SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

MADENCİLER, TTK’NIN ÇALIŞMA USULLERİNİ TALEP ETTİ

MADENCİLER, TTK’NIN ÇALIŞMA USULLERİNİ TALEP ETTİ
Bu haber 22 Nisan 2024 - 11:56 'de eklendi ve 241 views kez görüntülendi.

AKKURT Madencilik’e ait maden ocağında eylem yapan işçiler fazla çalıştırıldıklarını gerekçe göstererek işverene tepki gösterdi.
Madenciler, pazar günü vardiyaya yazıldıklarını belirterek mesai şartlarını toplu olarak protesto ettiler.
Yasal haklarının ihlal edildiğini öne süren maden işçileri AKKURT Madencilik maden ocağında normal mesai şartlarına dönülmesini, haftada 5 gün çalışarak Cumartesi-Pazar tatil yapmaları gerektiğini söylediler. Şirket yönetimine taleplerini ileten işçiler eylem sonrasında olaysız şekilde dağıldı.

AKKURT Madencilik sahibi Alaattin Kurnaz;  işçilerin yasal sınırlar içinde çalıştırıldığını ve tüm yasal haklarının ödediğini belirtti.

AKKURT Madencilik’te meydana gelen ölümlü kaza nedeniyle üretime 3 ay ara verildiğinde de işçilerin ücretsiz izne çıkarılmadığı ve maaşlarının ödendiği belirtiliyor.

Eylem yapan işçilerin TTK’daki gibi çalışma uygulaması talep ettiği ifade ediliyor.

TTK’da çalışan yeraltı maden işçileri haftada 5 gün çalışıyor ve haftasonu iki gün izin yapıyorlar.

TTK’daki bu uygulamanın derin yeraltı madenciliğinden kaynaklı olduğu ifade ediliyor. İşçilerin kafes tabir edilen asansörlerle yerin yüzlerce metre altına indikten sonra çalıştıkları alanlara gidebilmek için de uzun mesafeler kat etmek zorunda kaldıkları için günlük 7,5 saat mesai uygulanıyor. TTK’da madencilerin çalışacakları alanlara ulaşmaları ve işleri bittikten sonra yeniden yerüstüne çıkmak için uzun mesafeler kat etmeleri nedeniyle çalışma yerlerinde yeterince çalışma yapabilmeleri için mesai sürelerinin günlük 7,5 saat olarak uygulandığı belirtiliyor.

Yeraltı maden işçileri haftada en çok 37,5 saat çalıştırılabiliyor ve olağanüstü haller dışında fazla mesai yaptırılamıyor.

TTK’daki bu uygulama 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. Maddesinde yeralan “Yer altı maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir” hükmüne göre düzenleniyor.

Yeraltı taşkömürü ve linyit madenlerinde faaliyet gösteren özel şirketler ise yüzeye daha yakın ocaklarda üretim yapmaları nedeniyle haftada 6 gün ve haftada toplam 37,5 saat çalışma yöntemini uyguluyorlar.

Ocaklarda sürekli üretim yapılabilmesi için bu uygulama bir maden işçisinin haftada 37,5 saatten fazla çalıştırılmaması şartıyla vardiya usulüyle haftanın 7 gününü kapsıyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER