SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

MUTFAKTA ALIM GÜCÜ DURGUNLUĞU

MUTFAKTA ALIM GÜCÜ DURGUNLUĞU
Bu haber 12 Mart 2019 - 18:01 'de eklendi ve 360 views kez görüntülendi.

Şubat 2019’da mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.19 oranında arttı.

Mutfaktaki yıllık artış ürün bazında yüzde 30,28 seviyesinde gerçekleşti.

Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 29.67 düzeyinde gerçekleşti.

Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.19’luk artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 4. TL ek yük getirdi.

Buna göre Şubat 2019’ da Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.965,71 TL oldu.

Geçtiğimiz yıl Şubat 2018 döneminde ise mutfak harcaması aylık bazda yüzde 0.54 artmış, yıllık bazda yüzde 10.45 oranında artmıştı. Aynı dönemde mutfak gideri ise aylık 6,45 TL ek yük ile 1.502,00 TL olmuştu.

Şubat 2019 da bir önceki aya göre fiyatlardaki istikrarın devam ettiği görüldü. Bu istikrarın ailelerin alım gücündeki imkansızlıkların etkisi de unutulmamalı.

Gıda harcamasını oluşturan gruplarda yer alan ürünlerde bir önceki aya göre önemli fiyat düşüşleri yaşandı.

Ocak 2019-Aralık 2019 dönemini kapsayacak olan ve geçtiğimiz günlerde 2.020,00 TL olarak belirlenen yeni asgari ücretten, gıda harcaması sonrasında asgari ücretlinin elinde 56 TL kalıyor.

Asgari ücretli aldığı bu ücret ile gıda harcamasının yanı sıra birlikte konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.

Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Genel Maden İşçileri Sendikasının her ay yaptığı 1 çalışan, bir ev hanımı eş ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını oluşturan harcama gruplarında Şubat 2019’de şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta sadece pastörize sütte 1.62 ve yoğurtta yüzde 2.45’lik bir artış tespit edildi. Diğer ürünlerde değişim görülmedi. Et ürünleri grubunda Kırmızı et ürünlerinde önemli bir değişim görülmedi. Bazı ürünlerde çok düşük oranlı fiyat düşüşleri tespit edildi. Ailelerin en fazla tükettiği tavuk ürünleri fiyatlarında ise şubat ayında yüzde 3.77 oranında bir artış görüldü. Yumurta fiyatlarında Aralık ayında önemli bir değişim tespit edilmedi. Balık ürünlerinde bir önceki aya göre değişim görülmedi. Balık mevsimi olmasına rağmen fiyatların yüksek seyretmesi vatandaşı başka gıda ürünlerine yönelmesine neden oldu. Sakatat Grubu; önceki yıllarda alıcısı bile bulunmayan sakatat ürünlerindeki son yıllardaki rağbet nerede ise et ürünleri ile yarışır duruma yükseltti. Bu grupta da bir önceki aya göre fiyat değişimi, olmadı.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; Bakliyat grubunda Şubat ayında önemli değişim görülmedi. Fiyatlar bir önceki ay düzeyini korudu. Tahıllar grubunda değişim görülmedi.

Şubat ayında sebze ve meyve grubunda bir önceki ayda olduğu gibi inişli çıkışlı istikrarsız bir fiyat hareketleri görüldü. Sebze ürünlerinde bir önceki aya göre önemli değişim görülmedi. Meyve grubu, bu grupta önemli fiyat artışları görüldü. Turfanda çilek ve erik tezgahlarda yerini alırken fiyatların yüksek olması nedeniyle hesaplamaya alınmadı. Bir önceki aya göre fiyatı artan ürünler yüzde 10 elma, yüzde 30 mandalina, yüzde 12 muz oldu ve yüzde 20 limon, yüzde 10 portakal, yüzde 20 greyfurt oldu. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 13,25 oranında gerçekleşti.

Yağlar ve yağlı tohumlar grubu; Bu grupta bir önceki aya göre fiyatlarda önemli değişim görülmedi.

Şubat ayında şekerli ürünler, Kuruyemiş, baharatlar grubu, Çaylar grubu ve Konserve grubunda önemli fiyat değişimleri görülmedi.

2019 Şubat ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 9,55 TL artış ile 5.038,42 TL oldu.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER