13:54 - HÜRDÜŞÜN Gazetesi
14:23 - Lokman GÜL yazıyor
10:29 - TEMİZLİK SÜRÜYOR
15:05 - VALİ HACIBEKTAŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜLER
11:01 - EKREM BAŞKANIN SELAMI VAR!
11:00 - VALİ HACIBEKTAŞOĞLU, OSB PROJESİNİ İNCELEDİ
15:51 - KENT LOKANTASI İZDİHAMLA AÇILDI
11:34 - İSTİFALAR PEŞİ SIRA GELDİ!
19:29 - MİTHATPAŞA’DA ÖZLEM BİTİYOR
17:56 - ERDEM İNCELEDİ, DİNLEDİ
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, 24 Kasım 2018 tarihinde Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkanı Ahmet Demirci ile görüştü.
Ziyarette GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri ile çok sayıda partili hazır bulundu.
Zonguldak’ta Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen etkinliklere katıldığını, BBP İl Kongresi’nin ardından geçtiğimiz günlerde ruhsatsız ocakta meydana gelen kazada hayatını kaybeden maden şehitlerinin ailelerini de ziyaret edeceğini belirten BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Kazada hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları Cennet olsun. Kederli ailelerine, iş arkadaşlarına, sizlere ve emek camiasına başsağlığı diliyorum. Yaralılara da acil şifalar diliyorum.
Bu tür üzücü hadiselerin yaşanmaması için de devletimizin, yöneticilerin gerekli tedbirleri artık alması gerekiyor. Kaçak-ruhsatsız bir ocağın hâlâ çalıştırılıyor olabilmesi ve buralarda insanların hayatını kaybetmesi, bunlar bizim kaderimiz değil. Bunu kader diyerek geçiştiremeyiz.
Aldığım bilgilere göre kaçak ocak sayısının 1,2,3,5,100,200 değil binlerce olduğu ifade ediliyor. Tabiri caizse izinsiz kuşun uçamadığı bir yerde nasıl oluyor da binlerce kaçak ocak ruhsatsız bir şekilde çalıştırılabiliyor.
İnşallah bu artık son olur. Artık süratle bunların kapatılması ve bunlara müsaade edilmemesi gerekiyor.
Ruhsatlı olsa bile gerekli hazırlıkları yapmadan, gerekli şartlar oluşturulmadan ocakların açılmaması ve çalışmaya başlamaması gerekiyor. Çünkü inşan hayatı herşeyin üstündedir, değerlidir” dedi.
ASGARİ ÜCRET VE KİTLERDE TAŞERON ÇALIŞANLARA KADRO, VERGİ DİLİMLERİ
İşçilerin, emekçilerin sorunları olduğuna dikkat çeken Destici, “Başta asgari ücret olmak üzere, KİTlerde çalışan taşeronların kadroya alınması, emeklilikte yaşa takılanlar, maaşlardaki vergi dilimi meselesi gibi pek çok mesele var. Biz bunları her fırsatta dile getiriyoruz.
Meclis’te verdiğimiz kanun teklifleriyle, basın toplantıları ve kürsüde yaptığımız konuşmalarla bu hususları dile getiriyoruz. Bu sorunlar çözülene kadar bunları dile getirmeye devam edeceğiz.
Asgari ücret 1600 TL, tüketim maddelerine neredeyse yüzde 50 zam gelmiş, ama işçi, çalışan 1600 Lira ile geçinmek zorunda. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Biz bunun için yılbaşının dahi beklenmeden, bir an önce asgari ücret tespit komisyonunun toplanarak en az 2000 Lira olacak şekilde bu rakamın revize edilmesini, yenilenmesini arzu ediyoruz.
KİTlerde taşeronda çalışan ve kadroya geçirilmeyen 80-85 civarında işçi kardeşimiz var. Bunların mağduriyetinin de bir önce giderilmesini istiyoruz. Devletin burada sözü var.
Bir başka husus ise vergi dilimi meselesidir. Yani zenginden alamadığın vergiyi çalışandan, nasıl olsa elimin altında, alırım mantığı doğru değildir. İşçinin, çalışanın Ocak ayında aldığı maaşla Aralık ayında aldığı maaş arasında ciddi anlamda işçi aleyhine bir rakam oluşuyor, bir eksilme oluşuyor. Bu eksilmenin ortadan kaldırılması lazım. Ve buradaki vergi diliminin sabitlenmesi lazım” dedi.
DEMİRCİ; MADENCİLİK DEVLET CİDDİYETİ İSTER
Ziyaretten büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, öğretmenlerin gününü kutlayarak, “Öğretmenlerimiz bir gün değil her zaman başımızın tacıdır” dedi.
Demirci, “Geçtiğimiz günlerde ruhsatsız bir ocakta meydana gelen kazada hayatlarını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Ailelerine sabır ve başsağlığı diliyoruz. Yaralıların tedavileri sürüyor, onlara da acil şifalar diliyoruz.
Kaçak-ruhsatsız denilen ocaklarda ne yazık ki bu tür olaylar çok sık oluyor. Bu çağda halen kaçak ocakların bulunması kabul edilebilir değil.
İnşallah bu olay son olur. Sayın Valimiz de bu konunun çözümü için ısrarcı olacağını söyledi.
Zonguldak’ın jeolojik şartları çok zor. Bu nedenle yeraltı madenciliğinde devlet ciddiyetinin gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz” dedi.
TTK’DA HARİCİ SERVİSLERDE ÇALIŞANLARIN DÜŞÜK ÜCRET VE FARKLI ÜCRET SORUNLARI
Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda (TTK) çalışan harici ve düşük ücretli işçilerin sorunlarını çözmek için mücadele verdiklerini belirten Demirci, “2006 yılında işe alınan arkadaşlarımız düşük ücretlerle alınmıştı. Yeraltında iki asgari ücret uygulamasının da hayata geçmesiyle bu sorun çözüldü. Ancak yerüstünde, harici servislerde çalışan arkadaşlarımızın düşük ücret sorunu ile aynı işi yapan arkadaşlarımız arasındaki ücret farklılıkları sorunlarının çözümü mümkün olmamıştı. Bu sorunun ve 51. Madde dediğimiz maddenin ortadan kalması ve şartların yeniden düzenlenmesi gerekiyor. 1 Ocak 2019 tarihinden geçerli olacak toplu iş sözleşmemiz için hazırlık yapıyoruz. Bu sorunların çözümü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
TTK’YA İŞÇİ ALIMI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TTK’ya 1500 işçi sözü olduğunu ve teknik bazı konuların yeniden düzenlendiğini belirten GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Üretimdeki işçi sayımız çok çok azaldı. Bu nedenle işçi alımının en kısa sürede gerçekleştirilmesini bekliyoruz. Bu konuda sizlerden de katkı istiyoruz” dedi.
BBP Genel Başkanı Destici, konuyu kendisinin de takip ettiğini ve Zonguldak Milletvekilleriyle sürekli görüştüklerini belirterek, “İşçi alımı da gündemimizde olan bir konu. Hızlı ve seri bir şekilde bir netice alacağız İnşallah” dedi.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye bir madenci heykeli hediye etti.