SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

METİN DEMİR, BAKAN MUSTAFA VARANK’A BÖLGENİN TALEPLERİNİ İLETTİ

METİN DEMİR, BAKAN MUSTAFA VARANK’A BÖLGENİN TALEPLERİNİ İLETTİ
Bu haber 18 Temmuz 2019 - 16:59 'de eklendi ve 87 views kez görüntülendi.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demi, bir dizi temasta bulunmak üzere ilimize gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a Zonguldak il ve ilçe odaları tarafından hazırlanan iş dünyasının taleplerini içeren dosyayı sundu.

Filyos Projesi ana yatırımcı ve yönetici şirket olarak Tosyalı Holding’in belirlenmiş olmasının olumlu karşılandığı dosyada, Filyos Projesinin otomotiv yatırımlarında pozitif ayrımcılık yapılarak ön palan çıkarılması, Girişim KSS projesinin olası revize programına, mümkün olmaz ise 2020 yatırım programına alınması, Batı Karadeniz Kalkınma Projesi (BAKAP) ‘ ın bir an önce faaliyete geçmesi, Devrek ve Gökçebey İlçelerine Organize Sanayi Bölgesi kurulması, Alaplı İlçesi Çayboyu mevkiinde Islah Organize Sanayi Bölgesi alanı olarak tescil edilmesi, Karadeniz Ereğli Tersaneler Bölgesinin Gemi inşanın yanı sıra, tamir-bakım, söküm ve çürüğe ayırma işlerinin de bu tesislerde yapılabilmesi için gerekli olan yasal izinlerin alınması, Kdz Ereğli’de yeni bir Liman’a ihtiyacın olması ve İlimizi lojistik anlamda cazip hale getirecek olan Sakarya – Zonguldak – Bartın demiryolu projesinin biran önce inşaatına başlanması konularında talepte bulunuldu.

FİLYOS’A ATANAN YÖNETİCİ ŞİRKET HAKKINDA AÇIKLAMA

Bakan Varank, Filyos Endüstri Bölgesi’ne otomotiv sacı yapmak üzere müracaat eden Tosyalı Grubu’nu bölgenin yönetici şirketi olarak atadıklarını ve bununla ilgili bir takım eleştirilerin olduğunu anlatarak, “Tosyalı grubu özellikle cari açık verdiğimiz otomotiv sacı başta olmak üzere ülkemizin nitelikli demir çelik ihtiyacı için bölgede yatırım yapmak üzere müracaat etti. Biz de kendilerine Endüstri Bölgesi mevzuatları çerçevesinde yer verilmesini kabul ettik. Bürokratik kafayla değil, özel sektör mantığıyla kurgulanmış bir model. Dolayısıyla, endüstri bölgeleri kanununa göre, bir yönetici şirkete ihtiyaç var. Bu yüzden 17 Haziran’da, elini taşın altına koyan bölgenin en büyük yatırımcı şirketini yönetici şirket olarak atadık. Buradan farklı anlamlar çıkarmaya çalışanlar olduğunu duyuyorum. Bizim derdimiz üzüm yemek, bırakın dedikoducular kendi kendine oyalansın, dursun. Bölgede yatırımcıların belirlenmesinden, parselasyon planlarına ön tahsislere kadar tüm süreçler bakanlığımızın onayıyla gerçekleşecek, bu manada herkes müsterih olsun” dedi.

İŞTE METİN DEMİR’İN BAKAN MUSTAFA VARANK’A İLETTİĞİ TALEPLER

“Sanayi ve Teknoloji Bakanı

Sayın Bakanım;

İlimizin ve Bölgemizin, kaderini değiştirecek olan Filyos Projesi, sizin Bakanlığınız döneminde çok önemli mesafeler almıştır. 25 Milyon Ton / Yıl kapasiteli liman inşaatı %80 oranında tamamlanmış, endüstri bölgesinin lokomotif ana yatırımcısı ve yönetici şirketi de belirlenmiştir. Ana yatırımcı ve yönetici şirket olarak Tosyalı Holding’in belirlenmiş olmasını da isabetli buluyoruz. Söz konusu şirket hem ülkemizin en büyük sanayi kuruluşlarından birisi, hem de dünyanın farklı ülkelerinde benzer yatırımları olan saygın bir şirkettir. Deneyimi ve öncülüğü ile bölgemizde fark yaratacağını düşünmekteyiz. Bölgemizi temsilen Odamızın yönetici şirkette gözlemci olarak yer alması, bölge kamuoyu ile şirket arasında sağlıklı bir diyaloğun kurulması açısından faydalı olacaktır.

Sahip olduğu avantajlar ile Filyos’un otomotiv yatırımları için cazibesi malumunuzdur. Gerek yerli otomobil girişimi, gerekse yurt dışından ülkemize yapılması düşünülen otomotiv yatırımlarında

(Volkswagen vb.) Endüstri Bölgemiz için tarafınızdan inisiyatif alınarak pozitif ayrımcılık yapılmasını beklemekteyiz.

İlimiz merkezinde, kentleşme baskısı altında kalmış işletmelerimiz için, ulaşım ve altyapı sorunu olmayan, modern koşullarda hizmet verebilecekleri işyerleri yapmak amacı ile S.S Girişim KSS Yapı Kooperatifi’i kurulmuştur. 2018 yılında Milli Emlak Müdürlüğünden yer satın alınmış, Bakanlığınız yer seçim heyeti tarafından yer seçimi yapılmıştır. Ancak bütçe kısıntısı nedeni ile projemiz 2019 yılı yatırım programına alınamamıştır. 164 dekar arazide 110 adet modern sanayi işletmesini kapsayan Girişim KSS projemizin olası revize programa, mümkün olmaz ise 2020 yatırım programına alınması konusunda ilginizi istirham ediyoruz.

Devletimiz tarafından bugüne kadar yürütülen teşvik ve destek uygulamaları maalesef İlimiz ve Bölgemiz açısından beklenen sonucu verememiştir. Kalkınma ajanslarının faaliyet gösterdiği bölgeler içerisinde TR81 ve TR82 Bölgeleri, nüfusu en düşük olan iki bölge olup emeklilerin toplam nüfusa oranı en fazla olan ilk dört şehirden üçü bu bölgededir. TUİK 2015 verilerine göre yaşam memnuniyeti sıralamasında 81 İl arasında Zonguldak 76. , Karabük 63. , Bartın ise 41. sırada yer almıştır. İlimizde ve Bölgemizde ekonomik dönüşümün ve gelişimin sağlanabilmesi için, TR81 ve TR82 Bölgeleri illeri olan Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerini kapsayan Batı Karadeniz Kalkınma Projesi (BAKAP) ‘ a ihtiyaç vardır. 2015 yılında müjdesi verilen BAKAP idaresinin biran evvel kurulmasını beklemekteyiz.

Devrek ve Gökçebey İlçeleri, Organize Sanayi Bölgesi olmayan iki ilçemizdir. Bu iki ilçemize hizmet etmek üzere Valiliğimizce Organize Sanayi Bölgesi olarak düşünülen yaklaşık 3.000 dekarlık alan ile ilgili arazi geliştirme çalışmaları başlama aşamasındadır. Yerelde ki iş ve işlemler tamamlandıktan sonra, dosya OSB kurulması için Bakanlığınıza arz edilecektir.

Alaplı İlçemiz Çayboyu mevkiinde 715 dekar alanda Alaplı Islah Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları 2012 yılı Eylül ayı içerisinde başlatılmıştır. Alanın koordinatları belirlenmiş, kadastro ve harita çalışmaları tamamlanmış, bu alandaki 82 dekar hazine arazisi de katılarak dosya Bakanlığınıza arz edilmiştir. Gelinen noktada 2017 Temmuz ayı içerisinde çıkan torba yasanın içine bu alanın da ilave edilerek, Söz konusu alanın Islah Organize Sanayi Bölgesi alanı olarak tescil edilmesi için dosya Bakanlığınıza arz edilmiştir.

Ereğli İlçemizde 2006 yılında faaliyete geçen ve 10.000’e yakın istihdam sağlayan Karadeniz Ereğli Tersaneler Bölgesi 2008 yılından beri büyük sıkıntı içindedir. Gemi inşanın yanı sıra, tamir-bakım, söküm ve çürüğe ayırma işlerinin de bu tesislerde yapılabilmesi için gerekli olan yasal izinlerin alınması önem arz etmektedir. Rusya bölgesinde yaklaşık 4000 adet motorsuz gemi bulunmaktadır. Motorsuz gemiler İstanbul Boğazı’ndan geçememektedir. Bu yüzden bu gemilerin sökümü ilçemizde yapılabilirse, söküm sonrası ortaya çıkan hurda demir de Ülkemizin en gözde değerlerinden olan Erdemir Fabrikalarında kullanılarak dışa bağımlılık azalacak, dolaylı yoldan ekonomimiz canlanırken cari açığımıza da önemli derece de olumlu katkı sağlanmış olacaktır.

Tersaneler bölgesi kıyı kenar çizgilerinin revizyonu da önem arz etmektedir. Kıyı kenar çizgilerinde oluşan sorundan dolayı Tersane sahipleri tapularını alamamakta ve bu sebepten dolayı gelen gemi siparişlerine olumlu cevap verememektedirler. Alınan Gemi siparişlerinde sipariş veren firma Tersane sahibinden teminat istemektedir. Tersane sahipleri içinde bulunduğumuz ekonomik sıkıntıdan dolayı teminat göstermekte sıkıntı yaşamaktadır. Tapularını alabilmeleri durumunda teminat olarak tapularını gösterebilecekler ve Gemi inşasına eski günlerdeki gibi devam edebileceklerdir. Bu noktada kıyı kenar çizgilerinin revizyonu gerekmektedir.

Kdz Ereğli’de toplam 20.500.000 ton yıllık yük elleçleme kapasitesi bulunmaktadır. En büyük kapasiteye sahip liman Erdemir firmamıza aittir. Limanı kendi yükleri için kullanmakta 3. Şahısların kullanımına çok sıcak bakmamaktadır. Diğer kullanılan Liman Belediyenin Limanı olup, kullanım açısından rantabl değildir. Limana araç giriş ve çıkışları çok tehlikelidir. Bu sebeplerden dolayı yeni bir Liman’a ihtiyaç vardır.

Bu anlamda Tersaneler Bölgesinde atıl olarak duran Limanının önemi artmaktadır. Bu Liman geçici olarak tahmil ve tahliye izinleri verilebilirse, ilçe ekonomisinde canlanma gerçekleşecektir. Bu Liman Düzce, Akçakoca ve tüm Anadolu’nun kullanabileceği çok önemli lokasyondadır.

İlimizi lojistik anlamda cazip hale getirecek olan Sakarya – Zonguldak – Bartın demiryolu projesinin biran önce inşaatına başlanması, devam eden duble yol ve tünel çalışmalarının tamamlanması gerekmektedir. Zonguldak, İl merkezinde çevre yolu olmayan ender illerden biri olup, çevre yolunun biran önce tamamlanması önem arz etmektedir.

Yardım ve katkılarınız için teşekkür eder, saygılarımı sunarım.”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER