SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

SUSAM YAĞININ FAYDALARI

SUSAM YAĞININ FAYDALARI
Bu haber 16 Ekim 2018 - 18:15 'de eklendi ve 110 views kez görüntülendi.

Pedeliaceae familyasının ikiçenekliler sınıfında yer almakta olan susam bitkisinin anavatanı Afrika’dır. Sıcak iklimlerde yetişmektedir. Avrupa, Asya ile ülkemizde sıcak iklime sahip bölgelerde kültür tarımı yapılmaktadır. Bitkinin üzerinde yer alan kapsül şeklindeki meyvelerinin içerisinden elde edilmekte olan susam baharat olarak kullanılmaktadır. Susam ayrıca tahinin de ana maddesidir. Kimyasal bileşimi kalsiyum, protein, magnezyum ve B vitaminleridir. Susamın %50’ si yağdır ve susam yağı elde edilmektedir. Susam yağı yemeklik olarak tüketilmektedir. Kalan posası da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Susam yağının rengi mat sarı ve kokusuzdur.

SUSAM YAĞININ SAĞLIĞA FAYDASI

Afrodizyak etkisi ile hem cinsel isteği arttırır hem de cinsel gücü arttırır. Enerji kaynağı olan susam vücuda enerji verir ve bedensel yorgunluğu giderir. Solunum yolu hastalıklarının tedavisinde oldukça etkindir. Göğsü yumuşatarak nefes darlığının ve bronşitin tedavisinde kullanılabilmektedir. Antioksidan özelliği ile yaşlanmanın etkilerini geciktirir. Kansere karşı koruyucudur. Kanser hücrelerinin yayılmasını yavaşlatır. Susam yağı ise böbreklerdeki ve safradaki taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Sindirim sistemine etki ederek hazmı kolaylaştırır, kabızlığı giderir, bağırsaklarda biriken gazı söktürür. Karaciğer hastalıklarına karşı kullanılabilmektedir. Kemik erimesinin geciktirilmesini sağlar. Yüksek tansiyonun düşürülmesinde ve kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca gelişim çağındaki çocukların zihinsel gelişimlerini destekler. Susam özellikle gelişme çağındaki çocukların sık sık tüketmesi tavsiye edilen bir besin maddesidir. İçeriğinde omega 6 ve ve omega 9 bol miktarda bulunmakta olup çocuk gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Sadece çocuklar için değil yetişkinler için de büyük önem taşımaktadır. Günümüzde bilinen en iyi ve en aktif antioksidandır. Zayıf ve kolay kırılan tırnakların güçlenmesi için uygulanabilmektedir. Böylelikle tırnaklar beslenir ve sertleşir.

SUSAM YAĞININ ROMATİZMAN RAHATSIZLIKLARA FAYDASI: Haricen masaj yaparak uygulanması romatizmaya bağlı ağrıların hafifletilmesinde yarar sağlamaktadır. Yine büyüme çağındaki çocukların eklemlerinde görülebilen boy uzamasından kaynaklı ağrıların hafifletilmesinde de etkilidir. Ağrının bulunduğu yere susam yağı sürerek hafif hareketler ile masaj yaparak uygulanır. Günde bir ya da iki kez tekrarlanabilir. Eklem ve romatizmaya bağlı gelişen ağrılarda da yine aynı uygulama gerçekleştirilebilir.

Susam yağı son derece besleyicidir. Lezzet arttırıcı yemeklik yağ olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında güzellikte büyük faydaları vardır ve kafa derisi ve saç büyümesi için harika çalışıyor. Susam yağı E vitamini, B kompleks içerir ve kökten saçları güçlendirir ve derin beslenme veren magnezyum, kalsiyum, fosfor ve protein gibi mineraller ile zenginleştirilmiştir.

Susam Yağının Saçlara Faydası: Susam yağı cilt için olduğu kadar saçlar için de bulunmaz bir sağlık kaynağıdır. Zamanla hem çevresel koşullar hem de kimyasal ürünler nedeni ile saçlar yıpranmakta ve hasar görmektedir. Bu da saçların sağlığını, canlılığını ve parlaklığını kaybetmesine neden olmaktadır. Susam yağı saçlara yeniden sağlığını kazanmasında yardımcı olmaktadır. Haftada iki ya da üç kez masaj yaparak saça uygulayarak saçların daha parlak ve canlı görünüm elde etmesi sağlanabilmektedir.

Susam yağı saç renginin koyulaşmasına yardımcı olur. Bu özelliği yardımıyla saçların erken beyazlamasına izin vermez. Periyodik olarak saçlara uygulandığında saçların koyulaşmasını sağlayabilir.

Susam yağının saçlara diğer faydası da saçların sağlıklı büyümesini teşvik etmesidir. Kafa derisinde dolaşımı arttırarak hızlı büyümeyi sağlar. Susam yağının yüksek derecede saçlar üzerinde nüfuzu vardır ve bu özelliği yardımıyla tahrip olan saçların yeniden onarılmasına yardımcı olabilir.

Saçları zararlı güneş ışınlarından korur. Kafa derisine susam yağının uygulanması kafa derisi sağlığı dışında saç sağlığının korunması ve özellikle zararlı güneş ışınlarının neden olduğu hasarları minimuma indirir.

 

Susam yağının anti bakteriyel özelliği vardır ve bu özelliğinden dolayı kafa derisinde meydana gelen mantar ve egzama gibi sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Kafa derisine masaj şeklinde uygulandığı zaman bit sorunlarını da giderir.

Susam yağı aynı zamanda kepek sorununu da çözebilir. Sabahları suya karıştırarak saçlarınızı yıkadığınızda kepek sorunundan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Çok iyi bir sonuç almak için bu uygulamaya 30 gün boyunca devam etmelisiniz.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER