SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL
İsmail BALCI

ERİK

ERİK
Bu haber 14 Mayıs 2019 - 17:38 'de eklendi ve 1.086 views kez görüntülendi.

Erik vitamin ve mineral yönünden zengin bir besin olup içerisinde A, B2, B3, B6, E, K vitaminleri ile potasyum, florür, fosfor, magnezum, demir, kalsiyum ve çinko bulunmaktadır. İçeriğindeki lif safesinde diyet için de kilo vermeye katkı sağlayan faydalı bir besindir. Peki eriğin faydaları nelerdir?

Eriği ara öğünlerde yalnız tüketebileceğiniz gibi marmelat, komposto olarak tüketebilir veya tatlılara aroma katmak için erik kullanabilirsiniz. Ancak tüketim esnasında şeker miktarına dikkat etmeniz sağlığınız için son derece önemlidir. İşte erik hakkında daha önce duymadığınız yararları ve tüm özellikleri.

ERİĞİN FAYDALARI:Antioksidan Özelliği : İçerdiği C vitamini ve bitkisel bileşenler sayesinde antioksidan özelliği sağlayarak vücut direncini artırır ve oksidatif stresin neden olduğu hastalıklardan vücudumuzu korur.

Obezite Tedavisi? : Metabolik sendromla savaşarak obezitenin tedavisine yardımcı olur. İçeriğindeki lif sayesinde tok tutar. Ayrıca obezitenin yol açtığı kolesterol, diyabet ve kalp rahatsızlıklarını da önler.

Diyabet Kontrolü : Anti hiperglisemik etkisi ile diyabetle mücadeleye katkı sağlar. Çalışmalar eriğin vücuttaki kan şekeri ve trigliserit seviyelerini azalttığını göstermektedir.

Osteoporoz Tedavisi : Erik tüketimi kemik sağlığına iyi gelerek kemikleri güçlendirir ve osteoporozu önler.

Sindirim Sistemini Düzenlemesi: İçeriğindeki lif sayesinde sindirim sistemini düzenler.

Sinir Sistemini Düzenlemesi : İçerdiği B6 vitamini sayesinde sinir hücrelerinin iletişimine yardımcı olarak sinir sisteminin düzenlenmesini sağlar. Serotonin seviyesini artırarak uyku, iştah ve konsantrasyonu düzenler.

Kalp Sağlığını Koruması: Erik tüketimi kan ve damar sağlığını korur. Kalp krizi, ritm bozuklukları ve spazm gibi problemlerin önüne geçer.

Bağışıklık Sistemine Katkısı: İçerdiği yüksek C vitamini sayesinde enfeksiyon ve iltihap kaynaklı hastalıkları önler.

Kolesterole Katkısı: Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin azalmasına, iyi kolesterol HDL’nin artmasına katkı sağlar.

Kilo Verme: Düzenli olarak erik tüketimi kilo kaybına destek olur.

Anksiyeteye Katkısı: Eriğin düzenli tüketimi anksiyetenin azalmasına katkı sağlar.

Hamilelikte Tüketimi: Eriğin hamilelikte tüketimi içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde anne ve bebek sağlığı için oldukça faydalıdır.

Kanser Tedavisi: Çalışmalara göre içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun kanser hücreleri ile savaşmasına destek olur.

Cilt Sağlığı: İçeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde ciltteki kırışıklıkları önler, cildin daha genç görünmesini sağlar.

Kanın Pıhtılaşması: K vitamini yönünden zengin olan erik, kanın pıhtı seviyesini düzenler ve kemik sağlığını güçlendirir.

KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI VE BESİN DEĞERLERİ

Kuru üzüm, dünyanın her tarafında üretilen kurutulmuş bir gıda ürünüdür. Siyah ve sarı (sultana) olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. İsminden de anlaşılabileceği üzere, üzüm tanelerinin kurutulması ile elde edilir ve dünyada en çok Türkiye’de üretilmektedir. Nitekim yıllık ihracatımız, yarım milyar doların üzerindedir. Amerika ve İran, kuru üzüm bakımından diğer büyük üreticiler arasındadır. Kuru üzümün genel sağlığa pek çok faydası bulunmakta olup, her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Kuru üzümün faydaları, şu şekilde listelenebilir:

Diğer çoğu kurutulmuş meyve gibi, antioksidan özelliklere sahiptir. Hücre yapılarını tahribata karşı korur. Bu sayede yaşlanmayı geciktirici etkisi olduğu gibi, bağışıklık sistemine de faydası vardır.

Osteoporoza karşı koruyan boron minerali bakımından zengin bir gıdadır. Boron, kalsiyumun daha etkin emilmesine yardımcı olduğu için kemik sağlığına da faydalıdır.

Günde bir avuç kuru üzüm yemek, sarı nokta (makula dejenerasyonu) adıyla bilinen göz hastalığına yakalanma riskinizi %36 oranında azaltır. Bu hastalık, en çok 50 yaş üzeri kişileri etkilemektedir.

Kuru üzüm, diyet lifi bakımından zengin bir gıdadır. Her bir kuru üzüm tanesinin %3.5’i, diyet liflerinden oluşur. Diyet lifleri, sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar ve kabızlık problemi yaşamanızı engeller.

100 gram kuru üzüm, günlük demir ihtiyacınızın %12’sini karşılar. Bu nedenle, anemi tedavisinde kullanılan bir gıdadır.

Kan şekerini aniden yükseltmez, buna rağmen enerji verir ve tokluk hissi uyandırır.

Kuru üzümü, Uğur derin dondurucunuzda çok uzun bir süre ilk günkü tazeliğinde saklamanız ve besin değerleri azalmadan istediğiniz zaman tüketmeniz mümkündür. En iyi sonuçları almak için, derin dondurucunun kapağa en uzak kısmında, zemine yakın şekilde saklamanız tavsiye edilir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER