SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

VATANDAŞ SOYULUYOR!

VATANDAŞ SOYULUYOR!
Bu haber 15 Eylül 2020 - 16:11 'de eklendi ve 185 views kez görüntülendi.

Yeni eğitim-öğretim yılının açılmasına az bir zaman kala, vatandaşlarda çocuklarının “okul ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağız” sıkıntısı başladı.

Ekonomik olarak büyük bir külfet velileri bekliyor. Defter, çanta, ayakkabı, elbise derken bir külfette yardımcı kitap sorunu ortayı çıkıyor.

Okullarda ne hikmetse öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğrencilere ücretsiz dağıttığı kitapları okutmak yerine, her dersin yardımcı kitapları tercih etmesi, öğrenci velilerini büyük sıkıntıya sokmaya başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bastırdığı milyonlarca kitaba, milyonlarca para harcarken bu kadar bütçeden para basım-yayın evlerine para aktarırken, ne hikmetse okullarda bu kitaplar öğrencilere doğru dürüst okutulmuyor veya okutulmak istenmiyor.

Bazı derslerin yardımcı kitapları öğrencilere tavsiye edilebilir, kaynaklardan faydalanabilir ama birçok okul ve öğretmenler tüm derslerin yardımcı kitaplarını öğrencilerden istemesi ister istemez kafalarda soru işaretleri bırakıyor.

Asgari ücretle çalışan bir veli 2-3 çocuğu okula gidiyorsa bu velinin yalnız yardımcı kitapları nerede ise 1-2 bin TL’yi buluyor. Diğer masraflar hariç. Bir de ilköğretim ve orta öğretimde eğitimi bir olmasına  rağmen her okulun yardımcı kitapları ayrı ayrı. Bu da yetmezmiş gibi her okulun öğretmenleri ayrı ayrı kitapçılarla anlaşarak vatandaşları oralara yönlendiriyorlar. O da yetmedi, veliler nerede ise tüm kitapçıları dolaşıp, uzun kuyruklarda saatlerce bekliyorlar.

Kitap fiyatları çok pahalı. Bir de aynı kitaplar ayrı ayrı kitapçılarda değişik fiyatlarla satılıyor. Satılan kitapçıkların hiçbir yerinde, kitapların fiyatları da yazmıyor.

Yani kitapçılar fiyatları tutturabildiğine satıyor. Devlet veya Milli Eğitim müdürlüğü bu kitapları neden kendisinin açacağı bir kitap evinde vatandaşlara ucuz fiyatla sattırmıyor.

Sonuç olarak; vatandaşlar her zaman olduğu gibi ceremeyi çekerken, birileri hesapta olmayan paralar kazanıyor. Okullar açılacak, yardımcı kitap parasının haricinde başlanacak boya, badana vb. gibi bir ok kalem de velilerden para toplanacak. Zaten okulların ve Diyanete bağlı camilerin Kur’an kursların birçok ihtiyacını her zaman vatandaşlar karşılıyorlar. Diyanet kaç bakanlık bütçesinden daha fazla bütçesi olmasına rağmen bir tane camiye Kur’an kursuna maddi destek sağladı mı? Okulların birçok ihtiyacını da vatandaş karşılıyor.

Vatandaşlar bu ekonomik kriz nedeniyle başta Milli Eğitim Müdürü’nden bu yardımcı kitap ve kırtasiyecilerin bazı öğretmenlere aşırı fiyat uygulamalarından bir an önce gerekli uyarılar istenmekte. Ayrıca kitap fiyatlarını neye göre ayarlama yapıyorlar.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER