14:25 - LOKMAN GÜL yazıyor
14:24 - HÜRDÜŞÜN Gazetesi
10:41 - EMNİYET’E 16 YENİ ARAÇ
10:39 - AK PARTİ BELEDİYE BAŞKANLARINI TOPLADI
10:37 - SAMURAY, KOKARCAYA KARŞI…
14:27 - “ADİ İFTİRALARIN KARŞISIDAYIZ”
14:15 - YANGIN OLUR, BİZ YANGINA GİDERİZ!
10:29 - AK PARTİ’DE TEMAYÜL YOKLAMALARI
10:27 - ZAFER, TURHAN İLE DEVAM DEDİ
Yeraltı madenciliğinde yaygın olarak kullanılan Domuzdamı bu zamana kadar bu sistemin ne olduğu pek de bilinmiyordu.
Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrası arama, kurtarma çalışmalarına katılan TTK Maden işçileri, Domuzdamı yöntemi ile enkaz altlarından onlarca vatandaşı sağ olarak kurtarmayı başardı.
Domuzdamı yöntemi ile onlarca insanın kurtulması sonrası birçok televizyonların da ilgisini çeken bu sistem, birçok TV tarafından da haber yapılınca, bu sistemin deprem gibi büyük afetlerde ne kadar faydalı bir yöntem olduğu da ortaya çıkmış oldu.
DOMUZDAMI NEDİR?
Domuzdamı, maden ocaklarında çökme tehlikesi olan yerlerde tavanı dikdörtgen veya kare prizma şeklinde destekleyen ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel bir tahkimat birimidir. Domuzdamı direkleri; 120x20x20 ve 80x20x20 boyutlarındaki meşe, kayın ve gürgen gibi sert ağaçlardan yapılır ve en sağlam tahkimatlardan biri olarak bilinir. Yeraltı madenciliğinde yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra deprem enkazlarındaki arama kurtarma faaliyetlerinde de kullanılmaktadır. Domuzdamını kuran işçiye “domuzdamcı” denilmektedir.