşmuş olumlu bir gelişmedir. Yine dolaylı bir madencilik faaliyeti olan doğal gaz rezervlerimizin bulunması ve kullanıma sunuluyor.”  

ÖZTÜRK:  KÖMÜRE GEREKSİNİM HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk de konuşmasında;  “Ülkemiz; hem ekonomik, hem de nüfus açısından hızla büyümektedir. Bu nedenlerden dolayı; kalkınma doğrultusunda; Enerjide, Demir/çelik sektöründe ve çimento üretiminde kömür kullanımı ve kömüre gereksinim her geçen gün artmaktadır.”

MUTLU:  İŞÇİ ALINMASI HALİNDE DAHA FAZLA ÜRETİM YAPMAK MÜMKÜN OLACAKTIR

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, “Ülkemizin enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı sürekli artmakta ve cari açığında nedeni olarak gösterilmektedir. Sadece 2021 yılında taşkömürü ithalatı 36 Milyon Ton olarak gerçekleşmiştir. İthalatın azaltılması için yerli ve milli kaynaklarımıza daha fazla önem verilmelidir. Bu anlamda Zonguldak taşkömürü rezervi ülkemiz için stratejiktir.  Zonguldak kömür havzası, ülkemizin tek taşkömürü rezervi olan bölgedir. Türkiye’nin taşkömürü ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek rezerv Zonguldak’ta mevcuttur.  Havzadaki kömürün koklaşabilir özelliği nedeniyle bölgeye kurulan Kardemir ve Erdemir’in ihtiyacını azami ölçüde bu bölgeden karşılamak mümkündür.   Bölgemizde üretim, jeolojik şartlardan dolayı emek yoğun yapılmaktadır. Kurumda üretimi artırmaya yönelik gelecek 30 yıl hizmet verecek derin kuyular, ana kat hazırlıkları gibi alt yapı hazırlıklarının yüzde 90’ı bitmiştir. İş gücünde yaşadığımız aşırı azalma üretimin azalmasına ve yeterli pano hazırlıklarının yapılamamasına neden olmaktadır. Kurumun, hazır haldeki pano boyu 3 bin 9 metre olup bunun ancak bin 1 metresi olan yüzde 33’ü çalışılabilmektedir. İşçi alınması halinde çalışan ayak boyunun artırılarak daha fazla üretim yapmak mümkün olacaktır.” dedi.

“TTK’NIN İŞÇİ AÇIKLARI ACİL OLARAK GİDERİLMELİDİR”

TTK’nın 14 binlik norm kadroya karşılık puantaja kayıtlı 7 bin 378 mevcut işçisi olduğunu ifade eden Mutlu, şöyle devam etti:

“Türkiye Taşkömürü Kurumuna, 2000, 2006, 2009 ve 2019 yıllarında toplu işçi alarak kurumun yaşamasını sağlayan ve katkısı olan herkese teşekkür ederiz. Ancak alınan işçiden fazlası emekli olmasından dolayı üretim artışının sürekliliği sağlanamamıştır.  Yeraltında meydana gelen işçi eksiklikleri Pano Üretim işçiliğinden karşılanmaktadır.  Pano üretim işçi eksikliği ise ancak yeni işçi alımıyla mümkün olmaktadır. Bu nedenle yaşanan emeklilikler üretimi etkilemektedir. Havzada uygulanmakta olan Tam ve Yarı Mekanize üretim sistemlerinin üretime ve iş güvenliğine olumlu katkıları görülmektedir. Mekanize sistemler daha da yaygınlaştırılarak üretim ve verimliliğin artırılması sağlanmalıdır.  Ülkemizde uygulanan özelleştirme, daraltma, küçültme ve taşeronlaştırma politikalarından madencilik sektörü de fazlasıyla payını almış acı sonuçlarını hep birlikte görmekteyiz. Geçtiğimiz yıllarda TTK’da da uygulanan taşeron uygulanmasının kuruma fayda getirmeyeceğini aksine zarar vereceğini ifade ettik. Ancak bunu 17 Mayıs 2010’da Karadon eksi 540 katı kuyu dibinde metan patlaması sonucu 30 işçi ve 7 Mart 2013 tarihinde Kozlu -630 katında gaz degajı sonucu 8 işçinin ölümünü hep beraber yaşadık. Zonguldak Havzasında yeraltı taşkömürü madenciliği derin kotlarda yapılmaktadır. Bu durum yeraltı risklerini artırmaktadır. Riski yüksek kömür havzaları devlet tarafından işletilmelidir. Havza madenciliği uygulanmalı, sahalar küçük parçalara bölünmemelidir. Madencilik, özveri ve kültür işidir. Bu kültür sabahtan akşama kazanılmamıştır. Madencilik tecrübe ister. Maden işçileri bu kültürü, asırları aşan bir süreçte kazanmış, bu uğurda bugüne değin binlerce şehit vermiştir. Madencilik tecrübesinin-kültürünün kaybolmaması, Türkiye kendi doğal kaynaklarını kullanmak, kurumsal hafızayı kaybetmemek için Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK), Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden Tetkik Arama (MTA) gibi madencilik sektöründe deneyimli kurumlar korunmalı ve geliştirilmelidir. Üretimin ve verimliliğin artırılması, sürekliliğinin sağlanması yönünde 8-10 yıldır yoğun çalışma yapılmaktadır. Bölgemizde 1,5 milyar ton taşkömürü rezervi olup bunun yüzde 50’si kurum tarafından işletilmektedir. Üretimin, işçi sağlığı ve iş güvenliği kuralları dahilinde artırılması ve sürekliliğinin sağlanabilmesi, yapılan yatırımların atıl duruma gelmemesi için işçi eksikliği acilen giderilmelidir.”

Konuşmaların ardından kongre salonu dışındaki serginin açılışı gerçekleştirildi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER