14:23 - Lokman GÜL yazıyor
15:51 - KENT LOKANTASI İZDİHAMLA AÇILDI
11:34 - İSTİFALAR PEŞİ SIRA GELDİ!
19:29 - MİTHATPAŞA’DA ÖZLEM BİTİYOR
17:56 - ERDEM İNCELEDİ, DİNLEDİ
16:33 - RENKLİ SÜNNET ŞÖLENİ!
13:28 - AK PARTİ KONGREYE HAZIRLANIYOR
13:23 - HUZUR VE GÜVEN
13:20 - MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI
Aralık 2018’de mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 0.21 oranında arttı.
Mutfaktaki yıllık artış ürün bazında yüzde 35.04 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mutfaktaki yıllık enflasyon ise yüzde 29.14 düzeyinde gerçekleşti.
Gıda harcamasında meydana gelen aylık yüzde 0.21’lik artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 4.40 TL ek yük getirdi.
Buna göre Aralık 2018’ de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.940,00 TL oldu.
Geçtiğimiz yıl Aralık 2017 döneminde ise mutfak harcaması aylık bazda yüzde 0.86, yıllık bazda yüzde 12.42 oranında artmıştı. Aynı dönemde mutfak gideri ise 1.502,00 TL olmuştu.
Aralık 2018 de bir önceki aya göre fiyatlarda kısmi de olsa bir istikrar sağlanmış oldu.
Gıda harcamasını oluşturan gruplarda yer alan ürünlerde bir önceki aya göre önemli fiyat düşüşleri yaşandı.
Ocak 2019-Aralık 2019 dönemini kapsayacak olan ve geçtiğimiz günlerde 2.020,00 TL olarak belirlenen yeni asgari ücretten, gıda harcaması sonrasında asgari ücretlinin elinde 80 TL kalıyor.
Asgari ücretli aldığı bu ücret ile gıda harcamasının yanı sıra birlikte konut, eğitim, giyim vb. zorunlu giderleri karşılamak zorunda.
Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.
Genel Maden İşçileri Sendikasının her ay yaptığı 1 çalışan, bir ev hanımı eş ve 2 çocuktan oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını oluşturan harcama gruplarında Aralık 2018’de şu değişimler gözlemlendi.
Süt ürünleri grubu; Bu grupta aylık fiyat ortalama yüzde 2 geriledi. Bu grupta ürün bazında hiçbir üründe artış tespit edilemedi. En fazla düşüş ise yüzde 4 oranı ile taze kaşar ve pastörize sütte tespit edildi.
Et ürünleri grubunda Aralık ayında da bir önceki ayda olduğu gibi kırmızı et ürünlerindeki durgunluk devam etti. Kırmızı et ürünleri grubunda sadece kıyma yüzde 2, kavurma yüzde 10, sucuk yüzde 8 arttı. Diğer ürünlerde düşüş yaşandı. Kırmızı et grubundan olan sakatat ürünlerinde karaciğer de yüzde 8 artış meydana gelirken diğer ürünlerde değişim görülmedi.
Ailelerin en fazla tükettiği tavuk ürünleri fiyatlarında ise Aralık ayında düşüş eğilimi devam etti. Tavuk etindeki olumlu gelişme mutfak giderlerini de olumlu dengeledi. Yumurta fiyatlarında Aralık ayında önemli bir değişim tespit edilmedi.
Bakliyat ve Tahıllar grubu; Bakliyat grubunda Aralık ayında önemli düşüşler gözlemlendi. Bu grupta ortalama yüzde 6 oranında fiyat düşüşleri gerçekleşti. Tahıllar grubunda sadece baldo pirinçte yüzde 6 artış kaydedildi. Diğer ürünlerde değişim görülmedi.
Aralık ayında sebze ve meyve grubunda bir önceki ayda olduğu gibi inişli çıkışlı istikrarsız bir fiyat hareketleri görüldü. Pek çok üründe önemli düşüşler görülürken pek çok üründe de büyük oranda artışlar tespit edildi. Sebze grubunda önemli oranda fiyatı düşen ürünler; yüzde 13 oranı ile karnı bahar, yüzde 11 oranında düşüş ile Sonayların gözdesi kuru soğan olurken, en yüksek artış yüzde 42 oranı ile patlıcan, yüzde 29 oranı ile domateste meydana geldi. Sebze grubunda ortalama fiyat artışı yüzde 7 oranında oldu.
Meyve grubu, bu grupta birkaç ürün dışında pek çok üründe fiyat değişimi görülmedi. Bir önceki aya göre fiyatı artan ürünler yüzde 10 elma, yüzde 25 mandalina, yüzde 7 muz oldu. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 2.4 oranında gerçekleşti.
Yağlar ve yağlı tohumlar grubu; Bu grupta bir önceki aya göre fiyatlarda önemli değişim görülmedi. Grupta aylık ortalama artış binde 6 oranında oldu.
Aralık ayında şekerli ürünler, Kuruyemiş, baharatlar grubu, Çaylar grubu ve Konserve grubunda önemli fiyat artışları tespit edildi. Özelikle kış mevsiminde en çok tüketilen ürünlerde yüzde 20’lere varan artışlar tespit edildi. Bu grubun ortalama fiyat artışı yüzde 5 oranında oldu. 2018 Aralık ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 10,42 TL artış ile 4.972,55 TL oldu.