SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

POMPADAN MAZOT AKMAYA BAŞLADI

POMPADAN MAZOT AKMAYA BAŞLADI
Bu haber 25 Mayıs 2021 - 17:19 'de eklendi ve 76 views kez görüntülendi.

Yaklaşık iki seneye yakın bir zamandır Zonguldak limanından Ro-Ro gemileri ile Rusya, Ukrayna ve Kazakistan’a taşımacılık yapan ihracat tırlarına ÖTV’siz mazot nihayet Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan gelen izinle verilmeye başlanıyor.

Birçok limanda bulunan mazot istasyonları 18 Nisan 2017 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı, Cumhurbaşkanlığı onayı ile 23 tane kara ve liman hudut kapılarında ÖTV’siz mazot istasyonlarına izin çıktı.

Yeni kurulan bazı kapı ve limanlarda ÖTV’siz mazot istasyonları acilen kurulurken, ne hikmetse Zonguldak limanında kurulması gündeme gelen ÖTV’siz mazot birilerinin engeline takılmış ve 2 seneyi aşkın süre başta Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar, AK Parti il Başkanı Zeki Tosun, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir’in büyük çabaları sayesinde nihayet Zonguldak limanından ihracat tırlarına ÖTV’siz mazot verme işi bu hafta başlıyor.

Bundan 3-5 sene öncesine kadar Zonguldak limanından 2-3 firmanın Ro-Ro gemileri çalışırken, son 2-3 senedir bu Ro-Ro gemilerinden sadece 21 senedir Zonguldak’ı terk etmeyen Cenk Denizcilik kaldı ve hala 2 gemi ile Zonguldak

Ukrayna arası seferlerine devam ediyor.

Eskiden 40 ile 50 bin arası Zonguldak’tan Ro-Ro gemileri ile Rusya, Ukrayna, Kazakistan’a tır giderken, geçen sene ihracat tır sayısı 29 bine düştü. İhracatçı Zonguldak limanından ÖTV’siz mazottan faydalanmak için başka Ro-Ro limanlarına kaçmıştı.

Şimdi ÖTV’siz mazot Zonguldak’tan verilmeye başlanınca, bu Ro-Ro gemi seferleri ve tır sayılarında büyük artışlar olacaktır. Bu da şu demek oluyor;  Zonguldak ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır. Zonguldak’a gelen her araç şoförü Zonguldak esnafına en az 200 dolar, limana giren her gemi 5 ile 10 bin dolar para bırakıyor.

Diğer Sağlık, Tarım, Liman Başkanlığı gibi birçok kurumun kasalarına giren paralar da var.

Sonuç olarak; büyük uğraş sonucu limana kurulan ÖTV’siz mazotun sayesinde Zonguldak’tan kaçan ihracat tırları tekrar Zonguldak’a dönmeye başlayacaktır. Gemi sayıları da haftada 2 iken, kesin olarak 3-4’e çıkacaktır.

Bu tesisin kurulmasında emeği geçen ve izin belgesini veren Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a, Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’a, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen, Hamdi Uçar’a, AK Parti il Başkanı Zeki Tosun’a, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’a, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir’e ve emeği geçen herkese teşekkürler. Zonguldak’a yapılan her güzel şeylere, bir hizmet daha eklenmiş oldu.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER