SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İKİNCİ TOPLANTISINI YAPTI

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İKİNCİ TOPLANTISINI YAPTI
Bu haber 18 Aralık 2023 - 21:22 'de eklendi ve 143 views kez görüntülendi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısını, 18 Aralık 2023 Pazartesi günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirdi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Genel Müdürü Mehmet Baş başkanlığında ikinci toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ve diğer komisyon üyeleri katıldı.

Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve Karayollarında çalışan bir taşeron işçinin de yer aldığı toplantıda, Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcilerinin ekonomik veri ve raporları komisyonla paylaşıldı. Ancak asgari ücret için bir rakam telaffuz edilmedi.

Toplantı sonrası basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Rakam telaffuz edilmedi, şu anda bir sonuç yok. Görüşmelerimiz devam edecek. Bugünkü toplantıda Çalışma Genel Müdürü başkanlığında TÜİK, Maliye ve işverenlerin görüşleri alındı. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımızın görüşleri alındı. Şu anda bir sonuç yok, tahmin ediyorum görüşmeler süratle devam edecek. Kısa zaman içinde üçlü mutabakata varılarak bitirilmesini arzu ediyoruz. Karşı tarafın henüz rakam telaffuz etmediğinden bir şey söyleme imkanımız yok” dedi.

Asgari ücret tespit komisyonunun üçüncü toplantısının tarihi henüz belli değil. Komisyonun bu hafta içinde tekrar toplanması ve ortaya bir rakam konması bekleniyor.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

2024 YILINDA ASGARİ ÜCRETİN EN AZ 15 BİN 900 TL, EN ÇOK İSE 17 BİN 100 TL OLMASI BEKLENİYOR

Asgari ücret için olasılıklar şöyle sıralanıyor;
Asgari Ücret Komisyonu yüzde 40 artış yönünde karar verirse asgari ücret net 15 bin 963, brüt asgari ücret de 18 bin 780 lirayı bulacak. Bu ücretin işverene maliyeti ise 22 bin 66 lira olacak.

Yüzde 45’lik artış halinde net asgari ücret 16 bin 533, brüt 19 bin 451 lirayı bulurken, işverene maliyeti ise 22 bin 854 lira olacak.

Asgari ücrete zam oranı yüzde 50 olursa asgari ücret net 17 bin 103, brüt 20 bin 121 liraya yükselecek, işverene maliyet ise 23 bin 643 lira olacak. Asgari ücret için en çok dile getirilen oran yüzde 50 zam şeklinde.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER