SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

‘TAKİP-DENETİM-UYARI’ DA YENİ UYGULAMALAR

‘TAKİP-DENETİM-UYARI’ DA YENİ UYGULAMALAR
Bu haber 20 Ekim 2020 - 17:29 'de eklendi ve 92 views kez görüntülendi.

Zonguldak’ta COVİD -19 salgınıyla mücadelede alınan tedbirler ile ‘Takip-Denetim-Uyarı’ ekseninde yürütülen faaliyetler ve alınması gereken ek tedbirler İçişleri Bakanlığı talimatları doğrultusunda Vali Mustafa Tutulmaz Başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulunda istişare edildi. 

Toplantının ardından açıklanan kararda;  son dönemlerde temaslı bildirim oranlarında düşüş olduğu, birinci derece yakınlar dışında temaslı bildiriminde isteksizlik yandığı görülmektedir tespitine yer verildi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz Başkanlığında toplanan İl Umumi Hıfzısıhha Meclisi, İçişleri Bakanlığı’nın 18 Ekim tarihli ‘Koronavirüs Ek Tedbirleri’ konulu genelgesi doğrultusunda yeni kararlar aldı.

Buna göre tüm ilçelerde en geç 24 saat içerisinde Umumi Hıfzısıhha Kurulları’nın toplanmasına ve salgınla mücadele amacıyla alınan tedbirlerin uygulanmasına dair takip, denetim, uyarı ekseninde mevcut durumun analiz edilmesine, alınan tedbirler ile yürütülen denetim faaliyetlerinin değerlendirilmesine karar verildi.

Bu çerçevede, 19 Ekim Pazartesi gününden itibaren 7 gün boyunca 7 ayrı konuda il merkezi ve tüm ilçelerde genel denetimler yapılacak. Bunun için gerekli planlama ve uygulama, eşgüdüm içerisinde en üst seviyede icra edilecek.

Denetimler kapsamında umuma açık istirahat ve eğlence yerleri başta olmak üzere kafe, restoran gibi yeme içme mekanları,  şehir içi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapılan her türlü ulaşım araçları (Okul servisleri dahil) ile havalimanı, gar, otogar gibi yerlerin denetimi gerçekleştirildi.

DENETİMLER SÜRECEK

Haftanın kalan beş gününde ise denetimler şöyle gerçekleştirilecek:

21 Ekim Çarşamba günü, organize sanayi bölgeleri başta olmak üzere toplu işçi çalıştırılan fabrika, işletme vb. yerler ile personel servislerinin,

22 Ekim Perşembe günü tanılı ya da temaslı olması nedeniyle izolasyona tabi tutulan kişilerin,

23 Ekim Cuma günü AVM’ler, cami ve mescitler, halı saha ve spor tesislerinin,

24 Ekim Cumartesi günü Vatandaşların kalabalıklar halinde bulunabildikleri kamuya açık alanların, cadde, sokak, park ve bahçeler, piknik alanları, pazaryerleri, sahiller ve benzeri ile berber-kuaför-güzellik merkezlerinin,

25 Ekim Pazar günü ise internet kafe-salon ve elektronik oyun yerleri, düğün ve/veya nikah salonları, lunapark/tematik parkların denetlenmesine karar verildi.

İŞKOLUNUN UZMANLARI DA BULUNACAK

Denetimler, etkinliği ve görünürlüğü en üst seviyede olacak şekilde planlanacak ve uygulanacak. Denetim faaliyetlerinde denetim ekiplerinin her bir iş kolu ya da mekânın uzmanlık bilgisi göz önünde bulundurularak, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, kolluk kuvvetleri, yerel yönetimler, il ve ilçe müdürlükleri, köy mahalle muhtarları ile meslek odalarının temsilcilerinden oluşacak şekilde belirlenecek.

ANONSLAR YAPILACAK

Kararda, havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kapalı alanlarda yoğunlaşmaların artacağı öngörüldüğünden, fiziki mesafe kuralının hayatın her alanında ve tüm mekânlarda uyulması gereken bir kural olduğu, kapalı alanlarda kalabalık şekilde toplanılmasının halk sağlığı açısından risk oluşturduğu ve kapalı yerlerin sık sık havalandırılması gerektiği hususlarının her türlü duyuru vasıtasıyla vatandaşlara hatırlatılmasının büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Bu amaçla, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan, “Kıymetli vatandaşlarımız, salgınla mücadelede maske, temizlik ve mesafe kurallarına uyma konusunda çok dikkatli olmalıyız. Saygıdeğer hemşerilerimiz, sonbahara girdik. Kış yaklaşıyor. Özellikle tüm kapalı yerlerde ve yoğunluğun arttığı alanlarda fiziki mesafe kuralı noktasında daha dikkatli olmalıyız. Salgında hepimiz birbirimize karşı sorumluyuz. İnşallah birlikte başaracağız.” ifadelerini içeren anonsların belediye hoparlör sisteminden ilanına başlandı.

“TEMASLI BİLDİRİM ORANLARINDA DÜŞÜŞ VAR”

Salgınla mücadelenin temel unsurlarından biri olan filyasyon çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için tanı konulmuş vatandaşların yakın dönemde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermelerinin son derece önem taşıdığı ifade edilen meclis kararında, bakanlığın da genelgesinde yer alan çarpıcı tespitlere yer verildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Son dönemlerde temaslı bildirim oranlarında düşüş olduğu, birinci derece yakınlar dışında temaslı bildiriminde isteksizlik yaşandığı görülmektedir.  Salgının yayılımının önlenmesi açısından COVİD-19 tanısı konulan kişilerin gerçeğe aykırı, eksik, yanıltıcı beyanlarının tespit edilmesi durumunda, Umumi Hıfzısıhha Kanunu’nun  ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 206. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildi.”

Hıfzısıhha kararında, her türlü şehir içi toplu ulaşım aracıyla (Otobüs, metro, metrobüs vb.) yapılan seyahatlarde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş elektronikk/Akıllı seyahat kart  sistemleri ile Sağlık Bakanlığı Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması arasında gerekli entegrasyonların sağlanması talimatı hatırlatıldı.

Kararda, belirtilen hususların uygulanmasının, takip ve denetiminin kaymakamlıklar, genel kolluk birimleri, ilgili il ve ilçe müdürlükleri ve belediyeler tarafından koordineli bir şekilde yapılacağı kaydedildi.

İKİ LİSEDE, TÜM SINIFLARDA YÜZ YÜZE EĞİTİM

Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi “COVİD-19 Kapsamında Okullarda Alınması Gereken Önlemler”  başlığı altında yer alan hükümler çerçevesinde ve Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda, Zonguldak Merkeze bağlı beldelerdeki Çok Programlı Liselerde öğrenci sayısının az olması, beldelerin karantina altında bulunmaması göz önüne alınarak 26 Ekim 2020 tarihinden itibaren 87 öğrencisi bulunan Karaman Çok Programlı Anadolu Lisesi ve 78 öğrencisi bulunan Beycuma Şehit Polis Çağdaş Arslan Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde 9,10,11 ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime başlanmasına karar verildi.

KURULDAN CEZA UYARISI

İl Hıfzısıhha Kurulu kararında, uygulamada herhangi bir aksaklığa ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayan şahıslara kabahatler kanununun 32. maddesi gereğince 392 TL idari para cezası, alınan kararlara uymayan işyeri, işletme ve kurumlara ise Umumi Hıfzısıhha Kanununun 282. Maddesi gereğince 3 bin 180 TL idari para cezası verilmesi, maske kullanım kurallarına aykırı hareket eden vatandaşlara Umumi Hıfzısıhha Kanununun 282. maddesi uyarınca 900 TL idari para cezası uygulanmasına, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. Maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına karar verildiği kaydedildi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER