SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL
İsmail BALCI

GÜLHATMİ ÇAYININ FAYDALARI

GÜLHATMİ ÇAYININ FAYDALARI
Bu haber 27 Kasım 2018 - 16:46 'de eklendi ve 334 views kez görüntülendi.

İçeriğinde gül hatmi otu olan bir bitkisel çay, özellikle sindirim sistemi için çok yararlıdır. Bir sıra tıbbi özelliklerinden dolayı, gül hatmi çayı, bağırsakları olumlu etkiliyor ve ishale iyi geliyor. Ayrıca, gülhatmi çiçeği çayını ağız boşluğu için mükemmel bir anti-inflamatuar etkisi vardır. Aynı zamanda, bu çay, şiddetli bir öksürük ile savaşmaya yardımcı olur. İçerdiği polisakkaritler ve mukus ciğerlerde biriken sıvının dışarı atılmasını kolaylaştırır.

Gülhatmi Çayı Nasıl Yapılır?

Bu çay tarifi bitkinin kurutulmuş çiçeklerinden hazırlanıyor. 1 litre kaynar suyun içine 2 yemek kaşığı çiçeği koyun. Demlenmesi için kaynatmaya gerek yok. Demlenmesi için havluya sarıp 20 dakika bekletin. Sonra 200 ml bardağın yarısına kadar bu demlemeden koyun, bardağın geri kalan kısmını su ile doldurun. Çayı isteğe göre bal ve ya şeker ile tatlandıra bilirsiniz. Normal çay gibi günde 2-3 kere istediğiniz vakit içe bilirsiniz.

HAVLICAN NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Diğer İsimleri: Alpinia officinarum, Alpinia

Botanik Bilgi: Zencefilgiller familyasından güzel çiçekli, ıtırlı, çok yıllık, otsu bitkidir. Asya’nın tropik bölgelerinde yetişir. 150 kadar çeşidi vardır. Yüksekliği pek çok türünde 3 metre’ye varır. Yaprakları ince, uzun şeritler gibidir. Salkımlar halinde pembe ya da beyaz çiçekler açar. Baharat olarak kullanılan yerleri, uçucu yağ içeren kök sapları, yani toprakaltı gövdeleridir.

Bilinen Birleşimi : “Alpinol” ve “Alpinin” gibi maddeler vardır.

FAYDALARI

İştah açar ve mideyi güçlendirir.

Mide ve bağırsaktaki gazları giderir.

Soğuk algınlığı, nezle ve gripte olumlu sonuçlar verir.

İdrarı ve balgamı söktürür.

Romatizmaya karşı etkilidir.

Kadınlardaki akıntıları düzenler.

Akılı kuvvetlendirir.

Göğsü yumuşatır.

Sabahları aç karına 3gr havlıcan süt ile karıştırılıp içilirse cinsel gücü artırır.

Çocukların altı ıslatmamalarında yardımcı bir takviyedir.

Dispepsiye(karındaki sürekli ağrı) iyi gelir.

Ağız kokusunu giderir.

Tükürük salgısını fazlalaştırır.

Sinir sistemini etkileyerek baş ağrısı ve baş dönmesini giderir.

Sinirleri güçlendirir, hıçkırığı keser.

Ağız ağrılarında (yara, ülser) şifalar sunar.

HAVLICAN KULLANIMI

Havlıcan kökü ilaç yapımında ve baharat olarak kullanılır. Havlıcan kökü çeşitli tarım ürünlerinde, çikolata, dondurma ve şekerlemelerin üretiminde de kullanılır. Kaynatılıp suyu içilirse mide ağrısı, romatizma ve kulunca iyi gelir.

Hibisküs nedir, faydaları nelerdir?

Canlı kırmızı rengi ve lezzetiyle en sevilen bitki çaylarından biri olarak tüketilen hibisküs çiçeğinin sağlığa birçok faydası bulunuyor. Özellikle kış aylarında hibisküsü mutfağınızdan eksik etmemelisiniz!

HİBİSKÜS NEDİR?

Ebegümecigiller (Malvaceae) ailesine ait bir bitki olan hibisküs, Latince Hibiscus sabdariffa ismiyle bilinir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen gül hatmi çiçeği (Hibiscus syriacus) ve Japon gülü (Hibiscus rosa-sinensis) de hibisküs bitkisinin çeşitleridir, ancak bitki çayı olarak tüketilen ve canlı kırmızı, kurutulduğunda oldukça sertleşen kabuklarıyla dikkat çeken hibisküs türü, H. Sabdariffa’dır.

 

 

 

Kökeninin Afrika olduğu düşünülen hibisküs bitkisi, Asya kıtasında, özellikle Çin ve Tayland’da yoğun olarak yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Burada taze olarak yemeklerde, salatalarda hatta turşularda da kullanılan hibisküs, ülkemizde genellikle kurutulmuş olarak kullanılmaktadır.

HİBİSKÜSÜN FAYDALARI NELERDİR?

Kolesterolü dengelemeye yardımcıdır. Kan şekerini düzenlemede oldukça etkilidir. Bu özelliğiyle diyabet hastalığına karşı korunma sağlar, şeker dengesizliğine bağlı gelişen açlık krizlerini önler, kilo vermeye de yardımcıdır. İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri destekler.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİR.

Adet döneminde yaşanabilen kramplar, ruh hali değişimleri gibi sorunların azaltılmasına yardımcı olur.

C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kış aylarında nezle ve grip gibi hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.

Sindirim sistemini rahatlatır. Şişkinlik ve gaz şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olur.

Zihni güçlendirir; depresyon, anskiyete ve benzeri rahatsızlıkların azaltılmasına yardımcı olur.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER