SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YASAL DEĞİL!

HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YASAL DEĞİL!
Bu haber 07 Ağustos 2018 - 17:50 'de eklendi ve 316 views kez görüntülendi.

Danıştay 15. Dairesi, bankaların müşterilerinden “hesap işletim ücreti” almasını düzenleyen yönetmelik hükmünü iptal etmiş, tahsis ücreti, nakit avans çekim ücreti, kurum ve kuruluşlarına yapılan ödemelere ilişkin iptal istemi ise reddedilmişti.
Danıştay’ın “hesap işletim ücreti”ni iptal kararının ardından, Zonguldak Tüketici Hakları Derneği Başkanı Ali Topaloğlu bankaları uyaran ve vatandaşlara ne gibi işlem yapacakları konusunda uyarı açıklamaları yapmıştı.
Zonguldak Ticaret il Müdürü İsmail Maden de, “Hesap işletim ücretlerinin iadesi talebinde bulunulabilmesi için öncelikle bankalardan talep edilmesi, banka tarafından iade edilmemesi halinde hesap ekstresi ve benzeri örneklerle Uyuşmazlık konusunun değeri dikkate alınarak tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekmektedir” dedi.
Bankaların müşterilerden aldığı hesap işletim ücretinin artık yasal olmadığını belirten Maden, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi.
HESAP İŞLETİM ÜCRETİ YASAL DEĞİL!
“6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun kapsamında Bankacılık düzenleme Denetleme Kurulu tarafından yayınlanan Finansal tüketicilerden alınacak ücretlere İlişkin usul ve esaslar hakkında yönetmelik ile bir düzenleme yapılmıştı.
Bu düzenlemede tüketicinin hesap sayısına bağlı olmaksızın müşteri bazında banka tarafından belirlenerek ilgili dönemde tahakkuk ve tahsilinin yapılabileceği ifadesi yer almaktaydı.
Hesap işletim ücretlerinin iptali istemiyle Danıştay 15 dairesinde açılan davada, BDDK tarafından yapılan düzenlemenin 6502 sayılı kanuna aykırılık teşkil etmesi nedeniyle oybirliğiyle iptaline karar verilmiştir.
Bu kapsamda iptal kararı hukuki işlemi geçmişe etkili olarak ortadan kaldırıldığından finansal tüketicilerden alınacak usul ve esaslar hakkında yönetmelik ile tahsil edilebileceği hüküm altına alınan hesap işletim ücretinin yasal dayanağı ortadan kalkmış bulunmaktadır.
Hesap işletim ücretlerinin iadesi talebinde bulunulabilmesi için öncelikle bankalardan talep edilmesi, banka tarafından iade edilmemesi halinde hesap ekstresi ve benzeri örneklerle Uyuşmazlık konusunun değeri dikkate alınarak tüketici hakem heyetine başvuru yapılması gerekmektedir.
Dileyen tüketicilerimiz e-devlet kapısı üzerinden online başvuru da yapabilirler.
İlçelerde oturan tüketicilerimiz ise kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Tüketici Hakem Heyeti irtibat noktasına başvurularını iletebilirler” diye ifade etti.
TÜKETİCİLERE DANIŞMANLIK HİZMETİ DE VERİLECEK
Bankalardan hesap işletim ücreti talep edecek olan vatandaşlara her türlü kolaylıkları göstereceklerini kaydeden Maden, “Bununla birlikte geçmişe dönük bu ücretlerin iadesinin sağlanması adına değişik iletişim kanallarından kısa mesaj, telefon ederek veya e-posta adresleri ile tüketicilerimize ulaşılarak, danışmanlık hizmeti verilebileceği, tüketici hakem heyetlerinde dosya açılmasına aracılık edilebileceğine ilişkin yapılan görüşmelere itibar edilmemesi, bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olunması, nüfus cüzdanı, kredi kartı, adres bilgileri gibi kişisel bilgilerin paylaşılması gerekmektedir. Bu tür bir iletişime geçilmesi halinde, tüketicilerimizin konuyu Bakanlığımıza, Emniyet birimlerine veya savcılıklara bildirmesi önem arz etmektedir.
Zonguldak il Tüketici Hakem Heyeti olarak her zaman tüketicilerimizin hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Tüketicilerimiz herhangi bir sorunla karşılaştıklarında hiçbir aracıya müracaat etmeden müdürlüğümüze gelerek her türlü konuda bilgi alabilirler” şeklinde ifade etti.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER