SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL
İsmail BALCI

AÇLIK OTU ZAYIFLATIR MI?

AÇLIK OTU ZAYIFLATIR MI?
Bu haber 04 Aralık 2018 - 16:57 'de eklendi ve 445 views kez görüntülendi.

Zayıflamak isteyen insanlar her geçen gün yeni bir yöntem deneme peşine düşüyorlar. Son günlerde aranan en çok aranan yöntemlerden biriside açlık otu zayıflatır mı? Açlık otu zayıflatır mı vücuda ne gibi faydalar sağlar diye merak ediyorsanız işte cevapları…

Pek çok kişi tarafından kullanılan açlık otu, kilo verdirmenin yanında sağlığı da çeşitli faydalar sağlayabiliyorlar. Hatta açlık otunu kullanan insanlar bu bitkisel yöntemle vücutlarının hem sağlıklı ve dinç olduğunu hem de hızlı bir şekilde zayıfladıklarını söylüyorlar.

AÇLIK OTU SAĞLIĞIMIZA NE GİBİ FAYDALAR SAĞLAR?

Açlık otu, Afrika topraklarında yetişen bir bitki türüdür. Ancak Türkiye’de ve hemen hemen her yerde bulunabilen bir bitki türüdür.

AÇLIK OTU MÜSHİL OLARAK NASIL KULLANILIR?

Açlık otunun doğal müshil olarak kullanılması eski Mezopotamya dönemine kadar dayanmaktadır. Bu bitki müshil olarak kullanıldığında genellikle kahvenin içerisine koyulmaktadır.

Açlık otu bugün olduğu gibi eskiden de Mısır Çarşısında doğal müshil olarak satılırdı. Açlık otu eski aktariye defterlerinin baş köşesini işgal ederdi. Örneğin açlık otu hem meyve, hem de yaprak olarak 1774 tarihli bir aktariye defterinde de kayıtlıydı.

Açlık otu vücutta bulunan yağların erimesine yardımcı olur ve o yağların tekrardan oluşmasını engeller.

Tansiyonu düzenleyici etkisi vardır özellikle yüksek tansiyonu olan hastalara önerilmektedir.

Böbrek kumu döken hastalar için dökmeyi kolaylaştırıcı bir bitkidir.

AÇLIK OTU ZAYIFLATIR MI?

Kilo sorunu olan insanlar, açlık otunun zayıflamada en etkili doğal yöntemlerden biri olarak görülüyor. Kilo verdirici etkisi olan açlık otu, bağırsakları çalıştıran bir etkiye sahiptir ve bu sayede kilo verilmesine yardımcı olur.  Açlık otu ile kilo verenler bu bitkinin çayını tükettiklerini söylüyorlar.

AÇLIK OTU ÇAYI NASIL HAZIRLANIR?

Malzemeler

* 13  yaprak açlık otu

* 1 cezve su

NASIL HAZIRLANIR?

Açlık otu yapraklarını bir cezve su içerisine koyarak bekletin. 1-2 dk kaynatarak demlenmeye bırakın.

Açlık otuyla hazırlamış olduğunuz çayı yatmadan önce tüketmeniz gerekir. Bu çayı 12 saat ara vererek içmeniz gerekir.

AÇLIK OTU ZARARLARI

Açlık otunun fazla kullanımında zarar verici etkisi bulunmamaktadır. Zarar verici etkisinin olmasının en önemli nedeni ishal edici etkisinin bulunmasıdır. Çok fazla tüketilen açlık otu, ishal nedeniyle su kaybına neden olmaktadır.   Bu nedenle ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

AYNISEFA ÇİÇEĞİNİN YARARLARI NELERDİR? AYNISEFA HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Aynısefa çiçeği hakkında bilinmeyenleri sizler için derledik.

Birçok hastalığa ve iltihaba iyi gelen, aynısefa çiçeği bir çok kişi tarafından kadife çiçeğiyle karıştırılıyor. Aynısefa çiçeğinin egzama ve birçok deri hastalığına karşı yararı bulunuyor. Peki, aynısefa çiçeği nedir? Hangi tür hastalıklarda kullanılır?

Kadife çiçeği ya da diğer adıyla “altıncık” da denilen aynısefayı, kokusu pek de hoş olmayan ve Calendula cinsine ait olan yaygın bahçe kadife çiçeğiyle karıştırmamak gerekir. Güneş sarısıyla parlak turuncu arası renklere sahip tekli ya da çoklu taç yaprak dizileriyle bezeli bitkinin çiçekleri, grimsi yeşil, hafif yapışkan sapların ve yaprakların etrafında dolanır. Aynısefa çiçek açma konusunda oldukça eli açıktır. İsmi büyük olasılıkla Latince’deki “küçük saat” anlamına gelen calendae kelimesinden türemiştir. Bu atıf bitkinin, yazın yeni ayda sürekli çiçek açma ya da gün batımında taç yapraklarını kısmen kapatma eğiliminden kaynaklanıyor olabilir.

Yüzyıllar boyunca bir süs bitkisi, yemek tatlandırıcısı ya da kozmetik bir bileşen olarak değerlendirildi. Çiçekleri Hindu tapınaklarını süslendirmede, Antik Yunan’da yemekleri, kozmetik malzemeleri ve kumaşları boyamada, Antik Roma’da ise yemekleri süslemede kullanıldı. Ortaçağ İngilteresi’nde taç yaprakları fıçılarda kurutuldu ve ardından şurup ya da konserve yapımı için kaynatıldı; kış yahnilerine eklendi ve ekmeklere konuldu. Aynısefa’nın taç yaprakları tıbbi olarak en azından 12. yüzyıldan beri kullanılır. Geleneksel olarak hazırlanan reçeteleri dahili olarak ateş, mide ekşimesi, ülser ve

benzeri hastalıklar için verildi. Ancak aynısefanın asıl kullanım alanı deri rahatsızlıkları ve küçük yaralardan kaynaklanan enfeksiyonlardır. Aynısefa günümüzde hâlâ aynı hastalıkların çoğu için kullanılır. İster harici ister dahili olarak alınsın calendula reçeteleri iyileşme sürecini hızlandırır. Modern bitki uzmanları aynısefa losyonlarını, kremlerini ya da yağlarını tahriş olmuş deri, egzama, küçük kesikler ve yanıklar, bez pişiği, böcek ısırıkları, basur, ayak mantarı ve varisli damarlar için önerirler. Aynısefa içeren kulak damlaları çocuklara kulak enfeksiyonları için verilir. Dahili olarak alındığında boğaz enfeksiyonlarını iyileştirebilir; sindirimi güçlendirebilir; mide ülserini ve duodenal ülseri iyileştirebilir. Yakın zamanda aynısefanın meme kanseri hastalarında radyasyon sırasında oluşan iltihabı ve deri yangısını önlemeye yardımcı olduğu anlaşılmıştır.

Aynısefanın bir düzine türünden en çok bilineni Calendula officinalis’tir. Calendula, yaygın yetişme alanı olan bu bitki cinsinin hem genel hem de bilimsel adıdır. Sıcak bölgelerde yetişen yıllık ya da çok yıllık bir bitkidir; 20 ila 50 cm uzunluğunda olan sapları uzun ve dallıdır. Almaşık yapraklar mızrak şeklindedir ve genellikle tabandan bitkinin yukarısına doğru genişler. Yaprakları tüylüdür ve 7 ila 15 cm uzunluğunda; 2 ila 5 cm enindedir. Çiçek başları papatyanın tipik disk ve çizgi düzenlemesine sahiptir; rengi açık sarıyla canlı turuncu arasında değişir. Aynısefa’nın bir kesme çiçek olarak piyasaya pazarlandığı Japonya’da, Amerika’da ve Avrupa’da düzinelerce kültür bitkisi (ekimi yapılan türleri) yetiştirilir. Yetişme Alışkanlıkları Büyük olasılıkla Güney Avrupa’ya ve Kuzey Afrika’ya özgü olan bu bitki yüzyıllardır yaygın olarak yetiştirilmiş ve menşei zaman içinde unutulmuştur. Tüm Avrupa’da, genellikle de ekilmekten kurtulduğu bahçe kenarlarında bulunur. Kuzey Amerika’da aynısefa ekilmekten kurtulmuş, yayılmış ve yerelleşmiş bir tür olarak kendiliğinden yetişmeye başlamıştır. Kanada’nın doğusunda, güneye doğru New England’da, batıya doğru Penisilvanya’da ve Ohio’da, kuzeye doğru Michigan’da ve Winconsin’de yetişir. Batıya doğru Kaliforniya’da tarımdan kaçan bu bitki, Washington ve güney British Columbia’da olduğu gibi burada da süs bitkisi olarak yetiştirilir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER