SON DAKİKA

ZONGULDAK HABER HÜRDÜŞÜN GAZETESİ LOKMAN GÜL
İsmail BALCI

YAKI OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

YAKI OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Bu haber 30 Ekim 2018 - 17:36 'de eklendi ve 1.120 views kez görüntülendi.

Yakı otu prostit ve BHP ( iyi huylu prostat büyümesi ) sorunlarına karşı etkili bir bitkidir. Bir diğer kullanım alanı ise cilt bakımı olarak sivilce, akne gibi sorunlarda kullanılabilir. Antioksidan, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri vardır.

İçerisinde bazı flavonoidler, beta-sitosterol, kaempferol, gallik asit ve quercetin gibi maddeler vardır.  Ayrıca; yakı otu içerisinde bulunan A ve B oenothein adlı bir bileşik ve türevleri üzerinde bilim adamlarının yaptıkları araştırmalarda, düşük konsantrasyonlarda yakı otu çayı‘nın anormal prostat büyümesine karşı etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca mesane ve idrar yolu hastalıklarını da tedavi etmede yardımcı olmaktadır.

Pretoria Üniversitesi’nden bir çalışmada, BPH ve / veya prostatit tedavisi için beş bitkisel ilaç ekstresinin anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri ve antibakteriyel aktiviteleri incelenmiştir  söğüt otunun prostatit ve BPH tedavisilerinin her ikisinde de etkili olduğunu kanıtlanmıştır. (Steenkamp 2006)

Kırk yaş üstü erkeklerde, kandaki testosteron seviyesi yavaş yavaş azalmaya başlar ve diğer hormonlar önemli ölçüde artış görülür. Bu hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak, bir testosteron türevi dihidrotestosteron ( DHT ) seviyesini artırır. Bu testosteron türevinin artması, prostat ile bağlantılı tüm anormal büyüme sorunlarına yol açar. Sadece prostat değil ayrıca saç dökülmesi ve saç beyazlaması gibi sorunları da arttırmaktadır.

Yapılan çalışmalara göre; söğüt otu bitkisinin; DHT düşürmek için klinik ilaçlar kadar etkili olabileceği belirtilmiştir.

Yakı otu çayı‘nın bitkisel çay olarak kullanılabileceği ve yan etkisinin de bulunmadığı belirtilmiştir. Tabiki belli bir hastalığın tedavisinde sürekli kullanım için doktor tavsiyesi şarttır.

Yakı Otu Prostatit ve İyi Huylu Prostat Büyümesi’ne Nasıl Etki Ediyor.

Yakı otu ile hazırlanan çaylar içilmeye başladığında, gevşeme ve rahatlık oluşmakta, ayrıca prostat hastalarında ve başka hastalıklarda gece sık sık tuvalet ihtiyacında önemli bir azalma başlamaktadır. İdrar kesesi sorunu yaşayıp ameliyat olanlar dahi bu çaydan fayda gördüklerine dair yorumlar vardır.

Cinsel İşlev Bozukluklarında Yakı Otu Faydaları

Prostat büyümesi nedeniyle cinsel istekte azalmalar yaşanabilir. Küçük çiçekli söğüt bitkisi erkeklerde cinsel fonksiyon geliştirmek için kullanılabilir.

Ürogenital Sistem Sağlığı için Yakı Otu Faydaları

Prostat ile birlikte, bu ot ile aynı zamanda böbrek, üretra ve mesane gibi ürogenital sistemi oluşturan organları koruyabilirsiniz. Bu bitki aynı zamanda kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olur.

Yakı Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Bir su bardağı kaynamış suya bir çay kaşığından biraz  az söğüt otu atılır ve 10 dakika demlendirilir. Demlendikten sonra içilir. Geleneksel kullanımda; iki günde bir olmak üzere bu çay sabah ve akşam aç karnına içilir. 15 gün boyunca kürü yapılabilir. Daha sonra 3-4 gün ara verilir.

Not: Kullanmadan önce doktor tavsiyesi alınmalıdır. Özellikle prostat ilacı kullananlarda ilaç etkileşimi olabilir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER