10:41 - EMNİYET’E 16 YENİ ARAÇ
10:39 - AK PARTİ BELEDİYE BAŞKANLARINI TOPLADI
10:37 - SAMURAY, KOKARCAYA KARŞI…
14:27 - “ADİ İFTİRALARIN KARŞISIDAYIZ”
14:15 - YANGIN OLUR, BİZ YANGINA GİDERİZ!
10:29 - AK PARTİ’DE TEMAYÜL YOKLAMALARI
10:27 - ZAFER, TURHAN İLE DEVAM DEDİ
10:25 - KADINA ŞİDDETE KARŞI PEDAL ÇEVİRDİLER!
10:22 - DENETİMLER ARALIKSIZ SÜRÜYOR
10:21 - CHPLİLER KAHVALTIDA BULUŞTU!
Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde Türk Veteriner Hekimler Birliğinin ortak kararı ile imzalanmış olan protokol doğrultusunda ve 30344 sayılı resmî gazetede yayımlanan kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip yönetimi ile kayıt altına alınması yasal zorunluluk haline getirildi.
Her yaşta ki köpek ve kedilerde mikroçip takma işlemleri 2022 yılı sonuna devam edecektir. Bu nedenle kedi ve köpek sahiplerinin mutlaka bu konuda yıl bitmeden önce gerekli olan işlemleri yaptırmaları gerektiği hatırlatıldı.
2022 yılı bitimine kadar tüm evcil hayvanlara bahsedildiği üzere mikroçip takılması gerekmekte olup, Avrupa ülkelerinde çip uygulama işlemi daha yaygın olmakla beraber Ülkemizde ise evcil hayvanların çip takılma işlemlerine Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde başlanılmış ve tüm kedi, köpek ve gelincikler kimliklendirilene kadar devam edeceği açıklandı.
2022 yılından sonra ise 6 aydan büyük kedi, köpek ve gelincik cinsi hayvanlara kimliklendirme uygulaması yapılmayacak, yalnızca 6 aylık yaşa kadar olan hayvanların kimliklendirme işlemi gerçekleştirilecektir. 6 aylık yaştan büyük hayvanların tespiti halinde ise idari para cezası uygulamasından sonra Mikroçip takma işlemi gerçekleştirilecek.
Konu hakkında bilgilendirme yapan İl Müdürü Sayın Cemalettin Çataklı; ”Resmi Gazetede yayımlanan karar ile hayvan sahiplerinin mikroçip yöntemi ile hayvanlarını kayıt altına aldırması önemli bir konu olup, yine çip uygulaması ile beraber aşı tekrar zamanı gelmiş hayvanlarımıza kuduz aşılaması da uygulanmaktadır. Zoonoz karakterde olan kuduz hastalığı hem hayvan hem de insan sağlığı için önemli olmakla birlikte can kaybıyla sonuçlanan vakalara mahal vermektedir. Yine bu yıl 31 Aralığa kadar olan zaman diliminde cezai muayedeye maruz kalmadan kimliklendirme işlemlerini yaptırabilecektirler. Fakat 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 6 ay üstü yaşta olup kimliklendirilmemiş hayvanlar ancak cezai işlem sonrasında kimliklendirilebilecektir. Hayvan sahiplerimizin mağduriyet yaşamaması için konuya hassasiyet göstermelerini istiyorum. Kimliklendirme işlemleri İl ve İlçe Müdürlüklerimiz ile yetkili olan Veteriner Klinik ve Polikliniklerinde yapılmaktadır ”dedi.