SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

ENGELLİLER HAFTASI KUTLANDI

ENGELLİLER HAFTASI KUTLANDI
Bu haber 10 Mayıs 2024 - 11:46 'de eklendi ve 149 views kez görüntülendi.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle Madenci Anıtı önünden Zonguldak Valiliği alanına yürüyüş düzendi. Yürüyüş Kilimli Atatürk Anadolu Lisesi bando takımı eşliğinde yapıldı.

Yürüyüşe Zonguldak Vali Yardımcısı Muammer Balcı, Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem ve eşi Hande Erdem, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Necmettin Çantaş, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, engelliler ve engelli yakınları katıldı.

Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şubesi tarafından valilik önündeki Atatürk Anıtına çelenk konulmasının ardından  Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin bin konuşma yaptı.

Şirin şöyle konuştu: “Bilindiği gibi 10-16 Mayıs Engeller Haftası ülkemizde ve dünyada engeller haftası olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda kamu ve özel kuruluşlarca etkinlikler düzenlenmekte, bu şekilde engellilerin sorunlarına ilişkin görüş ve öneriler tartışılmaktadır.

Engelliler için çıkarılan evde bakım aile ve kamu ve özel sektörde çalıştırılan engelli kadrolarını atamalarla engellerin bakımı sağlanan özel ve kamuya ait engelli merkezleri gerçekten ülkemizde son yıllarda yapılan engeller açısından çok yararlı çalışmalardır. Bizler yıllardır her engelliler haftasında gündeme getirdiğimiz sorunları maalesef yine gündeme getirmek zorunda kalıyoruz.

Bilindiği gibi engelli raporları engellilerin yasal haklarının kullanılması bakımından hayati önem taşımaktadır. 2019 yılında yapılan son düzenleme ile engellilerin rapor alması zorlaştırıldı, engel oranları düşürüldü.

Engelli olduğu halde yüzde 40 engel raporu almayan engelliler maalesef zor durumda kaldı. Sosyal güvenlik kurumu tarafından yayınlanan sağlık uygulama tebliğini son derece engeller açısından büyük müşküliyet yarattı. Kronik hastalar, yaşlılar daha zor koşullarda hayat sürdürmek zorunda kaldı. Destek fiyatları maalesef enflasyon karşısında tamamen yok olmuş durumda. Bu açık biçimde engellerin gereksinim duyduğu desteklere erişimini çok zorlaştırmış durumdadır. 2022 sayılı yasa ile verilmekte olan sosyal yardım tutarları da başta gıda olmak enflasyon karşısında çok zayıflamış durumdadır. Bir haftalık harcamaya bile yetmez hale gelmiştir. Yardım miktarlarının tekrar değerlendirilerek insanların daha rahat yaşamalarını sağlayacak düzeye getirilmesi temennimizdir.

Bütün bu yaşanan sıkıntıların bir an önce çözülmesini tüm engelli camiası dört gözle beklemektedir. İnanıyoruz ki engellerden arınmış eşit ve erişilebilir bir dünya bizler için gelecektir.” 

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER