SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL

DURAL, KÖMÜRÜ BULAN UZUNMEHMET’İ ANDI

DURAL, KÖMÜRÜ BULAN UZUNMEHMET’İ ANDI
Bu haber 07 Kasım 2023 - 16:14 'de eklendi ve 153 views kez görüntülendi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Baykanı Devrim Dural, 8 KAsım Uzunmehmet’i Anma ve Kömürü Buluşunun Yılydönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Dural mesajında “Ülkemizin kalkınmasında ve sanayileşmede önemli adımlar atılmasına katkı sağlayan Uzun Mehmet’i, ayrıca kömür çıkartmak için canlarını feda eden tüm maden şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, kömürün bulunuşunun 194. yıldönümünü kutluyorum” dedi.

CHP İl Başkanı Devrim Dural’ın mesajı şöyle;

“Uzun Mehmet’in askerlik yaptığı dönemde, “siyah yanan taş” olarak öğrendiği, memleketi Ereğli’ye geldiğinde de, bugün “karaelmas” olarak adlandırılan kömürü buluşu, tarihi kayıtlara 8 Kasım 1829 olarak geçmiştir.

Türkiye’nin ekonomik alt yapısının oluşumunda ve kalkınmasında çok büyük bir pay sahibi olan taşkömürü, Zonguldak ekonomisine can vermiş, kentimizin geçim kaynağı olmuştur. Taşkömürünün bu önemi Zonguldak’ın Cumhuriyetinin ilk kenti olmasını sağlamıştır. Demir-Çelik endüstrisinin işlenebilir hale gelmesi için büyük paya sahip, nitelikli taşkömürü gerekliliği, hammaddeye yakınlığından dolayı, ülkemizde olduğu gibi dünyada da önemli bir yer edinen Demir Çelik Fabrikasının İlimizde kurulmasına vesile olmuştur.
Taşkömürü yıllar içinde, Türkiye’nin milli serveti olmuştur. Kentimizin geçim kaynağı olan taşkömürü, Zonguldaklının ellerinin karası, alnının akıdır.
8 Kasım 1829’da Uzun Mehmet’in bulduğu taşkömürü hem Zonguldak’a, hem de Türkiye’ye bırakılmış bir mirastır. Bu mirasa sahip çıkarak, taş kömürünün önce şehrimizin sonra ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında yer tutacak büyüklüğe erişmesini sağlamak bizlerin en büyük görevidir.
Bu duygu ve düşüncelerimizle; Dünyada ve Ülkemizde maden kazalarının yaşanmadığı günlerin temennisiyle , Ülkemizin kalkınmasında ve sanayileşmede önemli adımlar atılmasına katkı sağlayan Uzun Mehmet’i, ayrıca kömür çıkartmak için canlarını feda eden tüm maden şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, kömürün bulunuşunun 194. yıldönümünü kutluyorum.”

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER