SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

ERTAN KAYA GÜVEN TAZELEDİ

ERTAN KAYA GÜVEN TAZELEDİ
Bu haber 07 Ocak 2019 - 16:25 'de eklendi ve 98 views kez görüntülendi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şubesi’nin 11’inci Olağan Genel Kurulu, 6 Ocak 2019 tarihinde TTK Amasra Müessesesi Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi.

Genel Kurula AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç,  AK Parti Bartın İl Başkanı Turhan Kalaycı, Amasra İlçe Emniyet Müdürü Sedat Teber, AK Parti Amasra İlçe Başkanı Şenol Rıdvan Sert,  Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay, SP İl Disiplin Kurulu Başkanı Turgun Ekinci, Bartın Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Engin Uzun, KESK Bartın Şubeler Platformu’ndan Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora, GMİS Genel Merkez ve Şubeler Yöneticileri, Tez-Koop-İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Şerif Taşören, ÖDP İl Sekreteri İbrahim Güven, Teksif Baştemsilcisi Mesut Akdemir, Eğitim İş temsilcileri Kerim Boz ve Recai Çakır, Amelebirliği Yöneticileri Volkan Yıldız ve Hakan Yeşil, maden işçileri ile Amasra Şube Delegeleri katıldı.

Genel Kurulun Divan Başkanlığına GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci seçilirken, Başkan Yardımcılıklarına İsa Mutlu, Kahraman Kabasakal, üyeliklerine Hüseyin Kolçak ve Kemalettin Karataş seçildiler.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Amasra Şube 11’inci Olağan Genel Kurulda GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci bir konuşma yaptı.

Amasra Şubesi’nin 11’inci Olağan Genel Kurulunun Sendika camiasına, madencilere ve işçi sınıfı adına hayırlı olması dileğinde bulunan Demirci, Amasra bölgesinden seçilen ve Genel Sekreterlik görevindeyken vefat eden Hakkı Arslan’ı da anarak “Sendikamızın Genel Sekreterliği görevini yürütürken zamansız kaybettiğimiz Hakkı Arslan Başkanımızı sevgi ve saygıyla anıyor, Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

Demirci özetle şunları söyledi;

“Amasra Şubemizin 11’inci Olağan Genel Kurulunun Sendikamız camiası, madenci kardeşlerimiz ve işçi sınıfı adına hayırlı olmasını diliyorum.

Geride kalan 4 yıllık dönemde işyerlerimizde, bölgemizde ve ülkemizde önemli olaylar yaşandı.

Çok şükür kazanımlarımızı koruduk ve yeni kazanımlar elde ettik.

Ancak yeni örgütlendiğimiz işyerlerindeki arkadaşlarımız işten atıldı.

Örgütlü olduğumuz Hattat Enerji ve Maden Şirketindeki 209 arkadaşımız kriz nedeniyle işten çıkartıldı ve bu dönemde TTK’dan da çok sayıda arkadaşımız emekli oldu, üye sayımız geriledi.

Bir yandan örgütlenme çalışmalarımızı sürdürürken diğer yandan TTK’ya ve MTA’ya işçi alınması için girişimlerimizi sürdürdük.

Özellikle seçim dönemlerinde Genel Merkez yönetimi olarak her ortamda düşüncelerimizi kamuoyuna anlattık ve şube yöneticilerimizin, madenci kardeşlerimizin ve Zonguldak kamuoyunun desteğiyle TTK’ya işçi alınması konusunda belirli bir aşamaya geldik.

Sayın Cumhurbaşkanımız TTK’ya 1500 işçi alınacağını açıkladı.

Zonguldak Milletvekillerimiz ve TTK Genel Müdürümüz konuyu çok yakından takip ediyorlar.

İnşallah kısa süre içinde yeni kardeşlerimiz işbaşı yapacak.

BU arada yeni nezaretçi arkadaşlarımızın eğitimi de başladı.

Mekanize ve yarı mekanize çalışmalar da hayata geçirildiğinde TTK’da üretimin ve verimliliğin arttığı bir dönem başlayacak”.

Türkiye’de bir kriz ortamı olduğuna dikkat çeken Demirci; “Türkiye 15 Temmuz belasını atlattı ama savaş kapımızda, sığınmacılar ülkemizde ve Zonguldak’ta. Yeni yıla girdik, yarın komşularımızda neler olacağını kestiremiyoruz. Mahalli seçim hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor ve ekonomik krizi ötelemek için her yola başvuruluyor. Yani artık hepimiz biliyoruz ki seçim sonrası krizin faturasını hep birlikte ödeyeceğiz.

Hükümet, 2019’un borç ödeme yılı olacağını samimiyetle açıkladı.

Biz işçiler, emekçiler olarak her ortamda krizi bizim çıkartmadığımızı anlatıyoruz, faturanın bize kesilmesini istemiyoruz.

İstemek yetmez, örgütlü olmak ve haklarımızı koruma mücadelesi vermek zorundayız.

Evet, zorlu bir dönemden geçtik ama önümüzdeki dönem daha kolay olmayacak.

Artık İMF’nin bile konuşulduğu bir ekonomik krizden söz ediyoruz.

Kongreleri ayrışma değil birleşme, bütünleşme ve gücümüze güç katma sürecine dönüştürmek ve en kısa zamanda mücadeleye hazırlanmak mecburiyetindeyiz.

Toplu İş Sözleşmesi dönemine de aynı şekilde hazır olmalıyız.

En kısa sürede; Sendika ve madenci tek yürek tek ses olmalı ve Türk-İş ve kamuoyu ile bütünleşmeyi sağlamalıyız”.

BARTIN MİLLETVEKİLİ TUNÇ; TTK’YA 1500 İŞÇİ ALIMI İLE İLGİLİ SÜREÇ

ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE BAŞLAYACAK

Genel Kurulda bir konuşma yapan AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, TTK’ya 1500 işçinin alınmasıyla üretim işçisi açığının giderilmiş olacağını söyledi.

Tunç şöyle konuştu;  “Madencilik dünyanın en zor işi. Bizim bu bölgede, taşkömürü havzasında, Amasra Müessesesi de TTK’nın müesseselerinden bir tanesi. Türkiye’nin 1.5 milyar tonluk taşkömürü rezervi var. O da Zonguldak ve Bartın’da.  Bunun da 3’te 1’e yakını Amasra’da yani bulunduğumuz bölgenin altında. Tabii madenler yeraltı zenginliklerimiz. Bir ülkenin kalkınmasında çok önemli. Ekonomiye kazandırılması noktasında da Hükümetimizin kararlılığı var. Yerli kaynakların enerjiye dönüştürülmesi, enerjiden kaynaklanan cari açığın aza indirilmesiyle ilgili Hükümetimizin bir politikası var. Bu anlamda da gerekli çalışmalar gerçekleştiriliyor.

Tabii Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun geçmişte 50 binlerden bugün 10 binlere kadar düşmesinin sebebi bugünün sorunu değil. Yıllar içerisinde nasıl bu noktaya gelindiğini hepimiz görüyoruz. Devlet her yıl 1 milyara TL’ya  yakın sübvanse ediyor, Hazine’den destek sağlıyor.  Zarar eden bu kurumu zarardan kurtarmak ve yaşatmak için gerekli çalışmaları yapmaya çalışıyoruz.

Şu anda önümüzdeki yapılacak iş Cumhurbaşkanımızın Madenci Anıtı’nda verdiği sözün gereği olarak 1500 maden işçisinin alınmasıyla ilgili bir çalışma var. İki Resmi Gazete’de bu konuyla ilgili karar yayınlandı. Birisi Çalışma Bakanlığı’nın yönetmeliği ile ilgili. Alımlar, tüm Türkiye genelinden yönetmelik gereğince mümkün. Bunu maden işçileriyle ilgili olarak Zonguldak, Bartın ve Karabük Yenice ile ilgili olarak ayrı bir karar alındı ve bu Resmi Gazete’de yayınlandı.

Hemen akabinde bir Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlandı. Bu karara göre de Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verildi. Ve işçi alım usulüyle ilgili olarak da Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü’ne yetki verildi.

Şimdi Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yazı önümüzdeki birkaç gün içerisinde TTK Genel Müdürlüğü’ne gelecek ve 1500 işçi alımıyla ilgili süreç başlayacak. Ve bu 1500 işçinin alınmasıyla birlikte gerek Amasra’mızda gerekse Zonguldak’ımızın diğer müesseselerinde üretim işçisiyle ilgili açık giderilmiş olacak.

Bizler madencinin yanındayız”.

Soma Kazası’nın ardından yasal ve uygulamada iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kararlar alındığına dikkat çeken Tunç, bu süreçte madencilere yönelik en az iki asgari ücret ve iki gün tatil uygulaması ile emeklilik yaşının 43 olmasıyla ilgili düzenlemeleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Tunç, “Dünyanın en zor işi olan madencilikte bizler de Hükümet olarak, siyasetçiler olarak elimizden gelen gayreti göstermeye çalışacağız.

Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun yaşatılması, kamu olarak bunun devam etmesi, bizim tercihimiz bu yönde. Sayın Cumhurbaşkanımız 1500 işçi alımını söylediğinde “Türkiye Taşkömürü Kurumu kapatılacak” şeklindeki eleştirilerin hiçbirinin artık olmadığını görüyoruz. Bu kurum kamunun bir kurumu ve bu devam edecek.

Ama bir taraftan da özel sektöre bu maden sahalarının açılmasının, üretimin daha da artması ve yerli üretimin, yerli enerjinin Türkiye’yi zenginleştirmesi anlamında da önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda da özel sektörü destekliyoruz.

1500 işçinin alımıyla beraber TTK’da üretimin, modernizasyonun da gelmesiyle birlikte üretimin artacağına ben inanıyorum. Geleceğimiz karamsar değil, parlak.

Özel sektör de çalışsın, TTK da büyüsün. Hepimizin dileği bu. Ve madenci kardeşlerimiz de huzur içinde çalışmayı sürdürsün” dedi.

KESK Bartın Şubeler Platformu adına Eğitim-Sen Şube Başkanı Sedat Bora, “İşten atılmalara karşı, vergi adaletsizliğine karşı, emeğin hakları için yanyana, omuz omuza mücadele ettik. Bundan böyle de hep beraber alın terimiz için, emeğimiz için mücadele edeceğimize buradan söz veriyorum” dedi.

Saadet Partisi Bartın İl Başkanı Ünal Yurtbay, “İç ve dış politikada olsun, ekonomide olsun bir sıkıntının içinden geçiyoruz. Bunları nasıl aşarız beraber, omuz omuza aşarız. İnşallah bu sıkıntıları omuz omuza aşmamızı temenni ediyorum. Bizler üretimden yanayız. Artık ithalatı bırakıp ülkemizde üretime yönelik neler yapabiliriz bunu konuşmamız lazım. Buradaki işçi sayısını nasıl artırabiliriz bunu konuşmamız lazım. İnşallah böyle günler gelecektir” dedi.

Eğitim Sen eski Temsilcilisi Recai Çakır, “Bugüne kadar sendikacı kimliğimle madenci kardeşlerimizin her türlü hak talebinin yanında olduk. Onların istekleri ve haklı talepleri için yanyana mücadele ettik. Bugünde bu kongrenin bu mücadeleyi büyütmesini ve başta madenci kardeşlerimiz olmak üzere bütün emekçi kardeşlerimizin geleceğine, ekmeğinin büyümesine, özgürlüklerimizin artmasına katkı sunmasını diliyorum” dedi.

TEKSİF İşyeri Baştemsilcisi Mesut Akdemir, “Bartın’da tekstil var ama sendikasız olduğu zaman maalesef hiçbir işe yaramıyor. Sayın Milletvekilimizden istirham ediyorum; Emeklilik yaş sınırı konusunda olsun, EYT konusunda olsun biraz gündeme getirilmesi lazım” dedi.

SEÇİMLERE İKİ LİSTE İLE GİDİLDİ

Amasra Şube Yönetimine aday olanların konuşmalarının ardından seçimlere geçildi.

GMİS Amasra Şubesi 11’inci Olağan Genel Kurulu’nda seçimlere iki liste halinde gidildi.

Mevcut Şube Başkanı Ertan Kaya ile Ergin Keskin’in listelerinin yarıştığı seçimlerde Ertan Kaya’nın listesi seçildi.

119 delegesi bulunan Amasra Şubesi Genel Kurulunda 118 delege oy kullandı.

Mevcut Şube Başkanı Ertan Kaya 76 oyla Şube Başkanlığına yeniden seçilirken, Ergin Keskin 40 oy aldı.

Amasra Şube Yönetimi şu şekilde oluştu:

Şube Başkanı: Ertan Kaya, Şube Sekreteri: Birol Yalçın, Şube Mali Sekreteri Hüseyin Özerdoğan, Şube Teşkilat Sekreteri: Ümit Çınar.

Amasra Şubesi Denetleme Kurulu: Mehmet Yıldız, Ramazan Duran, Serkan Bağdatlı, Saffet Tepe, Eren Gürsoy, Turgut Sarıkaya.

Amasra Şubesi Disiplin Kurulu: Serhat Ergin, Nazmi Sert, Tuğrul Akdemir, İlyas Poyraz, Dursun Özel.

Amasra Şube Genel Kurulu’nda 20 üst kurul delegesinin seçimleri de yapıldı.

 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER