SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

VALİ TUTULMAZ: DEĞERLERİMİZİ İYİ BİR ŞEKİLDE TANITMALIYIZ

VALİ TUTULMAZ: DEĞERLERİMİZİ İYİ BİR ŞEKİLDE TANITMALIYIZ
Bu haber 11 Ocak 2021 - 12:44 'de eklendi ve 74 views kez görüntülendi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile Polis evinde düzenlenen kahvaltı programı ile Zonguldak kent merkezi ve ilçelerde görev yapan gazetecilerle sohbet edip, çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Kahvaltı programına; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Vali yardımcıları, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ve daire müdürleri de katıldı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında bir araya gelen Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz 2020 yılının değerlendirmesini de yaptı.

Vali Tutulmaz, Basın mensuplarından haberlerin tarafsız ve objektif yapılması gerektiğini vurguladı.

ALAN: ZOR BİR GÖREV İFA EDİYORLAR

Kahvaltı programında ilk önce konuşan Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, gazetecilerin günlerini kutlayarak, “İnşallah kısa sürede yeniden gazeteci arkadaşlarımızla bir araya geliriz zor bir görev ifa ediyorlar. Pandemi koşulları devam ettiği için programlarımızı kısa tutmak zorumda kalıyoruz. Herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

VALİ TUTULMAZ:  BASIN DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZI

Gazeteciliğin objektif ve insani değerler göz önünde bulundurularak, kişileri ve kurumları yıpratmadan yapılması gerektiğini belirten Vali Mustafa Tutulmaz, “Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle sizlerle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. İçerisinde bulunduğumuz yıl hepimizi etkiledi ve Zonguldak kavramı oluştu Türkiye’de hatta dünyada sağlık her şeyin başı. İnşallah geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları bu yıl yaşamayız. Bu dönem her şeyi değiştirdi” diyerek,  “Basın demokrasinin olmazsa olmazı, ancak bu güç etik kurallar içerisinde yürütülmeli. Basının bize destek olduğunu görüyoruz.” dedi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Valiliği kurumsal kimlik çalışması

Sağlık hizmetleri ve pandemiyle mücadele, turizm ve tanıtım, ulaştırma ve altyapı alanındaki yatırımlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Ticaret, Eğitim-öğretim, Gençlik hizmetleri ve spor yatırımları, Aile çalışma ve sosyal politikalarla ilgili hizmetler, Tarım, orman ve su işleri, Emniyet ve asayiş ile ilgili bilgiler verdi.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz devam eden ve yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi.

KURUMSAL KİMLİK DEĞİŞİMİ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Valiliğimiz logosu, Cumhurbaşkanlığı ve diğer Bakanlıklarla bütünlük sağlanması amacıyla yeniden tasarlanmıştır.

Yeni logomuzda Cumhurbaşkanlığı forsunda olduğu gibi geçmişteki 16 Türk Devletini temsil eden 16 yıldız bulunmaktadır. İçte yer alan “Z” harfi zarif bir biçimde tasarlanarak yan yana aynalı ve üst ortada ay yıldızı kucaklar şekilde yerleştirilmiştir.

KURUMSAL KİMLİK DEĞİŞİMİ

Zonguldak İlinin baş harfi olan ‘Z’ zarif bir tasarım ile yorumlanarak şehrin sahip olduğu değerlere vurgu yapılmıştır. Oluşturulan bu çizgi doksan derece çevrilerek iki adet hali ile karşılıklı şekilde konumlandırılmıştır. Bu tasvir yoluyla da İlimizin emek şehri olması tasvir edilmiştir. Üst orta bölüme ‘Ay Yıldız’ yerleştirilmiş ve böylelikle Zonguldak’ın insan emeği ve gayreti ile ülkemizin hizmetinde bir il olduğu vurgulanmıştır.

COVID-19 İLE MÜCADELE

COVID-19 Çin’in Wuhan kentinde 31 Aralık 2019 tarihinde ortaya çıkmıştır. 11 Mart 2020 tarihinde ülkemizde ilk COVID-19 vakası tespit edilmiştir.

17 Mart 2020 tarihinde ülkemizde COVID-19’dan ilk ölüm meydana gelmiştir. 21 Mart 2020 tarihinde ise ilimizde ilk COVID-19 vakası tespit edilmiştir.

İl genelinde; Haftanın 7 günü hizmet veren, 173 filyasyon ekibi bulunmaktadır. Filyasyon ekiplerimiz 2 veya 3 kişilik ekiplerden oluşmaktadır.

SAĞLIK ALANINDAKİ YATIRIMLAR

İlimiz merkezinde çalışmaları sürdürülen Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi 400 yatak kapasitelidir ve çalışmalar devam etmektedir.

Bunun dışında Kozlu Fatih Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ve Çaycuma 112 Acil Sağlık Merkezi (ASMİ) İstasyonu projeleri tamamlanmış, Perşembe ASM ve Alaplı Devlet Hastanesi projeleri devam etmektedir.

FİLYOS LİMANI İNŞAATI

Türkiye’nin en büyük üç limanından biridir. %99,5 fiziki geçekleşme sağlanmıştır. Liman; konteyner, dökme yük ve kuru yükleri elleçlemek üzere tesisleri bünyesinde barındırmaktadır. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) bölgede hizmet vermeye başlamıştır.

Filyos Limanı’nın ilk etapta 5, ikinci etapta 20 olmak üzere toplamda 25 milyon ton/yıl kapasiteye sahip olması planlanmaktadır. Proje, Zonguldak Havalimanı’na yakınlığı, liman sahasının yakınından geçen demir yolu ve kara yolu bağlantısıyla önemli bir lojistik potansiyel barındırmaktadır.

Türkiye’nin ilk Mega Endüstri Bölgesi.  Büyük ölçekli ve yüksek teknolojili sektörler için en uygun yatırım ortamlarından biridir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oluru ile Filyos Endüstri Bölgesi’nde Yönetici Şirket belirlenmiştir.

‘Filyos Lojistik Merkezi ve Ön Fizibilite Raporu’ hazırlanmıştır. Bölgedeki sanayinin gelişimiyle yerleşim planlarındaki değişikliklere hazırlık amacıyla Mekansal Planlama Çalışmalarına başlanılmıştır.

ÇAYCUMA HAVALİMANI İYİLEŞTİRME ÇALIŞMASI

Havalimanımızın 1.881 m olan pist uzunluğu daha büyük uçakların güvenli iniş ve kalkış yapabilmeleri için 250 m, 30 m olan pist genişliği de 45 m uzatılmıştır. Bu iyileştirme kapsamında 2021 yılında havalimanımıza ilişkin uçuş programlarında çeşitlilik ve artış sağlandığı görülmektedir.

KİLİMLİ-FİLYOS YOLU

19 km uzunluğundaki Kilimli–Filyos arasının projesi onaylanmış olup, 8 km’lik kısım için kamulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Proje kapsamında toplam uzunluğu 23.880 m olan 9 adet çift tüp tünel, 6 adet farklı seviyeli kavşak ve 1 adet hemzemin kavşak bulunmaktadır.  Tahmini Proje bedeli 2,5 Milyar TL’dir. 11’nci Kalkınma Plan’ında vurgulandığı üzere Filyos Vadisi projesinden azami derecede istifade edilebilmesi ve tahmin edilen 12.000 kişilik doğrudan istihdam potansiyelinden verimli bir şekilde faydalanılabilmesi için en önemli unsur karayolu projelerinin hayata geçirilmesidir.

DOĞALGAZ KEŞFİ

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN 21 Ağustos’ta İlimizin 170 km açıklarında, Tuna-1 araştırma kuyusunda 320 milyar m³ ile ülkemizin en büyük doğalgaz rezervinin keşfedildiğini müjdelemiştir. Bu keşfin ardından 17 Ekim 2020 tarihinde Cumhurbaşkanımız Tuna-1 kuyusunda 85 milyar m³ daha rezerv tespit edildiğini açıklamıştır.

TPAO tarafından derinleştirme çalışmaları sürdürülürken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DÖNMEZ doğalgazın Filyos’tan karaya çıkarılıp ana şebekeye bağlanacağını ifade etmiştir. Filyos Limanının projede önemli bir yer teşkil etmesi beklenmektedir.

ENERJİ ve SANAYİ ALANINDAKİ GELİŞMELER

Yeni teşvik sisteminde 3. Bölgede yer alan İlimizin Gökçebey ve Kilimli ilçeleri daha teşvikli hale gelerek 4. Bölge kapsamına alınmıştır. Bu ilçelerde kurulacak olan OSB’lerde bir alt bölge desteği kapsamında 5. Bölge desteklerinden faydalanacaktır.

BAKKA tarafından Filyos Vadisi Projesi kazanımlarını artırmaya yönelik olarak ‘Gökçebey OSB Kuruluş Araştırması ve Ön Fizibilite Raporu’ hazırlanmış ve OSB kuruluş çalışmaları başlatılmıştır.

İlimizdeki madencilik birikimini geliştirerek sürdürmek adına BAKKA tarafından başlatılan ‘Maden Makineleri Pazar Araştırması Raporu’ çalışmalarında sona gelinmiştir.

EĞİTİMDE ÖNE ÇIKAN İSTATİSTİKLER

Ülkemizin ilk cep uydusunu üreten ZBEÜ Grizu-263 Uzay Takımı, uyduyu yörüngeye 28 Şubat 2021 tarihinde gönderecektir.

Okullarımız Dışişleri Bakanlığı Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen sekiz projeyle toplam 317.728 € kaynağı ilimize kazandırmıştır.

eTwinning projeleri kapsamında 211 Ulusal, 127 Avrupa Kalite Etiketi alan ilimiz bu ödüllerle on dört büyükşehirin ardından Türkiye’de 15’nci olmuştur.

2018-2019 da olduğu gibi 2019-2020 eğitim öğretim yılında da ilimizden iki öğrenci YKS sınavında ilk bine girme başarısı göstermiştir.

AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL POLİTİKALAR

İlimizde koruyucu aile hizmetinden faydalanan 59 çocuk bulunmaktadır. Evde bakım yardımı yapılan engelli sayısı ise 5.579’dur.

İl genelinde 164 şehit, 609 gazi ve gazi ailemiz bulunmaktadır. Yıl içinde bu ailelerimize 1.263 ziyarette bulunulmuştur.

Seyahat hakkı, özel bakım merkezi, koruyucu aile, doğum yardımı vb. alanlarda toplam 114.778.585 TL sosyal yardım ödemesi yapılmıştır.  

KIRSAL KALKINMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

İl Özel İdaresi tarafından tüm ilçelerimize dağıtımı yapılan 25.000 adet ceviz fidanı vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır. Bu sayede özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın üretim kültürünü sürdürmeleri ve gelir elde etmeleri amaçlanmaktadır.

OBM tarafından 2020 yılında belediye, okul, muhtarlık, cami, askeri birimler vb. kuruluşlara 120.000 adet fidan (ceviz, kestane, ıhlamur, kiraz vb.) ücretsiz dağıtılmıştır. İlimizde 95 aileye süt sığırcılığı, traktör-tambur ve motorlu testere alımları için 5.358.221 TL kredi desteği sağlanmıştır. 

Kırsal kalkınmanın desteklenmesi için yenilenebilir enerji, su ürünleri, bitkisel ürün vb. alanlarda vatandaşlarımıza 1.380.000 TL hibe desteği sağlanmıştır.

TARIM ve ORMAN ALANINDAKİ ÇALIŞMALAR

‘Filyos Çayı Taşkın Koruma ve 5. Kısım İnşaatı’ projesinde çalışmalar devam etmektedir.

‘Çaycuma Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB’ projesinde 1.000 kişinin istihdamı öngörülmektedir ve 2021 yılında altyapı ihalesi gerçekleştirilecektir.

‘TR81 Bölgesinde Su Ürünleri Araştırma ve Ön Fizibilite Raporu’ hazırlanmış ve ilimizdeki balıkçılık potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

DSİ 23. Bölge Müdürlüğü tarafından çalışmalarında sona gelinen Çaycuma Köprüsü kısa süre içinde hizmete açılacaktır.

İL EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ SORUMLULUK ALANINDAKİ FAALİYETLER

İlimiz genelinde 2019 yılına göre 2020 yılında Asayiş olaylarında toplam % 18’lik bir düşüş sağlanmıştır.

Kişilere Karşı İşlenen Suçlarda geçen seneye göre % 16’lık, Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlarda ise %12’lik bir azalma sağlanmıştır.

Kaçakçılık ve Organize Suç kapsamında 2019 yılında ilimizde 185 olay gerçekleşmiştir. 2020 yılında ise bu sayı 150’ye gerilemiştir.

Kadın Acil Destek İhbar Sistemi (KADES) tanıtımına yönelik bilgilendirmeler yapılmıştır.  İlimizde 2020 yılında kadın cinayeti işlenmemiştir.

İl genelinde, geçen yıla göre 2020’de; alınan önleyici tedbirler ve sıkı denetimler sayesinde, Ölümlü Trafik Kazalarında % 69, Yaralamalı Trafik Kazalarında ise 24 azalma yaşanmıştır.

Ağustos 2020’de Kilimli ilçesindeki özel bir limanda, Kolombiya uyruklu gemiye yapılan operasyonda Zonguldak tarihinin en büyük uyuşturucu yakalaması gerçekleştirildi. (31 Kg Kokain).

Başarılı çalışmalar sayesinde EGM verilerine göre Zonguldak Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü 81 ilde 13. sıradadır.

Temmuz 2020’de faaliyete başlayan Hayvan Durum İzleme Uygulaması (HAYDİ) kapsamında bugüne kadar 51 ihbarın gereği yapılmıştır.

İlimiz genelinde 2019 yılına göre 2020 yılında Asayiş olaylarını sonuçlandırmada % 64’lük bir artış meydana gelmiştir. Kişilere Karşı İşlenen Suçlarda geçen seneye göre % 10, Malvarlığına Karşı İşlenen Suçlarda ise %21 oranında yakalamalar artmıştır. 2020 yılında yapılan denetimlerde 384 kaçak kömür ocağında toplam 879 ton kömür ele geçirilmiştir. Çocuk ve kadın olaylarına ilişkin geçen yıla göre; tedbir kararlarında %19, çocuk mağduriyetinde %57, suça sürüklenmede %32 düşüş sağlanmıştır.

TCSG-86 KOMUTANLIĞI SORUMLULUK ALANINDAKİ FAALİYETLER

Özel Tekne, Balık Avlama Gemisi, Gırgır, Ticari Gemi, Balıkçı Barınağı, Plaj ve Limanlarda yıl boyunca toplam 2.728 kontrol ve denetim icra edilmiştir.

İcra edilen denetimlerin neticesinde; – 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu – 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu -1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu – 2872 Sayılı Çevre Kanununda belirtilen hükümler çerçevesinde toplam 296.728 TL’lik yasal işlem uygulanmıştır. Denizde can ve mal güvenliğinin sağlanmasına ilişkin faaliyetler kapsamında 3 farklı olayda, toplam 19 vatandaşımız canlı olarak kurtarılmıştır.

UYGULANAN İDARİ PARA CEZALARI

2020 yılında İlimizde Kolluk Birimlerince toplam 5.778 vatandaşımıza 7.315.936 TL idari para cezası uygulanmıştır.

VEFA DESTEK GRUBU HİZMETLERİ

2020 yılında İlimizde, Kolluk Birimleri tarafından Vefa Destek Grubu Hizmetleri kapsamında toplam 15.571 vatandaşımıza çeşitli hizmetler verilmiştir.”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER