SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

SGK’DAN KAYIT DIŞI STARTI VERİLDİ

SGK’DAN KAYIT DIŞI STARTI VERİLDİ
Bu haber 19 Ekim 2021 - 17:56 'de eklendi ve 146 views kez görüntülendi.

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) Zonguldak il Müdürü Erkin Avcı kayıt dışı istihdamla mücadelede denetimin yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerinin de yapıldığını belirtti.

SGK İl Müdürü Erkin Avcı yaptığı açıklamada şunları ifade etti.

“2021 YILI BİLGİLENDİRME VE REHBERLİK PROGRAMI OLUŞTURULDU”

“Bilindiği üzere kayıt dışı istihdamla mücadele ülkemizin en önemli sorunları arasında yer almaktadır. Kurumumuzca kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında denetimin yanı sıra aynı zamanda rehberlik ve bilgilendirme amaçlı faaliyetler yapılmaktadır. Bu kapsamda geçmişte yapılan birçok faaliyete ve projeye ek olarak 2021 yılı içerisinde; 2021 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında sosyal güvenlik bilincini artırmaya ve kayıt dışı istihdamı önlemeye yönelik rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerine, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Düzensiz Göç Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı (2021-2025)’nda ise yabancı iş gücüne yönelik farkındalığın artırılması eylemine yer verilmiştir.

Yukarıda sayılan programlar, strateji belgeleri ve eylem planları kapsamında İl Müdürlüklerimiz tarafından da gerçekleştirilmesi gereken faaliyetler yer almakta olup, bu kapsamda İl Müdürlüklerimizce gerçekleştirilecek rehberlik ve bilgilendirme faaliyetlerinin planlı ve ülke genelinde standart hale getirilebilmesi amacıyla “2021 yılı Bilgilendirme ve Rehberlik Programı” oluşturulmuştur.

2021 yılı Bilgilendirme ve Rehberlik Programı ile;  kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi kapsamında özellikle maden, inşaat, turizm, tekstil ve gıda sektörü gibi belli sektörlerde hem bu hedef sektörlere özgü hem de yerelde tüm meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarına özgü özel farkındalık faaliyetlerinin düzenlenmesi ve kayıt dışı istihdamla mücadelede vatandaş odaklı bir yaklaşımla geniş katılımlı bir iletişim ağının oluşturulması amacıyla Kurumumuzun tüm taşra teşkilatı birimleri tarafından yerel medya unsurları kullanılarak sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri ile yabancı çalışanların sosyal güvenlik hakları ve çalışma izinleri konularında gerekli bilgilendirmelerin gerçekleştirilmesi planlanmıştır.

Bu kapsamda; Hedef, Politika, Tedbir ve Faaliyetler aşağıda yer verildiği şekilde planlanmış olup, İl Müdürlüğü ve bağlı Sosyal Güvenlik Merkezleri çalışanlarının aktif katılımı ile yoğun bir denetim ve bilgilendirme döneminin startını veriyoruz.” 

“ETKİN BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDİLECEKTİR”

Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle daha etkin bir şekilde mücadele edileceğini kaydeden Erkin Avcı, “Hedef Politika Tedbir Planlanan Faaliyetler İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle daha etkin bir şekilde mücadele edilecektir.    

Kayıtlı istihdamın artırılmasının güç olduğu sektörler belirlenerek sektörlerin özelliğine uygun kayıt altına alma uygulamaları geliştirilecektir. Kayıt dışılığın yoğun olduğu inşaat ve turizm sektörlerin ile küçük ölçekli işletmelere yönelik yıl içerisinde risk analizleri yapılarak denetim ve rehberlik faaliyetleri planlanacaktır.

İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle daha etkin bir şekilde mücadele edilecektir. Kayıt dışı çalışmayla mücadele konusunda farkındalığı artırmaya yönelik programlar uygulanacaktır.         Ülke genelinde ilgili taraflara sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri hakkında bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır.

Ülke genelinde ki kayıt dışılık oranının 1 puan azaltılmasının 650 milyon dolar sisteme katkı sağlayacağı düşünüldüğünde verilmesi gereken mücadelenin ne kadar önemli olduğunu anlamış oluruz. Bu nedenledir ki. Asıl görevlerimizden biri olan Kayıt dışı ile mücadeleye bugün itibarı ile daha fazla zaman ayırarak gerek işveren gerek çalışanların bilinçlendirilmesi için tüm birimlerimiz ile sahada olacağız. Bu amaçla hazırlanan broşürlerimizi daha fazla kesime ulaştıracak, Meslek Odalarımız başta olmak üzere İl’imiz için önemli gördüğümüz sektörler ile bir araya gelmeye özen göstereceğiz.” 

“AMACIMIZ İŞVERENLERİMİZİ BİLİNÇLENDİRMEKTİR”

371 denetim birimi ile yapılan saha çalışmalarında 60 kayıt dışı sigortalılık tespiti yapılıp çalışanların sigortalılıklarının da sağlandığını belirten Avcı, “2021 yılı içerisinde yapmış olduğumuz çalışmalar ile; Paydaş Kurumlardan gelen belgelerin taranması sonucu: 371 Denetim birimlerimizce yapılan saha çalışması sonucu: 60 kayıt dışı sigortalılık tespiti yapılmışı çalışanların sigortalılıkları sağlanmıştır.

Bu da gösteriyor ki. Kurumumuzca altyapısı oluşturulan KADİM birimlerimiz aracılığı ile paydaş kurum ve kuruluşlardan toplanan verilerin incelemesi kayıt dışı ile mücadelenin en önemli ayağı olmuştur. Amacımız işverenlerimizi cezalara muhatap olmadan çalıştırmış olduğu işçinin sigortalılık bildirimlerini süresinde ve doğru olarak yapmasının işletmesine sağlayacağı faydalar konusunda bilinçlendirmektir.

Unutulmamalıdır ki. Çalışanların sigortalılıklarının yapılmadığında veya eksik bildirildiğinde elde edildiği düşünülen kazanç, karşılaşacak risklere oranla çok daha düşüktür.”  

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER